Warm huisconcert met Stringendo

Warm huisconcert met Stringendo

Een cursist algemene muziekcultuur vertelt ...


“Op zondagvoormiddag 26 november ’17 ging ik in het kader van de cursus algemene muziekcultuur naar het huisconcert van het Stringendo Ensemble.  Het zou mijn eerste huisconcert zijn. Niet wetende wat te verwachten, werd ik onmiddellijk op mijn gemak gesteld door het warme welkom en de hartelijke ontvangst.


Het Stringendo Ensemble bestaat uit Veerle Gistelinck (viool), Doroteya Jankova (altviool), Vera Baliko (cello) en Erik Fuchs (piano), alle vier leerkrachten aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Veerle en Erik stellen hun huis graag open om hun passie voor muziek met anderen te delen.

Het Stringendo Ensemble bracht ons een boeiend programma van componisten die in tijd en stijl van elkaar verschillen. Erik praatte alle stukken vlotjes aan elkaar met wetenswaardige en humoristische details en wist ons telkens nieuwsgierig te maken naar wat ging volgen.
Het concert begon met twee delen uit het Pianokwartet in c van Gabriel Fauré, dat hij schreef in een moeilijke periode waarin zijn vrouw hem na een kort huwelijk verliet. Daarna brachten ze een deel uit het pianokwartet van Robert Schumann, een melodisch stuk waar de cello prominent aanwezig is. Het volgende stuk was heel verrassend met invloeden van de blues van de Amerikaanse componist William Bolcom. Tot slot stond er nog een pianokwartet van de Spaanse componist Joaquin Turina op de pupiter. Zijn scholing in Parijs had een grote blijvende invloed op zijn muziekstijl, maar de Andalusische invloeden maken zijn stukken authentiek.


We bleven nog even napraten met een glaasje cava en fruitsap en sloten zo een gezellige en leerrijke voormiddag af.”

Silvy Dewith, cursist AMC-volwassenen M1