Nieuws

Een prachtige muzikale middag

Een prachtige muzikale middag

Op zondag 6 oktober 2019 waren de cursisten van Rose-Marie Hendrikx, te gast in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Fien Bekelaar, cursist muziekschatten, bezorgde ons dit verslag:

Het weer was bar en boos, de wegen naar het muziekcentrum zaten dicht vanwege werkzaamheden in het centrum van Eindhoven, maar de muzikale middag die wij mochten beleven was prachtig! 

Wij waren al geïnformeerd over Fanny en Felix Mendelssohn via de cursus Muziekschatten. Rose-Marie had de levensverhalen van Fanny en Felix uitgebreid verteld en Midzomernachtstraum en Symfonie nr. 3, bijgenaamd de Schotse van Felix Mendelssohn besproken. Dat was al geweldig!

Het concert begon met een hedendaags werk: ‘Within her arms’ van de Engelse componist Anna Clyne. In dit werk neemt ze afscheid van haar moeder. Zij doet dat met een intieme elegie voor vijftien strijkers waarin de verschillende stemmen elkaar in een traag tempo omarmen.

Daarna werden we verrast door de tedere lichtheid van Mozarts Jeunehomme Pianoconcerto. Wij kwamen ogen tekort om dirigent Matthew Halls met zijn bijzondere, elegante wijze van dirigeren te volgen. Ook pianist Benjamin Grosvenor speelde zo prachtig dat het leek alsof de liefde voor muziek via je hart naar buiten stroomde. 

En dan werd de monumentale Schotse Symfonie van Felix Mendelssohn uitgevoerd. Heerlijk om die muziek die we in de les beluisterden nu live door een symfonieorkest te horen spelen en alle instrumenten te kunnen zien. Nu eens klonk het onrustig en donker zoals een storm in een Schots landschap. Andere delen waren dan lichtvoetig met het karakter van Schotse dansen.

Het was een grandioze, prachtige, muzikale middag die nog lang in mijn gedachte zal blijven.
Jongerenatelier IN BEELD

Jongerenatelier IN BEELD Met trots en onder het goedkeurend oog van ouders, familie, vrienden en leerkrachten openden de jongeren uit de ateliers van Pelt, Lommel en Bocholt op woensdag 6 november “hun” tentoonstelling in de Kunstacademie van (…) Lees het hele bericht »

Recordjaar voor Kunstacademie Noord-Limburg

Recordjaar voor Kunstacademie Noord-LimburgMet 3315 zijn ze, de leerlingen muziek, theater, dans en beeldende kunsten van de Kunstacademie Noord-Limburg. Dat zijn maar liefst 224 leerlingen meer dan het vorige schooljaar. Nooit eerder telde de Kunstacademie (…) Lees het hele bericht »

Kunstacademie Lommel beeft …

Kunstacademie Lommel beeft … Naast Allerheiligen vieren steeds meer mensen tijdens de herfstvakantie halloween, een feest waar spoken, heksen en griezels allerhande zich thuis voelen. In de wijk Heeserbergen in Lommel gebeurde dat op zaterdag 26 (…) Lees het hele bericht »

Lieve Fanny

Lieve FannyNeerpelt Op zaterdag 26 oktober zetten Vera Baliko (cello), Maaike De Zitter (piano), Reinhilde Weytjens (zang) en Rose-Marie Hendrikx (woord) de vergeten componiste Fanny Mendelssohn in de kijker. De cursisten Muziekschatten (…) Lees het hele bericht »

Art on Paper!

Art on Paper!

Op vrijdag 25 oktober trok het atelier tekenkunst met de trein naar Brussel. In de BOZAR vond namelijk een onmisbare beurs plaats voor al wie gepassioneerd is door tekenkunst.

"Art on Paper" is een toonaangevende beurs in België van nationale en internationale hedendaagse tekenkunst. Na een ietwat avontuurlijke treinreis werd onze nieuwsgierigheid eindelijk ingelost. En het was de moeite! We kregen een boeiend pakket van figuratieve en non-figuratieve tekenkunst voorgeschoteld en een brede waaier aan mogelijkheden en technieken. 

Na deze overdosis aan inspiratie moest de honger gestild worden. Daarna was er nog wat tijd om het mooie en - voor die dag - zonnige Brussel te ontdekken.

Moe maar voldaan, keerden we dan weer terug met de trein, vol nieuwe goesting en ideeën!


Theater vertelt, speelt en toont!

Theater vertelt, speelt en toont!Neerpelt Op 22 oktober brachten de leerlingen uit de Neerpeltse theaterklas van Wouter Fimmers hun eerste voorstelling. Er werd gegriezeld en gegiecheld, poëtisch verteld en dramatisch gespeeld. Er werd gewerkt maar vooral (…) Lees het hele bericht »

Naar Tuymans in Tilburg

Naar Tuymans in TilburgDe Belgische schilder Luc Tuymans keert terug naar de plaats waar het 25 jaar geleden allemaal begon: Museum De Pont in Tilburg. In 1995 was Tuymans nog relatief onbekend, maar nadat Museum De Pont zijn werk (…) Lees het hele bericht »

Circuscapriolen in Eksel en Meeuwen!

Circuscapriolen in Eksel en Meeuwen!Net voor de herfstvakantie stonden sommige klassen muziekinitiatie al paraat voor hun eerste toonmoment van het schooljaar. Zowel in Hechtel-Eksel als in Oudsbergen nodigden de leerlingen van Katrien Fransen hun ouders (…) Lees het hele bericht »

Beluisterd en goed bevonden

Beluisterd en goed bevonden

Op zaterdag 19 oktober presenteerden zich 14 leerlingen uit de Limburgse academies tijdens een auditie om later dit schooljaar op te mogen treden als solist met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek.

Het voorspeelmoment vond plaats voor een 10-koppige jury in de concertzaal van de academie van Maasmechelen .

6 van deze 14 uitzonderlijk muzikaal getalenteerde jongeren werden tijdens de auditie geselecteerd.

2 leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg namen deel en doorstonden de proef met glans: zowel Dorus Uijt de Willigen als Wout Bastini musiceerden schitterend en kwalificeerden zich.

Dorus speelde op altsax “Scaramouche” van Darius Milhaud. Wout vertolkte “Cape Horn” van de Zwitserse componist Otto M. Schwarz. Begeleiders van dienst waren Ann-Marie Beks en Koen Wellens.

Samen met Dorus, Wout, de begeleiders en de leraren Tom D’Joos en Kristien Schuurmans zijn wij als Kunstacademie Noord-Limburg fier op hun prestatie!

We nodigen alvast iedereen uit om te komen luisteren op het Concert “Jong Talent” op zaterdag 8 februari 2020 om 20:00 in het Cultuurcentrum in Maasmechelen.In de ban van een park

In de ban van een park Op zondag 13 oktober gingen cursisten van onze kunstacademie aan de slag met het rijkgevulde beeldenpark van het Middelheim Museum. En vielen er bij het vertrek in Pelt nog enkele druppels, de namiddag in Antwerpen (…) Lees het hele bericht »

Schilders IN BEELD

Schilders IN BEELDDe Toonzaal van de kunstacademie in Pelt stroomde op maandag 14 oktober gezellig vol voor de vernissage van de eerste tentoonstelling in de reeks "IN BEELD". Deze reeks toont werken van cursisten Beeldende Kunsten in de (…) Lees het hele bericht »

Leraren academie maken mooi weer in Hamont-Achel

Leraren academie maken mooi weer in Hamont-AchelHamont-Achel Enkele leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg bezochten op donderdag 12 september de basisscholen van Hamont-Achel om leerlingen warm te maken voor het kunstonderwijs. Met enkele zomerse popnummers en de (…) Lees het hele bericht »


Meer nieuws in het archief