Muziek wordt beeld en beeld wordt muziek

Muziek wordt beeld en beeld wordt muziekOp woensdagavond 13 november kregen de cursisten uit de klas muzikale ontdekkingen en het atelier tekenkunst een niet-alledaagse les voorgeschoteld:  docenten Dominik Martin en Rose-Marie Hendrikx dompelden hen onder in het “intuïtief tekenen”.

Dominik Martin zette de beginselen van intuïtief tekenen uiteen: je laat je intuïtie spreken en maakt gebruik van het onbewuste om bewegingen automatisch uit te voeren als antwoord op een intentie. Daarbij moet de muziek dan helpen.

Rose-Marie Hendrikx bracht de cursisten aan de hand van ontspanningsoefeningen en zorgvuldig gekozen muziekstukken in de juiste sfeer.

De beleving van de verschillende emoties die de muziek opriep vond via potlood, krijt en houtskool haar impressie op papier.

Of het getekende resultaat ‘mooi’ of ‘lelijk’ werd, kwam niet aan de orde: er klonk muziek door de ruimte en met al dan niet gesloten ogen toverden de cursisten kronkels, figuren en kleuren tevoorschijn.

De leerlingen gaven zich volledig over aan de muziek en lieten hierbij hun beleving een weg vinden op papier. Nadat de laatste noot weggeëbd was, leek iedereen uit een droom wakker te worden.

Het was een grensverleggende, muzikale en beeldende ervaring.