Nieuws

Leraren academie maken mooi weer in Hamont-Achel

Leraren academie maken mooi weer in Hamont-AchelHamont-Achel Enkele leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg bezochten op donderdag 12 september de basisscholen van Hamont-Achel om leerlingen warm te maken voor het kunstonderwijs. Met enkele zomerse popnummers en de (…) Lees het hele bericht »

Kunst zoekt stilte in klooster

Kunst zoekt stilte in klooster

(Afgestudeerde) cursisten van de Kunstacademie Noord-Limburg palmen dit weekend het leegstaande Ursulinenklooster in voor een uniek pop up-toonmoment. Een tentoonstelling is het niet, maar deelnemers van het projectatelier en atelier beeldhouwkunst plaatsten hun selectie werken (sommige nog in volle ontwikkeling) in deze bijzondere omgeving... lege kamers, desolate gangen, vergeten muren. De bevreemdende sfeer van een leeg internaat in dialoog met creatieve en/of kleine poëtische ingrepen.

Toegang is gratis, enkel op zaterdag 14 en zondag 15 september van 13u tot 18u.


Strijken in Berlijn ...

Strijken in Berlijn ... Van 5 tot 10 juli reisde Strijkorkest Ponticello van de Kunstacademie Noord-Limburg, onder leiding van Vera Baliko, naar Berlijn. Het was naar jaarlijkse traditie ook nu weer een concertreis met een erg gevarieerd (…) Lees het hele bericht »

Muziekleer als voorbereiding op hogere studies

Muziekleer als voorbereiding op hogere studies Muziekleerlingen die in de toekomst hoger muziekonderwijs ambiëren, bijv. aan een conservatorium of aan het Lemmensinstituut, kunnen hiervoor aan de Kunstacademie Noord-Limburg de perfecte voorbereiding krijgen. Vanaf (…) Lees het hele bericht »

Nieuws uit Maranghada!

Nieuws uit Maranghada! Ook afgelopen schooljaar steunden de leerlingen en leraren beeldende kunst met de opbrengst van tal van creatieve projecten het meisjesinternaat in Maranghada. Dominik Martin, de drijvende kracht achter deze (…) Lees het hele bericht »

Kunst in de Bocholtse Bib!

Kunst in de Bocholtse Bib!Bocholt Tijdens de zomervakantie zijn er in de bibliotheek van Bocholt enkele werkjes te bewonderen uit verschillende ateliers van de Kunstacademie Noord-Limburg: het beeldatelier voor kinderen, het beeldatelier voor jongeren (…) Lees het hele bericht »

Simsalabim!

Simsalabim!Meer dan 1800 kinderen uit Noord-Limburg genoten op 17,18 en 19 juni van 'Simsalabim', een schoolvoorstelling door de leraren muziek, theater en dans van de Kunstacademie Noord-Limburg.  Op een rustige zolderkamer wonen (…) Lees het hele bericht »

Volwassenen in topvorm!

Volwassenen in topvorm!Neerpelt Aan de Kunstacademie Noord-Limburg is er niet enkel plaats voor kinderen en jongeren: ook volwassenen volgen er lessen in de kunstuiting van hun keuze. Op zaterdag 15 juni 2019 om 20:00 uur zongen, streken, bliezen of (…) Lees het hele bericht »

Schreeuwen op Beeldig Lommel

Schreeuwen op Beeldig LommelLommel Dit weekend palmt 'Beeldig Lommel' het stadscentrum van Lommel in. Tussen de levende beelden kan je ook leerlingen theater en dans van de Kunstacademie Noord-Limburg ontdekken. De academie voor beeldende kunst plaatste (…) Lees het hele bericht »

Dans in Beweging 2019

Dans in Beweging 2019

In Pelt werden de theaterzalen de afgelopen weken overspoeld door leerlingen dans! Maar liefst 170 dansleerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg straalden op de podia van CC Palethe en Dommelhof theater.

Zaterdag 11 mei 2019 studeerden de dansleerlingen van de vierde graad af in de theaterzaal van het Dommelhof.

Onder muzikale begeleiding van pianist Thomas Peeters en cellist Lucas Maes brachten de leerlingen een klassieke les op het podium wat een prachtig samenspel van muziek en dans opleverde.

Na de pauze kon het publiek genieten van afwisselende choreografieën waarbij verschillende afstuderende leerlingen hun eigen choreo konden tonen! 
De avond eindigde met een grote apotheose, handgeklap, een staande ovatie en tranen van emotie …

Op donderdag 16 mei stonden de leerlingen die dit schooljaar hun derde graad afsluiten, op het podium voor hun grote toonmoment: tijdens het klassieke gedeelte werden ze deskundig begeleid door huispianist Johan Thaens.

In het tweede deel konden ze -samen met andere leerlingen uit de derde graad- hun creativiteit tonen tijdens verschillende choreografieën.

Woensdag 5 juni was het dan de beurt aan de laatstejaarsleerlingen uit de tweede graad.
Zij brachten een mooie klassieke les, begeleid door pianist Martijn Van den Dungen.
In het tweede deel werden de leerlingen 2.4 versterkt door verschillende leerlingen 2.3, hierbij zagen we inspirerende choreografieën uit de les dansatelier. 
Door de mooie belichting en de prachtige kostuums konden de leerlingen zich echt van hun beste kant tonen!

Dank aan alle ouders, begeleiders en medewerkers.


Mede dankzij hen werd ‘Dans in Beweging’ ook dit schooljaar weer een feest!

 

Van alle voorstellingen werden prachtige fotoreeksen gemaakt. Bekijk ze hier:

Dans in Beweging 2de graad, foto's Hennie Heeren

Dans in Beweging 3de graad, foto's Hennie Heeren

Dans in Beweging 4de graad, foto's Jean Vandyck 

Dans in Beweging 4de graad, foto's Marc Ras 


Schoolvoorstellingen 2019 - Simsalabim

Schoolvoorstellingen 2019 - Simsalabim

Schoolvoorstelling voor 1ste en 2de leerjaar van de basisscholen in Noord-Limburg

Productie en uitvoering: Leraren Podiumkunsten Kunstacademie Noord-Limburg

"Op een rustige zolderkamer gebeuren er vreemde dingen: afgedankte muziekinstrumenten spelen samen prachtige muziek, de poppen gaan aan het dansen en oude fotoportretten komen tot leven en vertellen over vroeger. Jaar na jaar duurt dit zo verder tot op een dag de lelijke, gevaarlijke heks Brucha de zolderkamer komt bewonen, ze haat muziek en alle muziekinstrumenten worden betoverd!"

 

in CC Palethe, Overpelt - Zaal De Zinne

  • Maandag 17 juni om 10.45u          
  • Maandag 17 juni om 13.30u           Volzet! 
  • Dinsdag 18 juni om 9.15u              
  • Dinsdag 18 juni om 10.45u            
  • Dinsdag 18 juni om 13.30u             Volzet! 
  • Woensdag 19 juni om 9.15u          
  • Woensdag 19 juni om 10.45u        

 

MEEZINGLIEDJES:

1. Ben je bang?
Partituur
Luistervoorbeeld

2. Brucha
Partituur
Luistervoorbeeld

Dagelijkse Kunst!

Dagelijkse Kunst! Met de tentoonstelling "Dagelijkse Kunst" tonen de leerlingen beeldende kunst (6 tot 18j.) van de Kunstacademie Noord-Limburg hun eigenzinnige kijk op voeding. Uit alle hoeken van Noord-Limburg werden de smakelijkste, (…) Lees het hele bericht »

Al wat de klok slaat …

Al wat de klok slaat …

Vanaf september 2019 start de Kunstacademie Noord-Limburg met de cursus beiaard. Voor een beiaardier is de toren het podium en de stad de concertzaal. Deze magie kan je zelf ook ervaren door het grootste muziekinstrument ter wereld te leren bespelen. De beiaardcursus staat open voor kinderen en volwassenen.

De lessen worden gegeven op het oefenklavier in het gebouw van de academie in Neerpelt. Hier zal ook geoefend kunnen worden tijdens bepaalde openingsuren van de academie. Cursisten hoeven dus niet zelf een klavier aan te schaffen. Na het oefenproces klim je de toren in en kan iedereen mee genieten van de beiaardmuziek. Ook uitstappen naar andere beiaarden staan op de planning. Lesmomenten worden onderling afgesproken.

Lesgever is Jan Verheyen. Hij heeft een masterdiploma beiaard, speelt concerten in binnen- en buitenland, is stadsbeiaardier van Hasselt en Pelt en bezieler van Compagnie Aardbei. Met Aard-bei doet hij verrassende dingen met bei-aard zoals combinaties met andere instrumenten, crossovers met dans, theater, totaalspektakels… Vanaf volgend jaar beschikt hij over een pop up-beiaard, die ook in de lessen aan de academie ingezet zal worden.

Interesse? Neem gerust contact op met Jan Verheyen (via mail: verheyenjan@gmail.com of telefonisch: 0486/51 21 17) voor meer informatie of een proefles. Ook op de academie kan je terecht voor meer informatie: 011 80 87 10 of info@kanl.be.

 

Foto: Marc Faes Meer nieuws in het archief