Op bezoek bij vioolbouwer Stijn Smeets

Op bezoek bij vioolbouwer Stijn Smeets

Op 16 november ‘17 waren de cursisten van het vak Algemene Muziek Cultuur voor volwassenen te gast in de Hoogstraat in Bree. Daar stond Stijn Smeets te wachten in zijn atelier. Zijn beroep? Vioolbouwer. Hier kregen de muziekliefhebbers de unieke kans om het hele verhaal achter zijn instrumenten te horen.

Aan opkomst was er geen gebrek. Na een tijdje had iedereen een plaatsje gevonden en kon Stijn beginnen aan zijn uiteenzetting. Aan passie ontbrak het zeker niet. Hij vulde zonder moeite de hele avond en beschreef het volledige proces van zijn creaties. Vanaf het prille begin bij de keuze van het hout tot aan het aanbrengen van de kam en snaren, om dan te komen tot het millimeterwerk van de stapel. De sleutel is om niet te snel tevreden te zijn bij al deze stappen. Zo moet het hout komen van bomen in hogere gebieden. Het schaven van het boven-en onderblad verloopt van grof gereedschap tot steeds fijnere mesjes om alles zo gaaf mogelijk te maken. Alle soorten vernis worden keurig getest en de resultaten bijgehouden. Zelfs de lijm om alles bij elkaar te houden wordt met grote zorg uitgekozen. Kortom, afwerking staat op de eerste plaats.


Dit alles komt natuurlijk niet van zelf. Na 10 jaar studies mag je jezelf een vioolbouwer noemen. Dat werd ook alleen maar duidelijker naarmate de avond vorderde. Zoveel zaken waar je rekening mee moet houden. Zijn diepste overtuiging is dan ook dat zelfs robots dit werk niet kunnen. Er zijn te veel zaken waar je rekening mee moet houden, te veel 'feeling' die een robot simpelweg mist.


Soms sta je als muzikant te weinig stil bij het feit dat een instrument zo vernuftig in elkaar zit. Na deze avond heb je niet enkel van bewondering voor het vak, maar ook voor de geschiedenis en het karakter van het instrument zelf.


Verslag door Didier Coldenhoff (AMC volwassenen M1)