Nieuws

Verzamelen geblazen voor Limburgse blokfluitdag!

Verzamelen geblazen voor Limburgse blokfluitdag! Voor blokfluitisten was het op zondag 17 maart  verzamelen geblazen in het Stedelijk Conservatorium van Hasselt. Ook zes fluitisten van de Kunstacademie Noord-Limburg namen deel aan deze samenspeldag. Tom Beets, Susan (…) Lees het hele bericht »

Een aardige oefening in kijken ...

Een aardige oefening in kijken ... Op 17 maart maakten cursisten van het atelier Beeldhouwkunst, Projectatelier en het Kunstenatelier opnieuw een gezamenlijke uitstap naar enkele boeiende, actuele tentoonstellingen, al werd het dit keer een eerder (…) Lees het hele bericht »

Sterren tellen …

Sterren tellen …Neerpelt “Counting stars” is niet alleen de titel van een popsong uit 2013: dezelfde titel werd gegeven aan een concert op zaterdag 16 maart 2019 in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Het podium werd die avond in alle (…) Lees het hele bericht »

Al klarinet wat de klok slaat …

Al klarinet wat de klok slaat … De kersverse maand maart leverde meteen een leuk initiatief op: het weekend van 2 en 3 maart bracht immers een 70-tal leerlingen klarinet samen in het college van Mol. De klarinetleerlingen kwamen uit de academies van (…) Lees het hele bericht »

Voorzitter helpt bronsgieten

Voorzitter helpt bronsgietenNeerpelt De voorzitter van de Kunstacademie, Lucien d'Joos, stak tijdens de opendeurdag van 24 februari een handje toe. Samen met de leerkrachten beeldhouwkunst (Jan Cox en Franklin Naus) goot hij gesmolten brons in de mallen. (…) Lees het hele bericht »

Hoog bezoek in atelier beeldhouwkunst!

Hoog bezoek in atelier beeldhouwkunst!Lommel Neerpelt

De witte engel die jarenlang voor basisschool de Speling in Lommel prijkte, was hoogdringend aan een opknapbeurt toe. Deze klus wordt geklaard door cursist beeldhouwkunst Gerard Boonen. 

Op woensdag 20 februari kwamen de kleuters van de Speling eens kijken in het atelier in Neerpelt hoe de zaken ervoor staan. Gerard toonde hen met veel plezier zijn werk.

Vervolgens gaf docent beeldhouwkunst Franklin Naus de kleine inspecteurs een rondleiding in het atelier en mochten ze ook zelf met klei aan de slag.

De kunstacademie heeft weer heel wat talent ontdekt. 

 Een ster in je eigen tekening!

Een ster in je eigen tekening!Neerpelt De hoofdrol spelen in je eigen tekening? Dat kan met een 'green screen'.  Onder begeleiding van de docenten beeld, mochten kinderen dit uitproberen op de opendeurdag beeldende kunsten in de Kunstacademie Noord-Limburg (…) Lees het hele bericht »

Tegenstellingen …

Tegenstellingen …Meeuwen-Gruitrode Je hoort er helaas veel over op het dagelijkse nieuws: tegenstellingen die in de wereld vaak leiden tot meningsverschillen of zelfs conflicten. Niet zo in Gruitrode: daar bracht het thema ‘tegenstellingen’ leerlingen, (…) Lees het hele bericht »

Noord-Limburg maakt tijd voor kunst!

Noord-Limburg maakt tijd voor kunst!

In heel Vlaanderen werd op zaterdag 23 februari de “Dag van de Academies” gevierd. Voor een grote Kunstacademie als de onze -met meer dan 3000 leerlingen- bleek een dag van 24 uur te kort te zijn: daarom duurde "Tijd voor Kunst" bij ons een weekend lang …

Neerpelt beet de spits af met een open repetitie van het strijkorkest Ponticello en een reeks intieme concertjes die de bezoekers aan het hoofdgebouw in de Toekomstlaan van barok via bartok naar pop & rock leidden.

Gelijktijdig zette de Kunstacademie van Lommel de hele wijk Heeserbergen op zijn kop met voorstellingen dans, muziek en theater in de academie, de kerk en het woonzorgcentrum. In de open beeldateliers knutselden kinderen en jongeren naar hartelust: zelfs op de ramen mocht getekend worden. Wie van al dit moois honger of dorst kreeg, kon terecht bij een foodcaravan of eetkraampjes waar lekkers verkocht werd ten voordele van enkele goede doelen.

In de Steen in Bocholt speelden leerlingen twee concerten: eerst maakten de beginners ‘Tijd voor Kunstjes’, daarna was het de beurt aan de meer gevorderde muziekleerlingen. Samen met jeugdorkest ‘The Fun Tunes’ en slagwerkensemble ‘Vibracoustic’ gaven ze het beste van zichzelf voor een volle zaal.

Om 17u00 volgde dan een laatste leerlingenconcert in de harmoniezaal van Peer. Een meisje dat droomde van tijd voor kunst stopte een bekende melodie van Armand Preud'homme in een teletijdmachine en nam het publiek mee op een reis langs zes eeuwen muziek.  De combinatie van solisten, strijkorkest en energieke klassen muzikale vorming maakte deze reis een feest voor oog en oor.

Op zondagochtend brachten tien leraren in het Atrium van het Dommelhof in Neerpelt een gevarieerd muzikaal programma. Wendy Monten, Ann-Marie Beks, Griet Bols, Kris Vuylsteke, Vera Baliko, Dorotea Jankova, Gert Peeten, Martijn Vanbuel, Andy Willems en Katrien Smets lieten het publiek nog eens horen en voelen waarom de academie zo trots is op haar leraren en haar muziekopleiding. Zoals directeur Diederik Celis in zijn slotwoord opmerkte, bewezen ze stuk voor stuk meesters in de muziek te zijn, en dit in de breedste zin van het woord.

‘s Namiddags stroomde het publiek in groten getale toe in het hoofdgebouw in Neerpelt voor de opendeurdag beeldende kunsten. Workshops voor jong en oud maakten van de opendeurdag een echte doe-dag. In de gangen vergaapten passanten zich aan de vele honderden ‘kunst-telloortjes’. Iedere leerling beeld -kind, jongere of volwassene- zorgde voor een uniek exemplaar.


In de ateliers teken-, schilder- en beeldhouwkunst toonden cursisten hun grote passie en beantwoordden zij alle mogelijke vragen van de talrijke bezoekers.  
Ook hier weer plaats voor de hongerige en dorstige mens: er kon creatieve confituur gekocht worden ten voordele van de Maranghada school in India en in de bar was het reuze-gezellig.

Ook het atelier glaskunst in Lommel liet op zondagmiddag bezoekers meekijken. Geestdriftig en vol passie toonden de cursisten de veelzijdigheid en transparantie van glas in combinatie met het spel van licht.

Kunstacademie Noord-Limburg bedankt iedereen die samen met ons dit weekend tijd maakte voor kunst: leerkrachten, medewerkers, leerlingen, bezoekers en zeker ook de schare fotografen en journalisten die ons hielpen deze dag op de gevoelige plaat vast te leggen.

 

We hebben geprobeerd alle links naar online collecties hier te verzamelen zodat iedereen nog een beetje kan nagenieten. Heb jij ook foto’s online staan die we mogen gebruiken? Laat het ons dan zeker weten!

Pelt maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Bea Van Winkel voor Neerpelt.in
Pelt maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Tieke Van Winkel voor HAC-magazine
Lommel maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Robert Boons voor de Internetgazet
Lommel maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Hennie Heeren
Bocholt maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Tanja Smits
Peer maakt Tijd voor Kunst 23 februari - Christiaan Renzema
Leraren op het Podium 24 februari - Zjuul Devens voor Neerpelt.in
Pelt maakt Tijd voor Kunst 24 februari - Zjuul Devens voor Neerpelt.in
Tijd voor Glaskunst 24 februari - Jan Buyens voor de Internetgazet
Pelt maakt Tijd voor Kunst 24 februari - Jan Box

Pelt maakt Tijd voor Kunst 24 februari GREEN SCREEN foto's
Zover het oog kon zien ...

Zover het oog kon zien ... Onlangs bezochten de cursisten van het projectatelier de tentoonstelling ‘Zover het oog kan zien - kijken naar je wortels’. Naar aanleiding van de historische fusie tussen Neerpelt en Overpelt werd het jaarprogramma (…) Lees het hele bericht »

Dansplatform bruist!

Dansplatform bruist! ‘Dansplatform’ is een festival waarop academies uit heel Vlaanderen elkaar ontmoeten en hun passie voor dans met elkaar en het grote publiek delen. De 18de editie vond tijdens het weekend van 16 en 17 februari plaats (…) Lees het hele bericht »

23 en 24 Februari = Tijd voor Kunst!

23 en 24 Februari = Tijd voor Kunst!

Nog 1 weekje aftellen en dan is het zover: Dag van de Academies! Of zeg maar: Weekend van de Academies, want de Kunstacademie Noord-Limburg organiseert zowel zaterdag 23 als zondag 24 februari activiteiten op verschillende locaties.

Alle activiteiten zijn gratis en voor iedereen. Geen enkel excuus dus, om volgende week geen tijd te maken voor kunst. 

Alle activiteiten op een rij:

 

 

 

ZATERDAG 23 FEBRUARI

 

PELT
- Open repetitie Strijkersorkest in Kunstacademie Neerpelt om 10u00
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kunstacademie Neerpelt om 10u30, 11u00, 11u30

LOMMEL
- Opendeur beeldateliers in Kunstacademie Lommel 08u30-12u30
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kunstacademie Lommel 10u00, 11u00, 12u00
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in Kerk Heeserbergen 10u00, 11u00, 12u00  
- Voorstellingen leerlingen Podiumkunsten in WZC Hoevezavel 10u00, 11u00, 12u00  

BOCHOLT
- Mijn eerste concert: “Tijd voor Kunstjes” in De Steen 14u00
- Afdelingsconcert in De Steen 15u00

PEER
- Leerlingenconcert in Harmoniezaal 17u00


ZONDAG 24 FEBRUARI


PELT
- Leraren op het podium in Dommelhof Neerpelt 10u30  
- Opendeur ateliers beeldende kunsten in Kunstacademie Neerpelt 13u30-17u00
 * Beeldateliers kinderen & jongeren
 * Ateliers voor volwassenen: kunstatelier, atelier tekenkunst, atelier schilderkunst, atelier beeldhouwkunst

LOMMEL
- Opendeur atelier glaskunst in GlazenHuis 13u30-17u00Swingend nieuws uit de Kunstacademie Noord-Limburg

Swingend nieuws uit de Kunstacademie Noord-LimburgNeerpelt De eerste lichting leerlingen uit de optie ‘Jazz, Pop & Rock’ zal dit schooljaar afstuderen aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Op maandagavond 11 februari speelden vijf van hen een concert in ‘De Speelkamer’ van de academie. Michael Bergmans, Cees Dobma, Pieter Habets, Douwe Ras en Gerard Van Kempen trakteerden het enthousiaste publiek op swingende jazzstandards en groovy popmuziek.  Een leuk feestje, dat we aan het eind van het schooljaar graag nog eens over doen.
Meer nieuws in het archief