Een prachtige, muzikale middag

Een prachtige, muzikale middag

Op zondag 6 oktober 2019 waren de cursisten van Rose-Marie Hendrikx, te gast in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Fien Bekelaar, cursist muziekschatten, bezorgde ons dit verslag:

Het weer was bar en boos, de wegen naar het muziekcentrum zaten dicht vanwege werkzaamheden in het centrum van Eindhoven, maar de muzikale middag die wij mochten beleven was prachtig! 

Wij waren al geïnformeerd over Fanny en Felix Mendelssohn via de cursus Muziekschatten. Rose-Marie had de levensverhalen van Fanny en Felix uitgebreid verteld en Midzomernachtstraum en Symfonie nr. 3, bijgenaamd de Schotse van Felix Mendelssohn besproken. Dat was al geweldig!

Het concert begon met een hedendaags werk: ‘Within her arms’ van de Engelse componist Anna Clyne. In dit werk neemt ze afscheid van haar moeder. Zij doet dat met een intieme elegie voor vijftien strijkers waarin de verschillende stemmen elkaar in een traag tempo omarmen.

Daarna werden we verrast door de tedere lichtheid van Mozarts Jeunehomme Pianoconcerto. Wij kwamen ogen tekort om dirigent Matthew Halls met zijn bijzondere, elegante wijze van dirigeren te volgen. Ook pianist Benjamin Grosvenor speelde zo prachtig dat het leek alsof de liefde voor muziek via je hart naar buiten stroomde. 

En dan werd de monumentale Schotse Symfonie van Felix Mendelssohn uitgevoerd. Heerlijk om die muziek die we in de les beluisterden nu live door een symfonieorkest te horen spelen en alle instrumenten te kunnen zien. Nu eens klonk het onrustig en donker zoals een storm in een Schots landschap. Andere delen waren dan lichtvoetig met het karakter van Schotse dansen.

Het was een grandioze, prachtige, muzikale middag die nog lang in mijn gedachte zal blijven.