Stevig op de planken

Stevig op de planken

Optreden voor een publiek is niet altijd gemakkelijk: zeker niet voor volwassen cursisten bij wie stress en onzekerheid parten spelen in hun muzikale performance. Een ervaringsgerichte module 'plankenkoorts' in het kader van de cursus 'Muzikale Ontdekkingen' levert de deelnemers concrete handvatten en bruikbare tips aan. De cursisten die daarbij effectief wensen te musiceren, doen daarbij nog extra ervaringen op. Cursiste Anne-Mieke Reekers vertelt ...

Tijdens twee lessen geeft Rose-Marie Hendrikx klaar en duidelijk uitleg over wat er in je lichaam en geest gebeurt bij stressmomenten. Die stressmomenten kennen we allemaal, waardoor dit heel herkenbaar is. Bijvoorbeeld als wij op ons instrument spelen voor publiek. De zenuwen gieren dan vaak door je vingers, die je zo nodig hebt om rustig piano te kunnen  spelen of je instrument te beheersen. Je hebt jezelf zo goed voorbereid en toch ... "ik mag geen fouten maken" of  "ik ben niet goed genoeg", zijn vaak gedachten die je hebt.

Het is dan belangrijk dat je denken niet met je op de loop gaat, dat je contact maakt met je lichaam en je dit gerust stelt. Zo kregen wij een aantal praktische oefeningen aangereikt, die ook goed uitvoerbaar zijn zowel thuis als op het podium. Rose-Marie laat op een veilige en integere wijze de groep uitproberen wat de effecten van de oefeningen zijn. Zoals oefeningen om je adem als anker te voelen en te gebruiken, door stevig te staan of te zitten en te visualiseren. Of door te spelen vanuit je hart en daar plezier en zelfvertrouwen uit te ervaren. Maar ook via de Alexandertechniek je lichaam letterlijk groot en breed voelen worden, enkel door dit te visualiseren en te denken!

De aangeboden oefeningen zijn leuke, speelse manieren om op een spannend moment je rust te leren bewaren. Niet alleen tijdens een optreden maar ook in het dagelijkse leven. Bij de vele momenten waarin we voelen dat er onzekerheid gaat overheersen. Zelf blijf ik dit dagelijks enkele minuten doen, waarbij ook die stilte fijn is om te ervaren.

"Ja, ja, dat zal allemaal wel", hoor ik je nu denken! 

Hier volgt mijn eigen ervaring:

De vraag werd gesteld: "Wie wil er voor ons komen spelen op zijn instrument, terwijl je probeert met aandacht adem te halen?" Voordat ik het goed en wel wist ging mijn hand omhoog. Want ik houd wel van uitdagingen! Oké, ik speel piano, die stond er! Het muziekstuk dat ik bij mij had was moeilijk en had ik technisch nét onder de knie. In de pianoles was er pril aandacht gegeven aan de muzikaliteit van het spelen. Ik ben gaan zitten en nam de rust en tijd om met aandacht mijn ademhaling te visualiseren. En tevens voelde ik heel bewust de pianokruk waarop ik zat. Als vanzelf begon ik te spelen en was haast nieuwsgierig hoe dit zou gaan. Met heel mijn hart was ik in aandacht van de muziek. Het ging als vanzelf en ik was niet bezig met mijn onzekerheid of met de zaal achter mij. Het was in een woord HEERLIJK om te spelen. 

Zo heb ik het nog nooit beleefd!