Op bezoek bij de vioolbouwer!

Op bezoek bij de vioolbouwer!

Samen met docente Rose-Marie Hendrikx trokken de volwassen cursisten Muziekschatten vorige week naar het atelier van vioolbouwer Stijn Smeets. De cursisten waren zeer onder de indruk. Getuige hiervan deze foto's en het verslag van cursist Wim Geerts:

Een viool bouwen vereist veelzijdig vakmanschap!


De groepen Muziekschatten van docent Rose-Marie Hendrikx bezochten vioolbouwer Stijn Smeets in zijn atelier in Bree. Het werd een bijzonder interessante ervaring! 

Twee uur lang hield deze boeiende verteller ons in de ban van zijn verhaal, de wetenswaardigheden en belevenissen van de vioolbouwer. Pas na liefst 10 jaar studie (zes jaar opleiding violenbouw, vier jaar stages) voelde Stijn zich vakman genoeg om een eigen atelier te starten, zo nauw komt het in dit vak. Daar bouwt hij nu elk jaar een vijftal gloednieuwe violen of cello’s, naast zijn andere activiteiten in reparatie, onderhoud en in- en verkoop. Hij toonde ons het hele bouwproces: het zoeken met de klant naar woorden voor de klank die de klant wil, de keuze van het hout (esdoorn voor bodem, zijkanten en hals, vurenhout voor het bovenblad, ebbenhout voor de toets), het vormen en lijmen van de zijkanten, het vormgeven met gutsen, schaven en raspers van onder en bovenplaat (maar liefst 60 uur werk voor één kant van een viool!) om precies de gewenste klank te krijgen, het precisie houtsnijwerk aan de kam en de hals, de zwarte chemie van de vele vernismogelijkheden, het geduldige optimaliseren van de klank met de plaatsing van de stapel (de verbinding tussen onder- en bovenkant) enzovoort. Véél geduld, vaardigheid, muzikaliteit, diepgaande kennis van materialen, vioolsoorten en muziekgeschiedenis, dat alles heb je als vioolbouwer nodig. Ga er maar aan staan!

De koffie na afloop, met de chocolaatjes van jarige Annie erbij, maakte de al geslaagde middag
helemaal af!