Jongerenatelier graffiti pimpt brug in Pelt

Jongerenatelier graffiti pimpt brug in PeltNeerpelt Heb jij het ook al gezien? Het jongerenatelier graffiti van de Kunstacademie Noord-Limburg gaf de brug onder de Broesveldstraat in Pelt een kleurrijke (…) Lees het hele bericht »

Eerstejaars in beeld

Op maandag 15 mei werd de tentoonstelling van de eerstejaars cursisten van de volwassenen-ateliers tekenkunst, kunstatelier, schilderkunst en beeldhouwkunst feestelijk geopend.

Voor de meeste leerlingen is dit de allereerste keer dat hun werken voor publiek worden tentoongesteld. En het resultaat mag er zeker zijn!

Proficiat aan de cursisten om hun eerste creatief zaadje te planten in onze kunstacademie en bedankt aan de docenten om zonder stikstof het artistiek veld van hun cursisten met de nodige professionaliteit en ernst te bewerken zodat wij als toeschouwer kunnen genieten van de eerste oogst van de eerstejaars die we hier te zien krijgen.


Soundcheck

Soundcheck

"Soundcheck" was de naam van een heuse jazz, pop en rockdag in de Kunstacademie van Lommel. De Jan Davidlaan nr. 9 was op zondag 14 mei 'the place to be' voor een dag vol jazz, pop en rock. In maar liefst drie verschillende zalen speelden en zongen leerlingen saxofoon, piano, elektrische gitaar, bas en zang de ziel uit hun lijf. Ook de verschillende combo's vertolkten vol vuur bekende en minder bekende jazzstandards of popsongs ...
De avond werd om 20:30 uur afgesloten met "The big head out" : een concert door de leerlingen die dit schooljaar hun 3de of 4de graad beëindigen.

Foto's, klik hier


Een avond vol theater!

Op donderdag 11 mei vermaakten de leerlingen van Lize Theunis het publiek met een avond vol theater in de Speelzaal van onze academie. De leerlingen 2.4 namen de toeschouwers mee naar slapeloze nachten vol dromen over vampieren, piraten, juffen en andere mysterieuze wezens. De leerlingen van de 3e graad toonden dat ze echte vriendinnen zijn in hun toonmoment " Een b en 6'fen". Tekstjes, gedichten, bewegingen en zelfgemaakte scènes zorgden voor heel wat plezier zowel op als naast het podium. Vooral de scène "Wat als één van je vriendinnen yoga les gaf" viel in de smaak. Dit alles smaakt naar meer! Een dikke proficiat aan alle leerlingen die het beste van zichzelf gaven.


Dans in Beweging 3e graad

Dans in Beweging 3e graadOp woensdag 10 mei stonden de dansleerlingen van de derde graad op het podium van CC Palethe voor hun grote toonmoment!
Tijdens het eerste gedeelte kon het publiek genieten van een volwaardige balletles op het podium, met oefeningen aan de ‘barre’ en ‘au milieu’, dit alles in een mooi jasje van choreografie en daarenboven live begeleid op de piano door onze huispianist.
In het tweede deel konden ze -samen met enkele gastdansers uit de vierde graad- hun creativiteit tonen tijdens verschillende choreografieën.
Hierbij zagen we inspirerende dansen en eigen creaties uit de les dansatelier.
Door de mooie belichting, de live begeleiding en de prachtige kostuums konden de leerlingen zich echt van hun beste kant tonen!

Kort beeldfragment, klik hier
Foto’s Hen Heeren, klik hierOverpelt Weer Klank

3 intieme concertjes in de Muzezaal van CC Palethe op zaterdag 6 mei door de KANL-leerlingen uit de afdeling Overpelt, kregen de bijzondere naam “Weer klank” mee.

Voor veel leerlingen die hun muzikale studies startten aan de KANL tijdens de coronacrisis, was het de eerste keer dat zij het podium konden beklimmen en hun muzikale klanken konden delen met een live publiek. Maar de titel “Weerklank” verwijst uiteraard ook naar de betekenis van “weerklank vinden/ een gunstige reactie krijgen”.

En die gunstige reactie of weerklank vonden de leerlingen zowel om 13:30, 15:00 en 16:30 uur want er was telkens een grote publieke belangstelling.Ponticello en SlaEn lokken volle kerk

Net als in 2022, speelden de strijkers van Ponticello en het slagwerkensemble SlaEn van de Kunstacademie Noord-Limburg een prachtig lenteconcert in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum.
Dat gebeurde op zaterdag 6 mei vanaf 19.30 uur voor een volgelopen kerk.
Afwisselend speelden het jeugdorkest, het kamerorkest, het slagwerkorkest, het voltallige Ponticello-orkest en als muzikale apotheose het hele muzikale gezelschap samen.
Tussendoor kon het publiek genieten van een adembenemend mooi optreden van Simon Snoeks (cello) en Thomas Meylaers (piano).
Dirigenten Vera Baliko en Nico Camps leidden dit alles in goede banen en zorgden voor een schitterend en avondvullend programma.


Foto’s : Internetgazet en Fotopelt (Marc Faes)Een bruisend Dansplatform!

Een bruisend Dansplatform!‘Dansplatform’ is een initiatief waarmee de dansafdelingen van het DKO dansleerlingen de gelegenheid willen geven om buiten hun stad of provincie te dansen en kennis te maken met wat er aan dans leeft binnen andere academies. 
De 22e editie vond plaats tijdens het weekend van 6 en 7 mei en werd georganiseerd door de Stedelijke Academie Muziek, Woord en Dans Turnhout.
25 verschillende dansafdelingen uit het Vlaamse land namen één voor één het podium van cultuurhuis ‘De Warande’ in.
Stien Lehaen, Myrthe Daniëls, Jolie Witters en Beyoncé Thienpont, allen leerlingen van Christine Antonis, vertegenwoordigden Kunstacademie Noord-Limburg op zaterdag 6 mei. Ze brachten daar een eigen creatie.
De choreo ‘Wat net niet’ is een zoektocht naar communicatie, verbinding, individualiteit, persoonlijkheid, kracht en elegantie. Hierbij worden basistechnieken klassiek verweven met moderne en hedendaagse danselementen.
Op het einde van deze fantastische avond dansten maar liefst 220 leerlingen samen een bruisende finale!
Dankzij de warme ontvangst en een puike organisatie werd ‘Dansplatform 2023’ een prachtige ervaring voor onze dansleerlingen!Kunstacademie Noord-Limburg bezet CC De Adelberg

Op woensdag 3 mei streek de Lommelse afdeling van de KANL neer in CC De Adelberg.
Onder de titel “Van betovering naar bewondering…” toonden leerlingen dans, muziek en theater hun kunsten.
Maar liefst 6 (!) concerten vonden er afwisselend plaats in de kleine concertzaal en de schouwburgzaal.
Zowel om 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 als 19:00 uur kon het publiek genieten van plaatselijk talent. De vele optredens in de kleine zaal van pianisten, werden afgewisseld met gitaristen.
In de schouwburgzaal was het dan de beurt aan de dansklassen urban, klassiek en kleuterdans.
Die optredens werden dan weer succesvol afgewisseld met een vleugje theater en overgoten met een sausje van  muziek: muzikale vorming, zang, viool, hobo, piano en cello; je hoorde het allemaal.
De publieke belangstelling was groot : naar schatting bezochten een 900-tal mensen de diverse optredens. De organisatie van dit alles verliep vlekkeloos in een mooie samenwerking tussen de KANL en CC De Adelberg.

Foto Guy Weyns


EMJ en KANL : een mooie match …

Het afgelopen verlengde 1 meiweekend 2023 werd opnieuw traditioneel muzikaal gevuld door het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Ook de Kunstacademie Noord-Limburg was op datzelfde EMJ goed vertegenwoordigd. Naast optredens van zowel het harmonieorkest als verschillende uitvoerende leraren en leerlingen van de KANL tijdens verschillende EMJ-randoptredens, namen zowel het harmonieorkest o.l.v. Tom D’Joos als het slagwerkensemble o.l.v. Nico Camps deel aan de juryoptredens. Zij behaalden respectievelijk een eerste prijs summa cum laude en een eerste prijs.
Zeker vermeldenswaard is ook de deelname aan juryoptredens van verschillende omliggende verenigingen waarin ook telkens een grote KANL-afvaardiging aanwezig was.
De mooie resultaten zijn mede een bewijs van de goede werking van een KANL-team dat borg staat voor kwalitatief kunstonderwijs in Noord-Limburg!

Meer foto's, klik hier

InBeeld 2023

InBeeld 2023

De jury van 'InBeeld 2023', dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg selecteerde het werk van Marleen Verhaeren, leerling specialisatie tekenkunst uit de vele inzendingen voor de finale.


Dit keer stond de prijs in het teken van ´nieuwe verlangens´.
Het werk van Marleen Verhaeren raakte doorheen de verschillende voorrondes. Uiteindelijke wist leerling Marleen uit de klas specialisatie tekenkunst van Dominik Martin zich te selecteren voor de finale-expositie.
De winnaar wordt bekend gemaakt op 1 juli 2023. We feliciteren Marleen voor deze prestatie en wensen haar veel succes.


Ingespeeld...

Ingespeeld...

23 jaar na de officiële ingebruikname van het pijporgel voor de orgelklas in de Kunstacademie Neerpelt, werd op zondag 30 april om 15:00 uur in De Toonzaal het digitale 
Mixtuur/ Hauptwerkzusje formeel in gebruik genomen. Dat gebeurde met een concertje van een 50-tal minuten door enkele leerlingen (Michael en Alisa Danilov, Lou Andrea Cantin, Kherim Joosten en Jan Rietveld) en leraar Bart Wuilmus.
Na een inleidend woordje van directeur Celis kon het 60-koppige publiek genieten van een heuse orgeltrip door Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk.
Leraar Bart Wuilmus selecteerde immers vooraf zes orgels die gesampled werden en je zo meenamen naar diverse kerken. Sloot je je ogen tijdens het orgelspel dan waande je je akoestisch daadwerkelijk in een kerk.
Na het concertje werd het orgel door de aanwezigen ook met het nuttigen van een drankje ‘ingezegend’.


Foto’s vind je HIER.


Zingen en tokkelen in de kerk

Zingen en tokkelen in de kerk Vocal-Chords was de titel van een erg geslaagd concert in de kerk Boseind op dinsdag 25 april om 20:00 uur. Zangers en gitaristen speelden daar in een mooie combinatie een avondvullend programma voor een volle kerk. De (…) Lees het hele bericht »


Meer nieuws in het archief