Fijnbesnaard

FijnbesnaardAls het woord fijnbesnaard niet bestond, dan hadden we het zondag 3 februari uitgevonden.

Toen speelde gitarist en oud-leerling Cedric Honings samen met symphoniaASSAI het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Dit orkest stond onder leiding van Wouter Lenaerts, ook een oud-leerling van onze academie. Begrijpelijk dat het Cultureel Centrum van Hasselt goed gevuld was met leerlingen, vrienden en familie van gitarist en dirigent. Een Noord-Limburgse thuiswedstrijd in Hasselt.

Concierto de Aranjuez is een meesterwerk uit de gitaarliteratuur en met grote voorsprong het bekendste concerto voor gitaar en orkest. Aartsmoeilijk ook. Maar dat was niet te horen in de uitvoering van Cedric. Met gemak zweefde hij over de snaren. Zonder verpinken trotseerde hij de vele snelle loopjes. Niet geïntimideerd door de omstandigheden zocht Cedric voortdurend de nuance op. Over elke passage had hij goed nagedacht: prachtige melodische lijnen, smaakvolle keuzes. De klanken die hij op zijn gitaar opzocht, waren even kleurrijk als de mozaïeken in het paleis van Aranjuez.

Het orkest met jonge, enthousiaste musici onder leiding van Wouter Lenaerts zorgde voor een frisse ondersteuning en sprankelende dialogen. Ook in het overige Spaanse concertprogramma klonk symphoniaASSAI steeds verfijnd en Spaans in alle tinten, gaande van mysterieuze, donkere tonen tot felle vurigheid.

Een dikke proficiat aan solist en dirigent!

Foto: Johan Biemans