Muziekschatten

Muziekschatten (3 jaar) 

Een luistercursus voor de melomaan waarbij kennis van het notenschrift niet vereist is.

In de cursus Muziekschatten mag je genieten van vele pareltjes uit de schatkamer van de klassieke muziek. Je krijgt een heldere duiding van muziekstukken binnen hun cultuurhistorische context en het leven van componisten. Daarbij wordt je gegidst bij het luisteren. Hierdoor ga je steeds meer lagen en details in de muziek ontdekken en gaat diezelfde muziek nog meer tot het hart spreken.
Het cursusjaar is opgebouwd uit modules waarin telkens een componist of een thema centraal staat. Aan deze inhoud zijn concertbezoeken gekoppeld waaraan je vrijblijvend kan deelnemen. Het muziekstuk dat op het concert zal uitgevoerd worden, wordt steeds in de voorafgaande les toegelicht. Op die manier beleef je de concerten gegarandeerd intenser.

Deze opleiding wordt op één wekelijks lesmoment van twee uur aangeboden. (Klik hier voor meer info)

Verdieping 1 Muziekschatten (3 jaar)

Voor de cursus 'Verdieping 1 Muziekschatten' kan je je enkel inschrijven indien je eerder de basiscursus 'Muziekschatten' voltooide.

In de cursus Verdieping Muziekschatten doorzoek je verder de schatkamer van de klassieke muziek. Je muzikale horizon verbreedt steeds meer en je luisteren verfijnt en verdiept zich.
Het cursusjaar is grotendeels opgebouwd volgens het beproefde concept en bestaat uit een boeiende waaier aan diverse thema’s waarin een componist, een genre of een tijdsperiode centraal staat. Aan deze inhoud zijn concertbezoeken gekoppeld waardoor de besproken muziek gegarandeerd intenser beleefd wordt.

Daarnaast krijg je in Verdieping Muziekschatten inzicht in de grote lijnen en ontwikkelingen van de muziekgeschiedenis en in de parallellen met de andere kunstvormen. Eigen inbreng en zelfstandig onderzoek wordt gestimuleerd en er is ruimte voor persoonlijke muziekinteresse.

Verdieping 2 Muziekschatten (3 jaar)

Voor de cursus 'Verdieping 2 Muziekschatten' kan je je enkel inschrijven indien je eerder de cursus 'Verdieping 1 Muziekschatten' voltooide.

In deze vervolgcursus -die verloopt volgens hetzelfde beproefde concept als in verdieping 1- worden de inzichten in de ontwikkelingen van de muziekgeschiedenis binnen de brede cultuurhistorische context verder uitgediept. Eigen inbreng en zelfstandig onderzoek vanuit de persoonlijke muziekinteresse krijgen een meer prominente plaats.