Bezoek aan de beiaard!
Neerpelt Enkele enthousiaste cursisten 'muzikale ontdekkingen' bezocht de beiaard in Neerpelt. 64-jarige cursist A. Reekers bezorgde ons dit verslag:
"Op zaterdagochtend 1 februari ’20 verzamelden we in een koude kerk, wat later ruimschoots beloond werd met een warm welkom en mooie uitleg over de betreffende kerk, de beknopte geschiedenis van de kerkklokken en werking van het grote orgel. Maar vooral boven in de toren was een geweldige belevenis met de 52 verschillende klokken die samen de beiaard van (Neer)-Pelt vormen.
Een avontuurlijke klimpartij over een behoorlijk steile ronde trap naar de toren, verhoogde de spanning enigszins voor wat we daarboven in die toren zouden aantreffen. We werden niet teleurgesteld! Halverwege de toren konden we de klokken en klokjes bijna aanraken terwijl we ook door grote klankgaten in de muren, naar buiten konden kijken naar de mensen beneden, die lopend over de markt, verworden waren tot kleine dwergen.
Helemaal boven in de toren gekomen bleek er een mooie "houten kist" gemaakt, met een deur, raam en een kacheltje. Een ruimte van ongeveer 4 bij 4 meter waar in het midden het te bespelen instrument staat. Een soort klein orgel met vele metalen kabels die via een ingenieus systeem naar de desbetreffende klokken lopen. De beiaardier Jan Verheyen gaf uitleg hoe het via deze kabels uiteindelijk tot muziek komt. En toen ging hij spelen.
Grappig dat je met de zijkant van je hand, de pink gekromd, slaat op stokken die uitsteken op de plaats waar je normaal de toetsen van een piano of orgel verwacht. Ik had dat nog nooit gezien!
Heel speciaal is dat je met een krachtige aanslag de klokken lang en hard kan laten klinken. En bij subtiele noten die zacht moeten klinken, dat je dan ook zachter tikt op de stokken of de voetpedalen.
Na een aantal muziekstukken ter oren te hebben gebracht (o.a. "land of hope and glory", voor de treurende Engelsen, omdat 52 % van hun landgenoten de uittreding uit de Europese commissie vieren) mochten wij het eens proberen.
Ja, dat laat ik mij niet nog eens zeggen, graag ging ik zitten en "hamerde" wat onwennig muziek uit de klokken. Ook de anderen van onze groep werden gegrepen om dit instrument te proberen. De belevenis van muziek maken en tegelijk weten dat heel Neerpelt kan meegenieten geeft zeker extra sensatie, maar ook een stuk verantwoordelijkheid dat je dit wel goed wil laten klinken.
Zelf speel ik piano, de mogelijkheid om beiaardier te worden is niet onmogelijk.
Dat zal zeker, zoals bij elk instrument, tijd en oefening kosten. Maar ik ben zeker enthousiast geworden bij deze excursie.
Mijn dank aan onze docente Muzikale Ontdekkingen Rose-Marie Hendrikx en beiaardier Jan Verheyen. Zij maken dit soort excursies mogelijk, om onze kennis over muziek, instrumenten en componisten te vergroten en tevens te laten beleven. Een geweldig vak, te volgen aan de Kunstacademie te Pelt!"