Schilderkunst

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren schilderen? Dan ben je welkom in ons atelier schilderkunst. Je volgt 2 x 4 aaneensluitende lesuren van 50 minuten gedurende 5 schooljaren.

 

Voel je je aangetrokken tot beeldende kunsten en met name schilderkunst, maar ben je volslagen onbekend met het medium, of ben je misschien op jezelf al wat bezig met schilderkunst maar mis je een inspirerende omgeving, een zinvolle omkadering, waar je aan de hand van diverse opdrachten deze plastische taal leert ontdekken? 

Hier zal je met andere ogen naar de werkelijkheid leren kijken. Het waarnemen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het analyseren van de vorm, het vergelijken van toonwaarden. Het mengen van kleuren, het bepalen van een compositie ... Maar bovenal gaat het om creativiteit en het ontwikkelen van een persoonlijke beeldende taal.

Schilderkunst is een oud medium maar is nog altijd springlevend in de hedendaagse kunst. Schilderkunst zit diep verweven in onze cultuur en is ongelooflijk rijk en divers.
Er is enerzijds het ambacht:

  • Leren omgaan met de verschillende soorten verf en mediums, met penselen en ander schildergerief. 
  • Verschillende manieren van schilderen. Gelaagd schilderen, doorschijnend en nat in nat ... We leren zelf schilderdoeken maken, linnen opspannen, Iijmen en prepareren ...
  • Begrippen zoals ruimte, beweging, abstractie, perspectief, textuur, verfhuid, ondergrond, kleurtemperatuur, toonwaarden en nog veel meer worden geleidelijk deel van je woordenschat.

Anderzijds is er het creatieve aspect waarbij je de opdrachten achter je laat en je met de opgedane technische vaardigheden actief op zoek gaat naar een eigen invulling.

Dit proces gaat gepaard met een ontdekkingstocht doorheen kunstgeschiedenis en een inzicht in de voortdurend veranderende kunstactualiteit.

Schilderkunst gaat niet enkel over schilderen maar vooral om het maken van een sterk beeld. lets raadselachtigs, vreemds, bizars, curieus of wonderlijks om naar te kijken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er wordt zowel naar de natuur gewerkt zoals stilleven, portret, model ... als naar document, foto, collage ... Schilderkunst is zeer ruim en zeer vrij, maar geenszins oppervlakkig. Het ambacht en de opgedane technische bagage zijn nodig maar zeker geen doel op zich. Ze zijn het voertuig om tot een eigen persoonlijke beeldtaal te komen.

In de opleiding schilderkunst zal je dus jezelf veranderen.

Samen met andere gelijkgestemden ontdek je de wereld van de beeldende kunsten en neem je eraan deel. We bezoeken tentoonstellingen in binnen- en buitenland, kijken in boeken, organiseren voorstellingen van kunstdocumentaires en praten in de klas met elkaar over schilderkunst en over kunst in het algemeen.

Na deze opleiding kan je je nog verder specialiseren gedurende 2 x 4 aaneensluitende lesuren van 50 minuten gedurende 2 schooljaren.