Nieuwsarchief
Academiejaar 2016 - 2017

Klaar voor een nieuw academiejaar...

Klaar voor een nieuw academiejaar...Na een deugddoende zomervakantie springen de eerste creatievelingen terug in actie.
Dat ‘springen’ mag je trouwens ook letterlijk nemen: Tine Ras -leerlinge dans- schittert in een zogenaamde “Flour shoot”.
Zondagavond 20 augustus 2017 leek een ideaal moment daarvoor: de prefab-gebouwen van kleuterschool Boseind staan op het punt om afgebroken te worden en zijn daardoor een ideale locatie voor deze fotosessie.
Fotografen Jean Vandijck, Marc Ras en Bea Van Winkel slaan de handen in elkaar: samen met Tine Ras (dansleerling H2) mogen ze hun creativiteit botvieren en met bloem smijten dat het een lieve lust is en dat geeft enkele héél mooie plaatjes...



Dankzij theater durft Luna meer!

Dankzij theater durft Luna meer! Er wordt veel gelachen in een les theater, maar ook veel geleerd. Luna getuigt: “Ik vind theater erg leuk. Het is ontspannend, ik leer veel bij en durf ook meer. Zo weet ik nu dat ik luid genoeg moet spreken. Een (…) Lees het hele bericht »

Omgaan met plankenkoorts kan je leren!

Omgaan met plankenkoorts kan je leren! De academie vindt het belangrijk dat leerlingen hun werk tonen aan een publiek. Daarom biedt de academie een rijk en gevarieerd palet aan podiumkansen aan.In de beeldende kunst toont iedere leerling jaarlijks zijn (…) Lees het hele bericht »

Vacature directeur Beeldende Kunst

Vacature directeur Beeldende Kunst

1 oktober 2017 is de officiële datum van pensionering van Eric Vanmechelen (directeur Beeldende Kunst).

Met het oog op zijn vervanging, startte de procedure tot het vinden van een opvolger.

Kandidaturen voor deze boeiende functie kunnen gesteld worden tot 28 augustus 2017. 

Je vindt de bekendmaking hier.

Je vindt de functiebeschrijving hier.

Je vindt de diplomavereisten hier.

 

 

 


Jong en gebeten door kunst?

Jong en gebeten door kunst? Creatieve jongeren kunnen hun ei kwijt tijdens de lessen beeldende kunst. Hier leren ze op een artistieke manier uiting geven aan wat hen bezig houdt. Ze appreciëren de ongedwongen sfeer en het samenzijn met andere (…) Lees het hele bericht »

Paulien, Lize en Sophie kiezen voor theater

Paulien, Lize en Sophie kiezen voor theater Waarom kiezen voor een opleiding theater? Paulien, Lize en Sophie getuigen:  “Wij volgen al verschillende jaren de lessen theater. Eerst werkten we met bestaande teksten en kregen we heel wat basisvaardigheden onder de (…) Lees het hele bericht »

Waarom Kunstacademie Noord-Limburg? Dirk getuigt.

Waarom Kunstacademie Noord-Limburg? Dirk getuigt. Ook volwassenen kunnen bij ons terecht voor opleidingen muziek, theater, dans en beeld. Dirk speelt gitaar en basgitaar. Hij getuigt:  “Ik heb voor de kunstacademie gekozen omdat daar de leerkrachten zitten met de (…) Lees het hele bericht »

Zoveel meer dan tekenles! Xander getuigt.

Zoveel meer dan tekenles! Xander getuigt. Zeg niet zomaar tekenles tegen onze lessen algemene beeldende vorming voor kinderen. Xander getuigt: “De meesten denken dat het saai is, dat je gewoon wat gaat tekenen, maar dat is helemaal niet waar. Je kan zelf (…) Lees het hele bericht »

Is muziek leren plezant? Stef getuigt.

Is muziek leren plezant? Stef getuigt. Vanaf 8 jaar kan je je inschrijven voor de lessen algemene muzikale vorming. Vanaf het tweede jaar komt daar een uur instrument of zang bij. Wij vroegen aan Stef wat hij zo leuk vindt aan muziek en dit is zijn (…) Lees het hele bericht »

Dansen is heerlijk. Hanne getuigt.

Dansen is heerlijk. Hanne getuigt. Dansplezier staat centraal in onze dansopleidingen. Een enthousiast en professioneel team van dansdocenten zorgt ervoor dat iedere danser het beste uit zichzelf haalt.  Hanne, een overtuigde leerling dans, getuigt: (…) Lees het hele bericht »

Een opleiding glaskunst? Marijke getuigt.

Een opleiding glaskunst? Marijke getuigt. Volwassenen kunnen bij Kunstacademie Noord-Limburg onder andere opteren voor een opleiding glaskunst.  Marijke getuigt:  “Je kan met glas heel veel kanten uit. Ik leer hier veel verschillende technieken, maar wat ik (…) Lees het hele bericht »

Vakantie....

Vakantie....

Op vrijdag 30 juni zijn er geen lessen in onze kunstacademie.

Een fijne vakantie en tot in september !!

Vergeet je niet opnieuw in te schrijven voor volgend schooljaar. Inschrijven kan online op onze website: www.kanl.be

Het secretariaat is geopend tijdens de kantooruren:

  • van 3 juli tot en met 6 juli;
  • van 16 augustus tot en met 31 augustus.

Gesloten op zaterdagen en zondagen


Bericht uit Maranghada

Bericht uit Maranghada Met de verkoop van zelfontworpen tassen hebben leerlingen en leerkrachten beeldende kunst het afgelopen schooljaar weer een mooi bedrag ingezameld om de renovatie van de Maranghada school in India te steunen. Uit India (…) Lees het hele bericht »

Beeldende Kunst en Theater broederlijk verenigd...

Beeldende Kunst en Theater broederlijk verenigd...Lommel

In het kader van het Lommelse Levende Beeldenfestival van 18 en 19 juni werkten Franklin Naus (BK) en Karla Deroost (Theater) met een 9-tal leerlingen aan een mooi gezamenlijk project. Het resultaat van deze samenwerking was zowel voor de leerlingen als voor de begeleidende leraren een groot succes. De levende beelden waren te zien in het Lommelse burgemeesterspark.

Fotograaf: Patrick Siemons


Glasstad

GlasstadLommel Tijdens de zomer van glas siert in Stad Lommel een glasheldere banner de ramen van het Huis van de Stad. Een collage van honderd huizen, getekend in contourlijnen en met transparante kleuren opgevrolijkt, zal de (…) Lees het hele bericht »

2500 kinderen op audiëntie bij Koningin Kumula

2500 kinderen op audiëntie bij Koningin KumulaOverpelt Op 19 juni speelden leraren van Kunstacademie Noord-Limburg een generale repetitie van "Koningin Kumula", een gratis voorstelling voor kleuters en lagere schoolkinderen uit Noord-Limburg. Ook bij de generale repetitie (…) Lees het hele bericht »

Ook de kunstacademie bezwijkt voor het Hènt

Ook de kunstacademie bezwijkt voor het HèntNeerpelt De kinderen van de lagere graad beeldende kunst van Kunstacademie Noord-Limburg uit het Herent werden door Stijn Lauwers uitgenodigd om samen met juf Lisa Janssen de “buis” van het speelpleintje Bettebos in een (…) Lees het hele bericht »

Beklijvend schilderwerk voor jurytentoonstelling!

Beklijvend schilderwerk voor jurytentoonstelling!Neerpelt Het was een gezwoeg en gepuzzel, maar ook de afstudeerwerken van de volwassenen schilderkunst kregen tijdig een plek op de jurytentoonstelling. Geniet alvast van een voorsmaakje in dit album. Van dromerig tot scherp, (…) Lees het hele bericht »

Beluister de liedjes van 'Koningin Kumula'!

Beluister de liedjes van 'Koningin Kumula'!Overpelt Beste juf, beste meester, Kom jij met je klas naar de schoolvoorstelling "Koningin Kumula" kijken en wil je graag op voorhand met je leerlingen al iets inoefenen zodat ze Kumula kunnen helpen? Dat kan! 1. Oefen de (…) Lees het hele bericht »

Atelier tekenkunst ook klaar voor de jury!

Atelier tekenkunst ook klaar voor de jury!Neerpelt Ondertussen hangen in Neerpelt ook de werken van de afstuderende volwassenen tekenkunst klaar voor de jury. Het zou zonde zijn om enkel de jury van dit moois te laten genieten. Daarom hier alvast een selectie, en vanaf (…) Lees het hele bericht »

De GROOTSTE kleine tentoonstelling geopend!

De GROOTSTE kleine tentoonstelling geopend! Onder het goedkeurend oog van Eric Vanmechelen (directeur Beeldende Kunst), Kurt Plessers (eerste schepen van Meeuwen-Gruitrode) en een 600-tal leerlingen en sympathisanten werd afgelopen zaterdag de GROOTSTE kleine (…) Lees het hele bericht »

Who let the dogs out?

Who let the dogs out?Neerpelt

De afstuderende volwassenen beeldhouwkunst vullen de toonzaal en gangen van onze academie met sculpturen, portretten, honden en nog meer fraais. Zaterdag opent de jurytentoonstelling (teken-, schilder-, glas- en beeldhouwkunst) en vanaf zondag kan iedereen komen kijken. Wees niet bang. De honden bijten niet. 

Jurytentoonstelling volwassenen beeldende kunst:

18-25 juni, 10u00-12u00 & 13u00-17u00 

Kunstacademie, Toekomstlaan 9, Neerpelt 

 


Kinderacademie in '17-'18 opnieuw in Bocholt!

Kinderacademie in '17-'18 opnieuw in Bocholt!

In de kinderacademie kunnen kinderen van 5 - 7 jaar op een fantasierijke, boeiende en kleurrijke manier kennismaken met muziek, woord, beweging en media. 1 uur per week experimenteren ze met klank, liederen, woorden, gedichten, beweging en dans. 

Volgend schooljaar (2017-2018) strijkt de kinderacademie neer in maar liefst 8 locaties in Noord-Limburg, eentje meer dan dit jaar. Naast Achel, Hechtel, Lommel, Meeuwen, Neerpelt, Overpelt en Peer kan je nu ook weer naar de kinderacademie in Bocholt.

Inschrijven kan online vanaf 19 juni 2017.

Waar en wanneer? Check de cursuswijzer! 


Volwassen kunst...

Volwassen kunst...Nogal wat leerlingen aan de Kunstacademie Noord-Limburg vallen onder de noemer 'volwassen'. Onder die noemer vallen alle leerlingen die met hun opleiding startten op 15-jarige leeftijd of ouder.
Die groep is de laatste jaren flink uitgebreid: een aantal van die leerlingen musiceerden en dansten op zaterdag 10 juni tijdens een avondconcert in de kerk van Neerpelt.
Het werd een erg afwisselende en heel genietbare kunstzinnige avond. De foto's die er gemaakt werden, spreken voor zich.

Fotograaf: Marc Faes
Volledige fotoreportage: klik hier 

Dans in Beweging 2.0

Dans in Beweging 2.0Overpelt Woensdag 7 juni werd het podium van CC Palethe ingenomen door de dansleerlingen van onze Kunstacademie.
Om de lagere graad af te sluiten brachten de leerlingen een dansante klassieke balletles op het podium, deskundig op de piano begeleid door onze vaste begeleiders Thomas Peeters en Martijn Van Den Dungen.
In het tweede deel van de voorstelling lieten de leerlingen een aantal pareltjes van choreografieën zien.
Deze choreo’s werden gecreëerd tijdens de lessen dansatelier en zijn vaak een resultaat van de samenwerking tussen leerkracht en leerlingen!
Ook de cross-over met de studierichting muziek en theater was tijdens de voorstelling zeer aanwezig: enkele dansleerlingen speelden live muziek of brachten een stukje voordracht.
Op die manier werden de mooie choreografieën nog versterkt.

Een selectie van de foto’s vind je hier.

Fotografen: Jean Vandijck en Hennie Heeren

Follow the red line...

Follow the red line...Neerpelt Jazz boswandeling langs visuele partituren Zaterdag 3 juni - Klankenbos Neerpelt Het concept van Musica beoogde jazz en visuele partituren te combineren op enkele locaties in het klankenbos te Neerpelt. Musica vroeg (…) Lees het hele bericht »

Gratis proefles beeldende kunst jongeren!

Gratis proefles beeldende kunst jongeren! Ben je tussen 12 en 17 jaar en zit je hoofd vol creatieve ideeën? In de ateliers van Kunstacademie Noord-Limburg laten jongeren wekelijks op een creatieve manier zien hoe ze naar de wereld kijken. In Neerpelt gingen ze (…) Lees het hele bericht »

Schoolvoorstellingen 20 - 21 - 22 juni

Schoolvoorstellingen 20 - 21 - 22 juniOverpelt Schoolvoorstelling voor 3de kleuterklas, 2de en 3de leerjaar van de basisscholen in Noord-Limburg KONINGIN KUMULA Productie en uitvoering: Leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg Zaal De Zinne - CC Palethe - (…) Lees het hele bericht »

Dans in Beweging…

Dans in Beweging…Overpelt Woensdag 31 mei werd het podium van CC Palethe ingenomen door de dansleerlingen van onze Kunstacademie.
Om hun middelbare graad af te sluiten brachten de leerlingen een dansante klassieke balletles op het podium, deskundig op de piano begeleid door onze vaste begeleider Johan Thaens.
In het tweede deel van de voorstelling lieten de leerlingen hogere graad en middelbare graad een aantal pareltjes van choreografieën zien. Deze choreo’s werden gecreëerd tijdens de lessen dansatelier en zijn vaak een resultaat van de samenwerking tussen leerkracht en leerlingen! 
Kers op de taart was dan toch wel het duet “This is our time”: een volledig zelfstandige creatie van Jitske Quanten en Fien Claassen (M3).

Foto's: Jean Vandijck & Hennie Heeren 

Beklijvend kwetsbaar...

Beklijvend kwetsbaar...Neerpelt

3 prachtige vrouwen speelden op zondagavond 28 mei in "De Toonzaal" van de Kunstacademie in een intimistische setting het weerzien tussen een oud-leerlinge zang met haar lerares van weleer.
Kelly Poukens (zang en theater), Nadette Beelen (theater) en Dorenda Notermans (piano) namen het publiek vanaf de eerste tonen van de muziek mee in het verhaal. De muziek was van de hand van Kurt Bikkembergs, die speciaal voor dit project een "Requiem voor zangstem en piano" schreef. Na de voorstelling was het aanwezige publiek danig onder de indruk omwille van de klasse waarmee zowel muziek als theaterspel gebracht werden. Een aanrader !!

 

Er zijn nog voorstellingen op

  • 17 JUNI 2017 in VITA HUMANA MAASEIK om 20:15h
  • 18 JUNI 2017: VITA HUMANA MAASEIK om 15:00h
  • 28 JUNI 2017: FACTORIUM TILBURG om 19:00h 

  • Inschrijvingen

    Inschrijvingen

    Bestaande leerlingen kunnen zich nu opnieuw inschrijven voor het volgende schooljaar. 

    Vanaf 19 juni kunnen ook nieuwe leerlingen zich aanmelden. 


    Atelier tekenkunst in volle voorbereiding...

    Atelier tekenkunst in volle voorbereiding...Neerpelt In het atelier tekenkunst is men alles in gereedheid aan het brengen voor de jurytentoonstelling. Alle werken worden besproken met leraar Herman Vandelaer en geselecteerd voor de tentoonstelling. Hierbij alvast een voorsmaakje van de voorbereidingen. De cursisten en de leraar hopen u te mogen verwelkomen van 18/06 tot en met 25/06 in hun atelier.

    Twee maal gevuld Hubertustheater voor Ponticello..

    Neerpelt


     
    Ponticello, het strijkorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg gaf op zaterdag 20 mei 2017 zijn jaarlijks concert in het Hubertustheater te Neerpelt onder leiding van dirigente Vera Baliko. Tot twee maal toe kon het publiek genieten van een zeer afwisselend programma. Er was voor ieder wat wils: van Bach tot Kate Perry. Diverse solisten op cello en viool kwamen aan bod: Emma Van De Wiele (cello), Simon Snoeks (cello), Dries de Haas (viool) en Fryderyk Sevens (viool). De presentatie was in handen van Marijke Lux. Achteraf was er nog de mogelijkheid om na te kaarten met een drankje in de feestzaal van het Hubertuscollege. Het concert was een voorsmaakje van het repertoire dat gespeeld zal worden in Oostende. Ponticello is namelijk uitgenodigd om begin juli deel te nemen aan het internationaal festival 'JAZEE'. Volgend jaar plant het gezelschap een concertreis naar Barcelona. 

    Foto’s door Marc Faes – www.Neerpelt.in


    Shakespeare in Gruitrode ...

    Shakespeare in Gruitrode ...Meeuwen-Gruitrode Afgelopen weekend was het gezellig druk in CC Cultuurpunt in Meeuwen-Gruitrode. De leerlingen toneel uit de klas van Wouter Fimmers brachten er Othello van Shakespeare. Een gesmaakte bewerking voor de jeugd. Er zat veel (…) Lees het hele bericht »

    Zomer van glas...

    Zomer van glas...Lommel 10 Jaar geleden werd in Lommel de afdeling glaskunst opgericht. Samen met de 10de verjaardag van het 'GlazenHuis' zal de zomer in Lommel dan ook volledig in het teken van glas staan. Het startschot werd gegeven op vrijdag 19 mei met de opening van 'Glas Unlimited X'. De cursisten van de afdeling glas onder deskundige leiding van Lieve Stienissen vieren dit verjaardagsfeest met een tentoonstelling die je kan bewonderen in het GlazenHuis (Huis Aerts) van 20 mei tot en met 17 september. De opening was alvast een voltreffer met veel publieke belangstelling. Directeur Vanmechelen maakte een historische terugblik op de afgelopen 10 jaar. Hij was ook vol lof over lerares Lieve Stienissen die deze afdeling uitbouwde tot een prachtig glasatelier. Schepen Kris Verduyckt kondigde alvast grootse plannen aan met een nieuwbouw voor de Kunstacademie Lommel. De schepen opende deze tentoonstelling en hoopt op een prachtige 'zomer van glas'.
    www.zomervanglas.be

    Welkom in het bos...

    Welkom in het bos...Hechtel-Eksel

    Diep verzolen in de Ekselse bossen bevindt zich een pareltje: Bostheater ‘In het oog’. Deze adembenemende locatie inspireerde de leerkrachten podiumkunsten van Hechtel-Eksel voor het afdelingsconcert ‘Welkom in het bos’. 
    Op woensdag 17 mei speelden de leerlingen theater en muziek er onder een stralende zon 3 maal een verrassende muziektheaterproductie over prinsen en prinsessen. We hoorden de AMV klassen met de liedjes ‘Tovenaar’ en ‘Foute sprookjes’, gitaren, een hoorntrio en een heus fluitenkoor met een stuk gespeeld op piccolo’s, dwarsfluiten, altfluiten, basfluit en… limonadeflesjes.
    En... het publiek zag dat het goed was! Proficiat aan alle deelnemers!

    Een dankwoord mag niet ontbreken aan

    • de KANL-leraren Tom Maurissen (theater), Katrien Fransen (AMV), Veerle Boeckx (gitaar), Marie-Paule Verlinde (hoorn) en Tanja Smits (dwarsfluit);
    • het KANL-secretariaat Karl Meermans en Tom Cuyvers (logistieke ondersteuning);
    • Zusters Clarissen (stralende zon ;-)

      Foto's: Tanja Smits





    Was zo graag sAMEN gevallen...

    Was zo graag sAMEN gevallen...Neerpelt

    ... maar iedereen viel apART …



    Een gedicht van Peter Verhelst heeft het LEK (Laboratorium voor Experimentele Kunst) geïnspireerd tot het uitwerken van een performance die rite en religie heeft willen belichten. Gedurende enkele maanden hebben leerlingen hierover ‘gemediteerd’... en geëxperimenteerd. Op één dag (zaterdag 13 mei) hebben zij het geheel tast- en hoorbaar gemaakt. Een mooie versmelting van beeldende performance en een doorlopende ‘druppelsoundscape’,  aangevuld met digitale (electronics, drum, basgitaar, piano) composities en improvisaties. 

    De drukke iconografie van de kapel van het college van Neerpelt werd versoberd door de rituele performances van Koen en Kris Neyens, Tieke Van Winkel, Marleen Vandijck, Tim Bex, Nelson Jansen en Tijl Degroote.

    Lisa Janssen (BK), Luc Morren (dans) en Koen Evens (muziek) behoorden tot de tevreden toeschouwers.


    Violisten tonen zich...

    Violisten tonen zich...Neerpelt

    Op donderdag 11 mei om 19u gaven de violisten uit de klas van Veerle Gistelinck, versterkt door pianobegeleider Erik Fuchs, een muzikaal gevarieerd concert in de toonzaal van de Kunstacademie Noord-Limburg. De avond werd afgesloten met de canon van Pachelbel waarbij 2 cellisten uit de klas van Vera Baliko de baslijn speelden. Marc Faes (papa van Emma) maakte een mooie foto van alle muzikanten in actie: Kobe, Luna, Jana, Marthe, Huriye, Irena, Valerie, Daan, Emma, Dries, Amber, Elisa, Veerle en Erik.

    Fotograaf: Marc Faes


    Atelier tekenkunst op studiereis!

    Atelier tekenkunst op studiereis!Regelmatig trekt het atelier tekenkunst eropuit.  Zo stonden eerder al het SMAK, Dr.Guislainmuseum, MOMU, Sam Dillemans en Rik Wouters op het programma. Op zaterdag 6 mei bezochten ze de Goya–etsencollectie en de Verbeke Foundation.  In bijlage enkele impressies.

    Humor in Lommelse bib...

    Humor in Lommelse bib...Lommel Naar jaarlijkse gewoonte vond ook dit jaar in Lommel een poëziewedstrijd plaats. Het thema was ditmaal 'humor'. Meer dan 100 inzendingen waren er: de prijsuitreiking aan de winnaars vond plaats op vrijdag 5 mei in de Lommelse bib.
    Ook daar was de KANL present : de presentatie was immers in handen van Jasper Polleunis (leerling theater van Karla Deroost). Voor de muziek zorgde dan weer Paris Portner (gitaar bij Caroline Van Mieghem).


    Poppers en jazzers verzamelen...

    Neerpelt

    Op zaterdag 6 mei organiseerde het lerarenteam pop en jazz een aantal workshops voor geïnteresseerde toekomstige leerlingen. Op die manier wilden zij hun studierichting aan de Kunstacademie in de kijker zetten want : onbekend is onbemind, zo vinden zij...
    Nog al te vaak wordt de Kunstacademie alleen gelinkt aan klassieke muziek. Nochtans kan je al een hele tijd ook les volgen in pop en jazz. Dat is het geval voor piano, slagwerk, basgitaar, contrabas, zang, saxofoon en elektrische gitaar.
    Tijdens de workshops kon je een les algemene muziekcultuur pop en jazz volgen,  een instrumentles of een les combo/ samenspel.
    's Avonds werd afgesloten met een concert: iedereen die een eerste les volgde tijdens de workshops speelde op dat concert al mee in een heus combo en dat klonk muzikaal heel aanstekelijk. Om af te sluiten verzorgde het lerarenteam ook een kort  optreden.
    Schooljaar 2017-2018 : de pop-en-jazzers zijn er klaar voor...


    Laura en Shalina...

    Laura en Shalina...Neerpelt Laura Dreesen en Shalina Vromans zijn twee getalenteerde leerlingen gitaar hogere 3 uit de klas van Caroline Van Mieghem. Jarenlang volgen zij al samen les en steunen ze mekaar door dik en dun. Zij beëindigen dit jaar hun opleiding en doen dat in stijl : op zondag 7 mei speelden ze met z'n tweeën een volledig aperitiefconcert in de Toonzaal met een erg gevarieerd programma: een muzikale rollercoaster, zo noemden ze het zelf. Voor een 50-koppig publiek toonden ze met verve hun gitaristieke kwaliteiten.  Na afloop werd samen het glas geheven op hun muzikaal verhaal van 10 jaar NIKO/ Kunstacademie Noord-Limburg. En de juf ? Die zag dat het goed was...

    1ste prijs Cum Laude...

    1ste prijs Cum Laude...

    Op zondag 30 april nam het harmonieorkest van de Kunstacademie deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Naast het spelen van de proclamaties op zaterdag, zondag en maandag is een tweejaarlijkse deelname aan het wedstrijdgedeelte van het festival traditie voor het orkest. Dit jaar werd deelgenomen in de hoogste afdeling, de zogenaamde 'wimpelreeks'. Het orkest behaalde daarin een 1ste prijs met lof van de jury: de op één na hoogste onderscheiding. Speciaal dit jaar was toch wel dat er een compositie geschreven werd voor het orkest door oud-leerling Nick Van Elsen. Die compositie 'Klankkristal' werd zowel door de jury als het publiek op veel enthousiasme onthaald.
    Als Kunstacademie zijn we uiteraard erg trots op ons orkest en ook op Nick!  

    Fotograaf: Marc Faes


    VERJAARDAGSFEESTJE...

    VERJAARDAGSFEESTJE...

    40 jaar: zo oud wordt het harmonieorkest van de Kunstacademie dit jaar. Naar aanleiding van die verjaardag werd een orkest samengesteld uit oud-leerlingen.
    Dat orkest repeteerde op zondag 30 april 4 uur lang en speelde dan 's avonds in de Sporthal van het Dommelhof een schitterend concert in samenwerking met de koren Just Music, Rise Up en De Piccolo's. Het werd een waar muzikaal feestje dat helemaal paste in de sfeer van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd: het leek wel of de muzikanten nooit gestopt waren met samen repeteren.
    Het orkest stond onder de leiding van stichter-dirigent Nico Neyens en dirigenten Bert Minten en Tom D'Joos. Tijdens de presentatie door directeur Diederik Celis was er aandacht voor de geschiedenis van het orkest die ook met beeldmateriaal gestoffeerd werd.
    Publieke belangstelling was er genoeg: de sporthal zat afgeladen vol. Na het concert haalden de oud-leerlingen en dirigenten nog tot in de vroege uurtjes herinneringen op uit hun gemeenschappelijke muzikale verleden.

    Fotograaf: Marc Faes
    Meer foto's: www.neerpelt.in


    Schaduwdansen in de zon…

    Schaduwdansen in de zon…Lommel

    Als Clara gelukkig was, zong ze met haar heldere stem leuke kinderliedjes. En als de zon scheen, huppelde ze in de zonnestralen en maakte danspasjes, samen met haar schaduw.
    “Schaduwdansen”, noemde ze het.

    Tijdens maar liefst 5 (!) voorstellingen op zondag 30 april en maandag 1 mei in CC De Adelberg brachten de dansleerlingen van de Kunstacademie (afdeling Lommel) samen met balletschool Pantarei een prachtig spektakel.  
    De dansleraren van de Kunstacademie (L. Morren, C. Antonis, S. Brugel en L. Janssen) en Pantarei (L. Morren, C. Antonis en N. Biemans) zorgden voor mooie, afwisselende choreografieën die helemaal tot hun recht kwamen door de prachtige kostumering, de subtiele belichting en het schitterende decor!
    Met veel présence en dansplezier namen de performers het podium in en lieten ze het publiek maar liefst 5 keer mee genieten van mooie, soms ontroerende creaties…
    Dank aan alle begeleiders en helpende handen, dankzij wier hulp “schaduwdansen in de zon” een voorstelling werd om nooit meer te vergeten.

    Fotograaf: Hennie Heeren


    Spetter pieter pater...

    Spetter pieter pater...Meeuwen-Gruitrode Op zaterdag 29 april (de “Dag van de Dans”) en zondag 30 april schitterden de leerlingen dans van Gruitrode tijdens 4 uitverkochte voorstellingen op het podium van CC De Kroon. 
    Samen met de jongste leerlingen van Dansstudio Crescendo brachten ze op een feeërieke, speelse, enthousiaste, maar soms ook ontroerende manier de kindervoorstelling Alfred J. Kwak.
    Het voltallige publiek kon genieten van mooie choreografieën die helemaal tot hun recht kwamen door de mooie kostumering en de subtiele belichting. Daarbij klonk prachtige muziek, soms live uitgevoerd door leerlingen van onze Kunstacademie.
    Zowel voor de uitvoerende leerlingen, de begeleiders en het publiek werd deze “Dag van de Dans” een dag om nooit meer te vergeten!


    Muzikale rollercoaster in bib Lommel...

    Muzikale rollercoaster in bib Lommel...Lommel Op zaterdag 29 april om 11:00 uur gaven leerlingen Laura Dreesen en Shalina Vromans met z'n tweeën een heus concert in de bibliotheek van Lommel.
    Beide vriendinnen zijn leerling gitaar hogere graad 3 in de klas van Caroline Van Mieghem. In het kader van hun afstuderen organiseerden zij van A tot Z dit gezamenlijk optreden.
    Op sublieme wijze vertolkten zij bekende en minder bekende muziek: en het publiek zag en hoorde dat het goed was...

    Anima in Toonzaal...

    Anima in Toonzaal...Neerpelt Tijdens een aperitiefconcert op zondag 23 april stelden Veerle Boeckx en An Vranken hun gitaarduo Anima voor aan het grote publiek.
    Dat gebeurde onder ruime publieke belangstelling: de toonzaal was volledig gevuld met liefhebbers van de klassieke gitaar. In een erg verzorgd programma waarbij ook aandacht was voor het gesproken woord (Marlies Verdoodt) speelden de beide dames een origineel en bijwijlen virtuoos programma met vooral 20ste eeuwse muziek voor twee gitaren.
    Je vindt meer info over hun duo o.a. op www.gitaarduoanima.weebly.com  

    Muziek in vernieuwde bib...

    Muziek in vernieuwde bib...Neerpelt

    Op zondag 23 april werd de vernieuwde bib van Neerpelt plechtig geopend. In bijzijn van de burgemeester, schepenen en bibliothecaris was er een heuse plechtigheid op poten gezet.
    De muziek ter gelegenheid daarvan, werd verzorgd door volwassen leerlingen uit de klas van Carine Rinkes, Caroline Van Mieghem en Joost Vermeiren.
    Het werd een mooi afgewerkt geheel van speeches en muziek: achteraf kon een feestelijk drankje uiteraard niet ontbreken...

    Fotograaf: Marc Faes
    Volledig fotoalbum: www.neerpelt.in


    Gelukkig maar...

    Gelukkig maar...Neerpelt Drie jonge dames uit de klas 'Theater' van Wouter Fimmers, speelden op zaterdag en zondag 22 en 23 april hun voorstelling 'Gelukkig maar'.
    Die voorstelling was een volwaardige eigen productie: ze begonnen met een lege scène, zonder script en maakten via schijven, schrappen, zwoegen en zweten een wervelende 60 minuten durende voorstelling waarin ze hun zoektocht naar geluk beschreven.  
    Het resultaat werd een eerlijke, grappige, ontroerende en bijwijlen confronterende performance.
    Publiek, leraar én leerlingen zelf blikten bij een drankje na de voorstelling trots terug op de geleverde prestatie... 

    Muziekinstrument in de kijker: dwarsfluit...

    Muziekinstrument in de kijker: dwarsfluit...Hechtel-Eksel
    Op vrijdagnamiddag 21 april arriveerden in het Ontmoetingscentrum de Schans een 130-tal derdeklassers van de Hechtel-Ekselse basisscholen. Dwarsfluitdocente Tanja Smits had, samen met Ilonka en Alison uit de dwarsfluitklas, enkele verrassingen voor hen in petto...

    Want hoe laat je vonken van enthousiasme overspringen naar zo'n grote groep tienjarigen voor een prachtig muziekinstrument? 
    Dan straal je zelf je passie uit en je laat je instrument zelf "spreken" in enkele raak gekozen muziekfragmenten. Je gaat liefst interactief te werk en bouwt heel slim een aantal ludieke en aanschouwelijke elementen in. Dit is exact hoe Tanja Smits het aanpakte, er zorg voor dragend dat respectievelijk de piccolo, de gewone dwarsfluit, de altfluit en de basfluit tot hun recht kwamen in samenklank met de piano.

    Het resultaat? De jonge toehoorders kunnen nu de leden van de dwarsfluitfamilie benoemen. Tevens zullen ze nooit meer vergeten dat de lengte van de klankbuis de klankhoogte bepaalt. Muisstil was het toen dit nog eens aangetoond werd met een set gradueel gevulde flesjes die omgetoverd werden tot muziekinstrument ...
    Daarna ontstond warempel een instant blaasorkest met meer dan 130 leden en evenzoveel flesjes. Spelenderwijs, met hier en daar een goede tip, daagde bij de kinderen al wat elementaire notie van blaastechniek. Meteen leerden ze ook te letten op de aanwijzingen van dirigente Tanja. Het lukte aardig!

    De meest aangewezen en voor de hand liggende afsluiter was een laatste samenspel, begeleid met piano. Zo konden de leden van het Hechtelse pop-up blaasensemble weer tot rust komen. Maar, wedden dat ze op een andere manier luisterden nu ze zelf even hadden mogen experimenteren? (En dat er 's avonds aan menige keukentafel een demo ten beste gegeven werd?)

    Alvorens de wandeltocht of het busreisje richting klaslokaal aan te vatten, struinden de jongeren nog even in de collectie bladmuziek en cd's, speciaal voor dwarsfluitliefhebbers, van de bib van Hechtel-Eksel. Deze bib wil bewust de klemtoon leggen op de waarde van muziek en zet in op cd's, dvd's, boeken en bladmuziek betreffende elk instrument en stroming, en uit alle tijdperken en werelddelen. Vandaar het samenwerkingsverband met het KANL, met onder andere het jaarlijkse project "muziekinstrument in de kijker" als gevolg!

    Hartelijk dank, Tanja Smits, voor deze unieke muzikale namiddag!

    Marc en Marleen
    Bibliotheek Hechtel-Eksel

    Strijken en blazen op paasmaandag...

    Strijken en blazen op paasmaandag...Bocholt Op Paasmaandag 17 april 2017 speelden het strijkersensemble en het harmonieorkest van de academie zusterlijk naast mekaar op het podium van De Kroon in Kaulille.
    Dat deden ze tijdens een druk bijgewoond avondconcert. Het werd een afwisselend concert met optredens van diverse solisten op viool, cello en fagot.
    Vermeldenswaard is zeker de wereldpremière van de uitvoering van "Klankkristal". Dat is een splinternieuwe compositie van Nick Van Elsen voor harmonieorkest. Tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd zal het orkest dit werk spelen tijdens haar juryoptreden.
    De uitvoering in Kaulille was alvast een eerste mooie try-out.

    KANL in Klankbord Digitaal!

    KANL in Klankbord Digitaal!In Klankbord Digitaal van Vlamo Limburg kan je deze maand een artikel lezen over het bezoek van het International Music Seminar aan onze academie (op p.14). Het internationale gezelschap was onder de indruk van onze competentiegerichte aanpak. Lees hier Klankbord Digitaal

    Monsters in Space!

    Monsters in Space!Overpelt

    Ook in de paasvakantie werd er gekunst. In cultuurcentrum Palethe lieten maar liefst 50 kinderen 4 dagen lang hun fantasie de vrije loop onder de begeleiding van lerares beeldende kunst Leen Gys. Er waren monsters, spaceshuttles en planeten in alle kleuren, maten en vormen. Er waren vliegende hot-dogs, vampieren en een routeplanning over de melkweg. Vlieg nog even mee door ons foto-album ...

     

    Ook in de zomervakantie worden er kunstkampen georganiseerd! Zie kalender!

     

     


    Jubileumkoorts in ons glasatelier!

    Jubileumkoorts in ons glasatelier!Lommel

    Al 10 jaar organiseert Kunstacademie Noord-Limburg een opleiding glaskunst in het GlazenHuis in Lommel. Op het eind van ieder schooljaar kan je de werken van onze leerlingen bewonderen op “Glass Unlimited”. Deze tentoonstelling is dit jaar dus aan een jubileumeditie toe. Eens te meer een reden om alvast een bezoekje te brengen aan ons glasatelier, waar het gonst van bedrijvigheid. Onder de vakkundige begeleiding van Lieve Stienissen realiseren leerlingen hun concepten in glas. Een arbeidsintensieve maar verslavende bezigheid, zeggen zij zelf. Docente Lieve Stienissen begon met glaskunst op haar 19-de en heeft deze fascinerende kunstvorm sindsdien nooit meer losgelaten.

    Grote verscheidenheid aan technieken 

     “Glaskunst is een discipline met een grote verscheidenheid aan technieken,” vertelt ze. “Dit maakt glaskunst zo boeiend, maar ook bijzonder complex. Tijdens de 7-jaar durende opleiding reiken we zoveel mogelijk technieken aan:  versnijden, verlijmen, zandstralen, graveren, brandschilderen, glas-in-lood, slumping, fusing, pâte-de-verre en vormsmelten.”

    Artistieke ontplooiing

    Naast het aanleren van technieken, vindt ze het bovendien belangrijk dat leerlingen zich durven ontplooien als kunstenaar. “Ik moedig iedereen vooral aan om artistiek en inhoudelijk te ontwikkelen. Daardoor zullen de resulterende werken uiteindelijk ook heel divers zijn.”

    Dat deze aanpak gesmaakt wordt door haar leerlingen blijkt uit een korte rondvraag in het gezellige atelier. “Ik had eerder op ander plaatsen kortlopende opleidingen gevolgd, maar hier leer ik meer dan één techniek. Ik leer hier echt een eigen concept bedenken, uitwerken en zelfs presenteren,” vertelt een cursist enthousiast. 

    Voor wie? 

    “Als je eenmaal de microbe van het glas te pakken hebt, is de moeilijkheidsgraad van de materie de uitdaging en laat de microbe je niet meer los,” zegt iemand anders.

    Op de vraag of je bepaalde vaardigheden moet hebben om met glas te kunnen werken, antwoorden zowel de docent als cursisten ontkennend. “Als je interesse hebt, komt dat vanzelf, en het fijne van deze opleiding is dat je van nul kan beginnen. Mensen die daarentegen wel al voorkennis hebben of geschoold zijn in andere kunstvormen kunnen die kennis dan weer meenemen in hun concepten. Zo is het traject voor iedereen een verrijking.”

    Waarom glas?

    Waarom glas? Daar moeten ze niet lang over nadenken. De transparantie en het spel van het licht … Geen enkel ander materiaal kan hetzelfde bieden. Glas verveelt immers nooit. Glas is liefde voor het leven.

    Nu jij: 

    Kom jij ook naar Glass Unlimited X?

    Ben je zelf geïnteresseerd in een opleiding glaskunst?  

    Bel dan 011 80 87 10 en maak een afspraak om het atelier te bezoeken.




    AMC-volwassenen naar de opera...

    AMC-volwassenen naar de opera...

    Op zaterdag 25 maart trokken we naar de Vlaamse opera van Antwerpen om daar met de cursisten van AMC-volwassenen Agrippina, een barokopera van Händel bij te wonen. Het werd een fantastische avond. De opera Antwerpen voerde deze productie met verve uit onder leiding van dirigent Stefano Montanari. De regie was in handen van Mariame Clément die de opera als een ‘soap avant la lettre’ bekeek en ze in het kader van de vroegere TV-series Dallas of Dynastie stak. Dat paste heel goed want Agrippina bleek een machtsbeluste vrouw te zijn die haar zoon Nero via vele 'dirty trics' en slinkse wegen alsnog op de troon probeert te krijgen. Een oud verhaal dat zich in het Romeinse Rijk afspeelt maar met de hedendaagse setting werd het eens te meer duidelijk wordt dat dit gegeven van alle tijden is. De aria’s zijn verbluffend moeilijk en alle personages werden zeer goed gebracht. De vertolking van Ann Hallenberg in de rol van Agrippina en van Tim Mead als Ottone sprongen eruit. Kortom, het was een heerlijke opera vol prachtige muziek en hilarische momenten die een spiegel voorhouden. 

    Paul Koenen (AMC volwassenen M1)


    K-Boem en SlaEn in Neerpelt...

    K-Boem en SlaEn in Neerpelt...Neerpelt Op zaterdag 25 maart vond om 18u30 een heus slagwerkfestivalletje plaats in De Toonzaal van de Kunstacademie.

    Zowel djembégroep K-Boem van de  Sint-Elisabethschool uit Wijchmaal als het slagwerkensemble SlaEn van de Kunstacademie zorgden voor een geweldige sfeer.

    Muziekleraar Dirk Creemers van Sint-Elisabeth bracht met zijn muzikanten een erg gesmaakt djembéconcertje. 

    SlaEn, het instrumentaal ensemble o.l.v. Nico Camps, zorgde voor een mooi gevarieerd programma. Tijdens hun concertbijdrage genoot het publiek van de première “ Son of Nel” geschreven door Nico Camps.
    Het concert werd met veel passie gebracht door de percussionisten: dat zorgde ervoor dat het publiek enorm heeft genoten van de muziek en de sfeer.

    Jonge kunstenaars passen niet onder een stolp!

    Jonge kunstenaars passen niet onder een stolp!Neerpelt

    Iedere zaterdagochtend komen 16 jongeren samen in lokaal “Den Akker” (Neerpelt). Zij volgen een opleiding beeldende kunst bij Kunstacademie Noord-Limburg.

    Momenteel werken ze voor “de GROOTSTE kleine tentoonstelling” aan miniatuur-kunstwerken. Die kunstwerken moeten onder een stolp kunnen passen, maar zelf worden deze jonge mensen liever niet in een hokje geplaatst.

    Onder de stolpen kan dan ook van alles terecht komen: vlinders, een balustrade, een kaart, een hijskraan, een actieheld …?  Wie weet? Alles is nog mogelijk. Docente Els Vrints vindt het belangrijk om te vertrekken vanuit de persoonlijke interesse van iedere leerling. Ze zijn zelf allemaal zo anders en uniek. Deze opleiding wil hen de ruimte bieden om net die persoonlijkheid creatief te leren ontdekken en uitdrukken. 


    Wat drijft deze jonge mensen op een vrije zaterdag op tijd uit bed en naar hier? “De sfeer en de groep!” zeggen ze zelf. Terwijl ze van Els technieken aanleren en begeleid worden in hun  zoektocht naar een eigen identiteit als kunstenaar leren ze ook veel van elkaar en net dat samen op zoek gaan, maakt deze ochtend zo waardevol. 


    Ben jij ook benieuwd geworden naar al die persoonlijke miniatuur-kunstwerken? Of zou er misschien toch zomaar eentje niet onder een stolp passen? Er is maar één manier om dat te ontdekken. Kom van 11 tem. 18 juni kijken naar “de GROOTSTE kleine tentoonstelling”  in het Dommelhof.

    Tussen 12 en 17 jaar en ook geprikkeld om mee te kunsten? Nieuwe leerlingen kunnen inschrijven voor beeldende kunst middelbare graad kan vanaf 19 juni 2017 via deze link. 




    Dansen is voor iedereen!

    Dansen is voor iedereen!Lommel Vrijdagavond 24 maart vervoegden een aantal leerlingen en leraren uit de dansklassen van de academie het publiek in CC De Adelberg in Lommel voor de tweeledige dansvoorstelling Tango/Mania van het Internationaal Danstheater.
    Dat Nederlandse gezelschap beweegt zich van de tango naar muziek en dans uit het Zwarte Zee-gebied en wordt daarbij live begeleid door het Zárate-orkest onder leiding van Micha Molthoff.
    Voor het eerste deel van de avond ‘Mannen van de tango’, liet choreografe Neel Verdoorn zich inspireren door de legendarische pianist, componist, arrangeur en orkestleider Osvaldo Pugliese. Met de tango als thema mag het duidelijk zijn dat dit deel van de voorstelling doordrongen was van emotie, passie, melancholie, verlangen en heimwee. 
    In het tweede deel baseerde de Roemeense choreograaf Corneliú Ganea zich onder meer op de Turkse hora: een traditionele volksdans die in een grote cirkel wordt gedanst.  Tientallen varianten bestaan er van deze ‘hora’. De grote populariteit ervan komt voort uit het feit dat iedereen -man of vrouw, jong en oud- eraan kan deelnemen.
    Na de voorstelling werd het publiek dan ook uitgenodigd om op het podium mee te komen dansen!
    En dat gebeurde: jong en oud, man of vrouw, leerling of leerkracht: iedereen danste samen een Roemeense rondedans… een perfecte afsluiter van een mooie avond!

    Foto: Robert Benshop

    Lindsay Gijbels schittert tijdens Lenteconcert...

    Lindsay Gijbels schittert tijdens Lenteconcert...Op zondag 19 maart om 15u vond het jaarlijkse Lenteconcert plaats van het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek in het Cultuurcentrum van Hasselt. Dit jaar stonden er naast de solisten Martine Reyners (sopraan), Pascal Pittie (tenor) en Piet Vansichen (bas), nog tal van andere solisten op het podium, waaronder fluitiste Lindsay Gijbels. 

    Lindsay volgde tot 2015 aan onze kunstacademie dwarsfluitles. In september 2015 vatte Lindsay haar hogere muzikale studies aan aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Carlos Bruneel (eerste fluitist-solist van het Symfonieorkest van de Munt). Lindsay bracht vol brio de prachtige 'Carmen Fantasy' van Georges Bizet / François Borne. Het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek stond onder de deskundige leiding van dirigent Dirk De Caluwe. Het publiek genoot met volle teugen en was zeer onder de indruk van haar virtuoze performance. 

    Jeugd op het podium...

    Jeugd op het podium...Bocholt Op zondagochtend ontwaakte Bocholt op de muzikale klanken gebracht door de Bocholtse jeugd op het podium van De Steen. Het concert was naar jaarlijkse gewoonte een samenwerking tussen koninklijke harmonie Sint-Laurentius en de kunstacademie Noord-Limburg. 
    Het jeugdorkest 'The Fun Tunes' opende het aperitiefconcert op sympathieke wijze, ze brachten dan ook een stuk dat als titel 'Smile' droeg. Het concert werd vervolgd met solo-optredens door leerlingen dwarsfluit, slagwerk en marimba van de kunstacademie. Het percussie-ensemble 'Vibracoustic' zorgde voor een knallende afsluiter. Nu was iedereen klaar voor een welverdiend aperitief. 

    12 spelen muziek van 'de 6'...

    12 spelen muziek van 'de 6'...Meeuwen-Gruitrode Rond 1920 smeedden 6 Franse componisten een verbond met mekaar om hun vernieuwende muziek onder de aandacht te brengen van het publiek: zij noemden zich 'Le groupe des Six'.
    Op zaterdag 18 maart speelden 12 leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg diverse composities van dat collectief.
    Het concert vond plaats in de ridderzaal van de commanderie van Gruitrode, die was volgelopen met een geïnteresseerd publiek.
    Het was reeds voor de 3de maal dat op deze historische locatie een lerarenconcert plaatsvond.
    Uitvoerende musici waren Ann-Marie Beks (piano), Johan (dwarsfluit en piccolo) en Griet Bols (hobo), Anneleen Bruninx (klarinet), Tom D'Joos (altsaxofoon), Katrien Dupont (cello), Txemi Etxebarria (hoorn), Koen Evens (piano), Wendy Monten (dwarsfluit), Inge Peters (fagot), Raymonde van Zuylen (dwarsfluit) en Kris Vuylsteke (klarinet).  
    De presentatie van de avond was in handen van Rose-Marie Hendrikx.

    Gelukkig samen... samen gelukkig...

    Gelukkig samen... samen gelukkig...Hamont-Achel Op vrijdag 17 maart liep Cinema De Walburg in Hamont helemaal vol met publiek voor het afdelingsconcert van Hamont-Achel. Daar speelden leerlingen een erg afwisselend concert met als thema 'Happy Together'.
    "Eén van de belangrijkste dingen die je als mens op deze aarde kan doen, is andere mensen laten weten dat ze niet alleen zijn", is een quote die leraren en leerlingen van deze afdeling in de praktijk omzetten: niemand van de leerlingen stond alleen op het podium: AMV, pianisten, gitaristen, zangers, koperblazers, saxofonisten, slagwerkers en leerlingen theater speelden een leuke avond bij mekaar en dat deden ze dus steeds : SAMEN !!!

    Gezellige drukte...

    Gezellige drukte...Neerpelt Op woensdag 15 maart zakten naar jaarlijkse gewoonte eerstejaars leerlingen muziek en hun ouders af naar  het Dommelhof en het gebouw van de Kunstacademie voor een instrumentenvoorstelling en een heuse markt.
    Bedoeling van deze avond was om leerlingen te helpen de juiste keuze te maken van een instrument dat ze vanaf volgend schooljaar zullen bespelen.
    Het aanbod is groot en elk instrument klinkt mooi: dat maakt de keuzestress er niet minder om...
    Een beetje uitleg, het beluisteren, het vasthouden en zelf bespelen zijn wellicht de beste manier om te komen tot een juiste keuze.
    Later dit schooljaar volgen nog kennismakingslessen, waarna de definitieve keuze gemaakt kan worden.
    Marc Faes maakte een mooie fotoreportage over de instrumentenvoorstelling en -markt. Je vindt ze hier.

    Buitenlands bezoek...

    Buitenlands bezoek...Neerpelt Op woensdag 15 maart bezochten een 40-tal binnen- en buitenlandse directeurs van kunstscholen onze academie. Zij deden dat in het kader van hun jaarlijks weerkerend International Music Seminar (IMS). Tijdens die 3-daagse bijeenkomst worden vernieuwingen of interessante ontwikkelingen in het kunstonderwijs onder de loep genomen. Tijdens het bezoek in Neerpelt werd de competentiegerichte evaluatie en lespraktijk onder de loep genomen. Naast enkele lezingen, waren er muzikale optredens (Jasper Snoeckx piano en Cedric Honings gitaar) en 3 workshops, gegeven door leraren en enkele leerlingen/ ouders. De deelnemers legden in 3 groepen een parcours af binnen het gebouw, waardoor ze een mooi beeld kregen van de werking.
    De deelnemers uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Luxemburg waren sterk onder de indruk van het degelijke programma dat in mekaar werd gestoken en de kwaliteit daarvan.


    Eerste hulp bij ongeval in de speelkamer!

    Eerste hulp bij ongeval in de speelkamer!Het had een theaterles kunnen zijn, maar dat was het niet. 14 docenten en secretariaatsmedewerkers van Kunstacademie Noord-Limburg volgden afgelopen donderdag in de speelkamer een bijscholing EHBO. De lesgever van Mensura schotelde hen enkele levensechte noodsituaties voor. Enkele docenten schoten al zeer bekwaam in actie. De anderen keken en leerden. Het was een boeiende, nuttige bijscholing, al hopen we ze niet te vaak nodig te hebben natuurlijk. 

    Aangenomen!!! De moeder van Dries vertelt...

    Aangenomen!!!   De moeder van Dries vertelt...Dries de Haas (H3 viool) heeft afgelopen zaterdag 4 maart ingangsexamen gedaan bij het Lemmens Instituut in Leuven.
    In de ochtend deed hij diverse theoretische proeven, en na de middag viool. Hij werd begeleid door zijn pianodocent en tevens vaste begeleider Erik Fuchs.
    Later in de middag liep de spanning op en kwam de uitslag: geslaagd! Wat een opluchting!

    Dries speelt nu 10 jaar viool, hij volgt les bij Veerle Gistelinck. Vanaf de eerste dag speelt hij met grote passie, het enthousiasme spat er af.
    In het weekend repeteert hij bij 2 orkesten: Ponticello en het Limburgs Orkest voor Jeugd en Muziek in Hasselt.
    Hij volgt ook nog pianoles, muziekgeschiedenis en AMV/AMT.
    Dan studeert hij dagelijks thuis nog enkele uren viool, dus er kruipt veel tijd in deze fijne hobby.
    En school (6e Technische Wetenschappen )  hoort er ook nog bij.

    Ik ben natuurlijk trots op Dries (ook op mijn andere 3 zonen hoor, ze hebben allemaal hun eigen talent), hier heeft hij al die jaren keihard voor gewerkt!

    Proficiat aan Dries en zijn docenten Veerle en Erik!
    Bedankt voor jullie inzet!

    Mariette Duijsters
    Trotse moeder

    Londen (UK) en Grote-Brogel verbonden...

    Londen (UK) en Grote-Brogel verbonden...

    Al doet de titel het misschien vermoeden: neen, Londen en Grote-Brogel gaan niet fusioneren tot één gemeente. Wel waren beide plaatsen op zaterdag 4 maart 2017 met mekaar gelinkt door de CD-voorstelling van Cedric Honings in de Sint-Trudokerk van Grote-Brogel.
    De Londense componist-gitarist Roland Chadwick was er tesamen met een massaal opgekomen publiek aanwezig voor de release van 'Tiny Wooden Gods'. Dat is de titel van een compositie voor gitaar-solo van deze Londense componist. Gelijktijdig kreeg de CD ook deze titel mee.
    In het voorprogramma van Cedric Honings speelde een strijkkwartet gevormd door oud-leerlingen, leerlingen en lerares van de academie : Fryderyk Sevens, Antje Witters, Jana Honings en Vera Baliko.
    De CD waarop naast het werk van Chadwick onder andere ook werk van Bach en Barrios te horen is, kan verkregen worden via de website www.cedrichonings.com

     


    Kunstige torens van rietjes

    Kunstige torens van rietjesVan alledaagse materialen iets buitengewoons maken... In onze lokalen beeldende kunst is dat dagelijkse kost. Op deze zaterdagochtend stunten en kunsten de leerlingen middelbare graad van Nele Plessers met rietjes in alle kleuren. Een vrolijk en creatief begin van de krokusvakantie!

    Leren: geen competitie ...

    Leren: geen competitie ...

    Aan onze academie is een opleiding kunst geen competitie maar een verrijkende zoektocht op maat van de leerling.


    Onze vernieuwde evaluatiefiches voor podiumkunsten weerspiegelen deze visie. Op de halfjaarlijkse evaluatiefiches lees je geen percentages meer, maar zinvolle feedback.

    De academie biedt leerlingen een brede artistieke ontwikkeling en streeft ernaar ze te versterken als vakman, performer, kunstenaar, teamspeler en onderzoeker. Door deze rollen en hun bijhorende competenties te evalueren dagen we zowel de leerling als de leerkracht uit om steeds verder te ontwikkelen en nieuwe paden te betreden.

    Wij wensen iedereen een fijn verlof!


    Hé, is daar iemand thuis?

    Hé, is daar iemand thuis?Peer

    Wereldnieuws deze vierde week van februari 2017: rond de ster Trappist 1, zijn 7 nieuwe aardachtige planeten ontdekt! Op enkele van die lichtjaren ver verwijderde planeten zou er wel eens buitenaards leven aanwezig kunnen zijn. Of er écht iemand thuis is ginder ver, zal de verre toekomst moeten uitwijzen.


    In Peer gingen de leerlingen piano, AMV, contrabas, kopers, gitaar en altviool alvast aan de slag met de vraag : Hé, is daar iemand thuis ?


    Het liedje met die titel was de basis voor een origineel leerlingenconcert in de harmoniezaal van Peer op donderdag 23 februari. Van op verschillende plaatsen in de zaal musiceerden en improviseerden leerlingen op het thema van dat lied. Origineel en creatief, is het minst wat je kon zeggen...


    Lommel, zand en dans...

    Lommel, zand en dans...

    Ter promotie van de stad Lommel en haar Kunstacademie maakten danslerares Liesbeth Janssen en haar leerlingen middelbare graad 2 een mooi filmpje waarin het thema 'zand' prominent gedanst werd..

    Geniet van 'Spierwit Zand': 


    Er was eens... de Kroon

    Er was eens... de KroonBocholt Het werd geen doordeweekse dinsdagavond op 21 februari voor de leerlingen van de afdeling Bocholt-Kaulille. Met als thema 'Er was eens...' verzorgden zij onder begeleiding van hun leraren een avondvullend concert. Een mooi verzorgde sprookjesachtige beeldprojectie kondigde elk optreden aan. Die optredens waren trouwens heel erg gevarieerd: naast de opener met de leerlingen algemene muzikale vorming, werd er gemusiceerd op piano, dwarsfluit, gitaar, slagwerk, saxofoon en klarinet. Daarnaast was er ook plaats voor theater en dans. 

    Blokfluiten van XS tot XL...

    Blokfluiten van XS tot XL...Zondag 19 februari 2017 musiceerden blokfluitisten van de Kunstacademie Noord-Limburg, het Conservatorium Hasselt, Phoenix-kunsteducatie Meierijstad en Muzelinck-Oss uit Nederland onder leiding van blokfluitist en componist Pieter Campo.  

    Gezamenlijk werd er de hele dag geoefend met blokfluiten in alle maten en gewichten en volgde er een slotconcert in het auditorium van het Stedelijk conservatorium in Hasselt.

    Tijdens het concert werden twee werken van de componist zelf uitgevoerd en brachten ensembles uit de verschillende academies een kort optreden.

    Vanwege de Kunstacademie waren er niet alleen leerlingen vertegenwoordigd, maar was uiteraard ook lerares en mede-bezielster van de deze dag Carine Rinkes aanwezig...

    Noord-Limburg in Sint-Truiden...

    Noord-Limburg in Sint-Truiden...Op zondag 19 februari 2017 om 15.00 uur concerteerden 6 geselecteerde talenten uit de 12 Limburgse academies samen met het Symfonieorkest Jeugd en Muziek Limburg tijdens een druk bijgewoond concert.
    Dat concert vond plaats in de mooie historische Begijnhofkerk in Sint-Truiden.
    Cedric Honings was in oktober 2016 geselecteerd voor deelname aan dit concert namens de Kunstacademie Noord-Limburg. Samen met het orkest onder leiding van oud-NIKO-leerling Wouter Lenaerts, speelde hij het eerste deel uit het gitaarconcerto van Mario Castelnuovo-Tedesco.
    Het werd zowel op muzikaal als technisch vlak een mooi verzorgde uitvoering: schitterend...

    Dag van de Academies...

    Dag van de Academies...

    Internationale vrouwendag, secretaressedag, dag van de jeugdbeweging, ... : ongeveer elke dag van het jaar vermeldt de kalender wel een 'Dag van ...'
    Het Deeltijds Kunstonderwijs blijft wat dat betreft ook niet afzijdig: jaarlijks is er dus in Vlaanderen de 'Dag van de Academies'.
    De Kunstacademie Noord-Limburg neemt daar jaarlijks ook aan deel. Afgelopen zaterdag 18 februari was het weer zo ver: in de vestigingen van Neerpelt en Lommel waren er open-deur-dagen waar het publiek de ateliers beeldende kunst aan het werk konden zien. In Lommel Heeserbergen was dat trouwens ook het geval voor de dansklas.
    De afdeling podiumkunsten trok daarenboven nog buiten haar eigen muren: leerlingen verzorgden de hele dag optredens in de bibliotheken van Bocholt, Hamont, Hechtel, Lommel, Meeuwen, Neerpelt, Overpelt en Peer. De toevallige bibliotheekbezoeker kon op die manier kennismaken met de academie in al haar facetten.
    Het werd voor leerlingen en leraren een rijkgevulde kunstzinnige dag...

    Foto: Marc Faes
    Fotoreportage Neerpelt.In
    Artikel Internetgazet Neerpelt
    Artikel Internetgazet Lommel
    Artikel Internetgazet Hechtel
    Artikel Internetgazet Meeuwen

    Fotoreportage Jan Box, opendeurdag beeldende kunst Neerpelt (1)

    Fotoreportage Jan Box, opendeurdag beeldende kunst Neerpelt (2)

    Foto's in album: Marc Faes, Jan Box, Jean Vandijck 

     

     




    Podium Adelberg vol pure energie...

    Podium Adelberg vol pure energie...Lommel Op woensdag 15 februari toonden meer dan 150 leerlingen hun kunnen op het podium van De Adelberg in Lommel. Dat gebeurde naar aanleiding van de jaarlijkse leerlingenvoordracht. Als thema werd gekozen voor de slogan van de stad Lommel: 'Pure energie'. 
    En dat dit geen loze slogan is, kon het publiek wel merken: de avond opende met leerlingen theater die een mooi gedicht brachten dat speciaal voor Lommel geschreven werd door Geert De Kockere.
    Ook in de muzikale optredens werd gezocht naar links met de stad Lommel: daarbij konden thema's als zand of schoonheid niet ontbreken.
    Dat werd wel heel erg duidelijk in het filmpje dat de dansklas maakte in de Sahara.
    De muzikale optredens waren heel erg gevarieerd: er was plaats voor altviool, piano, zang, gitaar, hobo, harp, strijkorkest  en samenzang met de kinderen algemene muzikale vorming.
    Als apotheose werd het podium gevuld met alle deelnemers die even een uitstapje maakten naar die andere Sahara, gelegen in Afrika met een uitvoering in bewerking van Peter Testelmans van 'Dry your tears, Afrika'. 

    Foto: Robert Boons

    Kunstacademie bezet commanderij van Gruitrode...

    Kunstacademie bezet commanderij van Gruitrode...Meeuwen-Gruitrode Op zaterdag 11 februari was onze kunstacademie voor één dag kasteelheer in de commanderij van Gruitrode. Een schitterend decor dat met steun van de gemeente meeuwen-Gruitrode dienst deed als locatie voor het leerlingenconcert.

    De leerlingen van de kunstacademie brachten hun kunsten: ‘theater, dans en muziek’  in vier kamers van de commanderij. De zolderkamer werd ingericht als een klein theaterzaaltje, in de woonkamer was er plaats voor zang, gitaar, dwarsfluit en accordeon. De klarinettisten lieten hun klanken schallen in de vergaderzaal en de apotheose vond plaats in de ridderzaal.  Tijdens de apotheose wisten de leerlingen algemene muzikale vorming, dans, koper en piano het publiek te danken voor hun komst. 
    Het concert werd georganiseerd om 14u en om 16u zodat ruim tweehonderd toehoorders konden genieten van deze prachtige omgeving. Ook was het voor het publiek een uitgelezen kans om de commanderij te bezoeken, zo waren de vorige eigenaars te gast en genoten ze mee van deze kunstzinnige middag in een bijzonder decor.  


    Leraren op het podium…

    Leraren op het podium…Bocholt Op zondag 5 februari concerteerden maar liefst 17 leraren van de Kunstacademie op een druk bijgewoond concert in De Kroon in Kaulille.

    Het was vooral Vlaamse muziek die door de leraren gespeeld werd, maar het podium was gelukkig toch groot genoeg om ook Britse en Amerikaanse muziek een plaatsje te geven.  

    Daarmee werd de Kunstacademie even een voorbeeld voor Europa en de wereld, waar tegenwoordig de saamhorigheid op politiek vlak tussen die regio’s minder vanzelfsprekend is.

    Toon Spaepen (piano), Anja van Engeland (klassieke zang) en Kristien Schuurmans (bugel) brachten muziek van Dirk Brossé.
    Rik Theunissen vervolgde met een avondwalsje van Frédéric Devreese.
    Het ‘Stringendo ensemble’ geeft muzikaal onderdak aan Veerle Gistelinck (viool), Dorothea Jankova (altviool), Vera Baliko (cello) en Erik Fuchs (piano): zij brachten een mooie muzikale fantasie van Frank Bridge.

    Een ontroerend mooie afwisseling tussen de muzikale optredens was het dansoptreden van Katrijn Driesen op muziek van Nigel Kennedy.

    Sarah Robaeys en Martijn van den Dungen speelden als kersverse medewerkers van de academie vierhandig piano met muziek van Robert Groslot.

    De mooie muzikale zondagochtend werd stemmig afgesloten door het jazzcombo dat dit jaar naast de vaste waarden Andy Willems (jazzpiano), Gerry Reynders (slagwerk) en Martijn Vanbuel (contra)bas(gitaar) ook een podium gaf aan de nieuwe leraren pop en jazz Danny Cuypers (jazzsaxofoon), Raf Hendrickx (elektrische gitaar) en Katrien Smets (jazz-zang).

    Vol trots riep directeur Diederik Celis aan het slot van het concert de uitvoerders op het podium om hen te feliciteren en te danken voor hun bijdrage aan dit concert, dat op een schitterende wijze werd georganiseerd door coördinator Joost Vermeiren.

    Fotograaf: Marc Faes

    GITAARDAG OUDE MUZIEK

    GITAARDAG OUDE MUZIEKNeerpelt Op zondag 5 februari 2017 verzamelden een 40-tal leerlingen gitaar en hun leraren in Neerpelt voor een heuse gitaardag rond ‘oude muziek’.
    Als prelude op die dag speelden die leerlingen daarom al in januari een gitaarwerk uit de 16de of 17de eeuw.

    De leraren gitaar nodigden op deze dag de Brugse luitist Wim Maeseele uit. Hij bracht een vihuela, luit, theorbe en barokgitaar mee en liet horen hoe de voorlopers van de klassieke gitaar klonken. Tijdens twee intieme concerten bracht hij prachtige muziek van Luis Milan en John Dowland en dompelde hij leerlingen en ouders onder in een deugddoend bad van melancholie en spel.

    Naast twee concerten gaven Wim en de gitaarleraren ook workshops. Wim toonde de leerlingen hoe muzikanten vroeger samen musiceerden zonder partituren. In de workshop tab(ulaturen) leerden leerlingen de oude muzieknotatie voor tokkelinstrumenten lezen. En dat viel reuze mee: want leerlingen downloaden ook vandaag nog vaak tabs van het internet om de meest actuele popsongs na te kunnen spelen: niets nieuws onder de zon dus...


    Ook in de samenspelworkshop van ‘Dowland tot Coldplay’ ontdekten de leerlingen dat pop en oude muziek dicht bij elkaar liggen. 

    In een laatste workshop ‘tafelmuziek’ musiceerden de leerlingen rondom een tafel in een sfeervol decor: John Dowland ontwikkelde immers een partituur die je centraal op een tafel kan leggen en die je van verschillende kanten kan lezen. Dat leuke concept was de aanleiding voor deze workshop.  

    Een nieuwe wereld ging open voor vele gitaristen van onze academie: oude muziek is prachtig en raakt op een subtiele manier ieders emotionele binnenkant.  

    MUZIEK WORDT BEELD

    MUZIEK WORDT BEELDNeerpelt Woensdagavond 1 februari vond er in het tekenlokaal op de eerste verdieping in Neerpelt een innovatieve interactie plaats tussen beeldende kunst en muziek. De volwassen leerlingen AMC kregen o.l.v. Dominik Martin en Rose-Marie Hendrikx een onderdompeling in het intuïtief tekenen. Deze avond stond dan ook in teken van het gevoelsmatig beleven van muziek. Deze beleving vond via potlood, krijt, houtskool…haar impressie op papier. Het was hierbij vooral belangrijk om aandacht te schenken aan het proces en niet aan eventuele tekenkunsten. Om onze intuïtie zo goed mogelijk aan te spreken, diende bijvoorbeeld een stukje houtskool een verlengstuk te worden van ons lichaam. Onze voeten moesten contact maken met de grond om zo goed mogelijk ‘geaard’ te zijn. En een bewustwording van onze ademhaling bracht ons verder in het hier en nu. Met al dan niet gesloten ogen weerklonk er muziek door de ruimte en al gauw kwamen er kronkels, figuren, kleuren…tevoorschijn. Nadat de laatste noot wegebde, leek iedereen uit een droom wakker te worden. De leerlingen gaven zich volledig over aan de muziek en lieten hierbij hun beleving een weg vinden op papier. Kortom, dit was een avond waarbij muziek op een heel andere manier beleefd en geuit werd. Wat ons, de AMC-leerlingen, betreft was dit een grensverleggende muzikale ervaring.  

    BINNENKORT... audities SNAP XL...

    BINNENKORT... audities SNAP XL...Lommel

    ZIN IN EEN ONVERGETELIJKE PODIUMERVARING?

    Dan is SNAP XL iets voor u!


    BINNENKORT audities voor een Limburgse jongerenvoorstelling.

     

    In februari 2017 gaan zeven Limburgse Cultuurcentra en fABULEUS op zoek naar jongeren tussen 13 en 23 jaar die zich willen smijten in een onvergetelijke ervaring. Als je denkt dat dit iets voor jou is, moet je niet twijfelen: gewoon inschrijven voor één van onze auditieworkshops. Stuur een mailtje naar auditie@fabuleus.be en je krijgt een inschrijvingsformulier en alle informatie die je nodig hebt (o.a. het volledige repetitieschema). 

    SNAP XL 
    SNAP WAT?

    De dansproductie SNAP XL is een samenwerking tussen fABULEUS en 7 Limburgse cultuurcentra en wordt daarom helemaal in Limburg gemaakt. De première is op dinsdag 20 februari 2018 in C-mine cultuurcentrum (Genk). De repetities zijn verspreid over een aantal weekends en schoolvakanties tussen april 2017 en februari 2018. Choreografe Talitha De Decker zoekt 12 jongens en meisjes tussen 13 en 21 jaar in alle vormen, maten en gewichten die graag bewegen, dansen of sporten, die tegen een stootje kunnen en een zeker gevoel voor ritme hebben. Danservaring of een specifieke dansstijl is niet noodzakelijk. 

    AUDITIEWORKSHOPS 
    1ste ronde
    zondag 12/02/17 C-mine cultuurcentrum (Genk)
    zaterdag 18/02/17 CC MUZE (Heusden-Zolder)
    zondag 19/02/17 CC Maasmechelen
    zondag 26/02/17 CC De Adelberg (Lommel)
    2de ronde    
    zaterdag 11/03/2017 CCHA (Hasselt)

    INSCHRIJVEN & INFO :  www.fabuleus.be/audities
    auditie@fabuleus.be
    Info via Cultuurcentrum De Adelberg: wim.hoekx@ccdeadelberg.be


    Poppers en jazzers swingen...

    Poppers en jazzers swingen...Neerpelt Op woensdag 1 februari speelden de leerlingen uit de kleinste, maar heel erg sympathieke pop- en jazzafdeling in De Toonzaal in Neerpelt. Zij deden dat naar aanleiding van hun eerste evaluatie.
    Voor de eerste maal in de geschiedenis van de afdeling pop en jazz in de academie, waren ook de zangers, saxofonisten en elektrische gitaristen aanwezig: het werd dan ook een erg afwisselend concert.


    Theater in de bib...

    Theater in de bib...Neerpelt

    Onder de titel "Mijn oma was Miss Engeland" brachten leerlingen theater uit de klas Lagere 2 en Lagere 3 van Tom Maurissen heel leuke gedichten voor grootouders op dinsdag 31 januari en op donderdag 2 februari. Dat gebeurde in de bibliotheek van Neerpelt. De optredens konden rekenen op een ruime belangstelling en was de leeszaal van de Neerpeltse bib mooi gevuld met publiek. 
    Vooral- maar niet alleen- grootouders kwamen genieten van hun kleinkinderen die dit optreden brachten naar aanleiding van de week van de poëzie. 

    Fotograaf: Zjuul Devens
    Bekijk de volledige fotoreportage op www.neerpelt.in


    'Dag van de Academies' in kunstacademie Lommel!

    'Dag van de Academies' in kunstacademie Lommel!Lommel

    Kunstacademie Lommel maakt zich klaar voor de opendeurdag op de "Dag van de Academies".
    Op 18 februari gaan de deuren van onze ateliers beeldende kunst open voor het grote publiek. In Lommel kan je terecht in de gerenoveerde lokalen van onze kunstacademie. De leerlingen wisten gisteren opnieuw zeer mooie werken te maken onder begeleiding van hun leraar Stijn Lauwers. De groene omgeving, de mooie ingerichte lokalen zijn alvast een inspiratie voor kunstzinnige plaatjes. 

     

    Ook Kunstacademie Neerpelt en het atelier glaskunst in het GlazenHuis in Lommel zetten die dag de deuren open. De afdeling podiumkunsten trekt naar de Bib. Kijk voor meer informatie over de "Dag van de Academies" in de kalender op deze website!


    Meet-and-greet Meylaers...

    Meet-and-greet Meylaers...Neerpelt Op woensdag 25 januari was pianist en componist Stefan Meylaers te gast in onze academie in het kader van de modules AMC voor volwassenen. Hij kwam het concert van komende zaterdag toelichten en deed dit samen met Kris Stroobants, dirigent van Frascati Symphonic. De heren namen ons eerst mee op een korte reis door de tijd en maakten ons deelgenoot van hun muzikale levensloop tot nu toe. Daarna werden enkele passages van het stuk Amazonas van de hand van Meylaers zelve, in grote lijnen toegelicht. Het ene moment waanden we ons op een bootje dat rustig voortdreef om dan in een kolkende rivier terecht te komen. Wij waren alvast onder de indruk en wist je dat er in elke piano ook een orkest zit?! Hoewel de meeste van de aanwezige cursisten daarvoor misschien nog wel een heel klein beetje moeten oefenen...
    Zaterdag 28 januari was het dan zover en velen vonden de weg naar het concert ‘Over the water’ van Frascati Symphonic in Palethe. Daar mochten we genieten van een verfrissend muzikaal programma. Het feest begon met Händel, gevolgd door het stuk ‘Amazonas’ van Stefan Meylaers. Na de pauze werden we getrakteerd op enkele kortere werken van Latijns-Amerikaanse componisten. Ritmisch best een uitdagende oefening, maar feilloos uitgevoerd. De strijkers werden afgewisseld en aangevuld door hobo's en hoorns, waarbij elk instrument ook om beurt op de voorgrond mocht treden. Het resultaat was een uitgebalanceerde waterval aan klanken die een hele waaier van gevoelens aanboorde. Het was weer een avond om niet te vergeten en we zijn erg benieuwd wat het volgende project van de heren zal zijn. Aan muzikale inspiratie zal het hen zeker niet ontbreken! 

    Karin Peeters (AMC M3)

    Academie Beeldende Kunst laureaat 2017 !

    Academie Beeldende Kunst laureaat 2017 !Onze academie voor Beeldende Kunst is uitgeroepen tot laureaat 2017 door De Orde van den Prince. Deze orde is een genootschap voor de behartiging van de belangen en de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur. Onze academie wist deze prijs in de wacht te slepen omwille van haar maatschappelijke en culturele prestaties die ze iedere dag opnieuw in Noord-Limburg verwezenlijkt. Directeur Eric Vanmechelen was vereerd met deze nominatie en mocht een cheque in ontvangst nemen van € 2000 waarmee hij in het komende jaar de digitale evolutie in de lessen zal ondersteunen.

    Gedichtendag...

    Gedichtendag...Meeuwen-Gruitrode Woensdag 25 januari 2017 hielden we aan de vooravond van gedichtendag een groot poëziefeest. In CC cultuurpunt in Meeuwen-Gruitrode speelden leerlingen theater uit de klas van Wouter Fimmers de pannen van het dak. Daarbij werden ze geruggensteund door leerlingen gitaar uit de klas van An Vranken. Ook andere plaatselijke kunstenaars toonden hun kunst. Deze samenwerking tussen de kunstacademie en de bibliotheek Meeuwen-Gruitrode is al jaren een groot succes. De volle zaal kreeg veel jong talent te zien en was na afloop onder de indruk.
    Eén ding is zeker: "Kunstacademie Noord-Limburg is volgende jaar weer van de partij!"

    Muzikanten allerhande gezocht...

    Voor het TEDx event op 25 maart 2017 zijn wij op zoek naar muzikanten, zangers/zangeressen of muziekbands.
    TEDxUHasselt  staat voor Technology, Entertainment en Design en is een organisatie in de Verenigde Staten die grote conferenties organiseert met internationale topsprekers die een presentatie houden en hun boodschap delen met de wereld. Tussen de talks zijn er pauzes waarbij we muzikaal talent een unieke kans geven om te spelen voor een publiek van 500 open-minded mensen.

    Het aanbod ?

    • Het optreden wordt gefilmd door professionele camera’s en die beelden mogen gebruikt worden.
    • Gratis tickets voor het exclusieve event
    • Professioneel materiaal wordt geleverd op het podium
    • Je krijgt een tekstje in ons programmaboekje die op het event uitgedeeld wordt aan de gasten, op die manier zijn 500 mensen op de hoogte van jouw talent en geraakt je naam bekender.

    Hoe zo een event er uit ziet:

    Indien interesse, gelieve zo snel mogelijk te contacteren: sara.benyahya@student.uhasselt.be 


    Raadzaal toont pril talent...

    Raadzaal toont pril talent...Lommel Op woensdag 18 januari toonden veel Lommelse leerlingen hun muzikaal talent tijdens enkele concertjes in de Charlotte Van der Seys-zaal in het Raadhuis van de stad Lommel.
    Het gebeurde voor de eerste maal dat deze locatie dienst deed als concertruimte voor leerlingen piano en koperblazers. Er waren optredens om 14:00, 15:00 en 17:00 uur. Aangenaam om horen was dat voor sommige aanwezige ouders dit bezoek een eerste kennismaking was met deze mooie concertruimte in Lommel!

    Opening tentoonstelling 'Limburg gestript'...

    Opening tentoonstelling 'Limburg gestript'...Neerpelt Overpelt Elke maand verschijnen er op de Nederlandstalige stripmarkt zowat honderd nieuwe stripalbums, vertalingen inbegrepen. Een echte stripfanaat kan er het noorden bij verliezen. Daarom is het goed dat er tentoonstellingen worden georganiseerd, zoals "X7 - Limburg gestript", die gisteravond in CC Palethe werd geopend. Het is een samenwerkingsverband tussen Palethe, de bib in Neerpelt en Dommelhof.

    "Stripverhalen spreken tot de verbeelding maar zijn tegelijk heel erg verbonden met de realiteit. In de geesten van tekenaars kan alles ontstaan," zei de Overpeltse schepen van cultuur Carine van Gerven in haar inleidende toespraak. "Geen enkel tekenmedium slaagt er beter in om geschiedenis, realiteit of science fiction weer te geven. Als men het kan denken, kan men het ook tekenen."
    Gastspreker Toon Horsten wees op het groot aantal striptekenaars en cartoonisten in de provincie. Toch kan men niet van een "Limburgse school" spreken. Hem was opgevallen dat er geen vrouw bij de zeven geselecteerde tekenaars is. Hij wees ook op de overvloedige stripproductie, waardoor uitgevers zenuwachtig worden en de oplagen laag blijven. Het kopen van een strip is dan ook de beste manier om de bloei van de stripwereld aan te laten houden.

    Na afloop gingen de bezoekers naar de bib in Neerpelt voor een verlengde van deze tentoonstelling en naar Dommelhof voor een heel humoristische "tekenbattle". Nog dit: als u de tentoonstelling bezoekt, neem dan vooral de folder mee die door de curatoren is samengesteld. Interessant en informatief! De tentoongestelde tekeningen zijn nog tot 25 februari te bezoeken. 
    Op de foto boven: vlnr Melvin, Fobie, Caryl Strzelecki, Criva, Wim Swerts en Bart Proost.

    Artikel en foto's: Internetgazet 

    Nieuw jaar start positief...

    Nieuw jaar start positief...Neerpelt Net voor de kerstvakantie speelden leerlingen uit de pianoklassen van Bran Mondelaers, Erik Fuchs en Johan Thaens tijdens drie concertjes in De Toonzaal (Neerpelt) hun favoriete popsongs.
    Dat gebeurde in het kader van de actie 'Music for Life'. We kunnen het nieuwe jaar beginnen met de mededeling dat deze muzikale actie de mooie som van 1536 Euro opleverde. 
    Het nieuws is misschien niet meer helemaal 'heet van de naald', maar toch zeker de moeite waard om mee te delen.
    Het geld zal via Studio Brussel terecht komen bij het Limburgse project 'Ukelila'.
    Dank aan alle leerlingen om zich voor deze actie in te zetten en aan alle milde schenkers voor hun steun...


    Kunstige mini-mensjes...

    Kunstige mini-mensjes...Overpelt 119 kinderen van 5, 6 of 7 jaar werden er sedert september ingeschreven aan de KinderAcademie Noord-Limburg. Wekelijks worden ze ondergedompeld in een muzisch bad met aandacht voor muziek, theater en dans. Voor een eerste maal dit schooljaar stonden ze afgelopen zondag 11 december op een heus podium: een beetje spannend voor de kinderen, maar ook heel erg schattig voor broers, zussen, papa's, mama's en grootouders die vanuit de zaal genoten van het optreden. Er was aandacht voor een mooie omkadering met licht en geluid in 'De Zinne' van Palethe: de afdeling 'theater' (met Line Willaert uit de klas van Karla Deroost) en ook pianist-begeleider Erik Fuchs leverden ook hun bijdrage. 
    Het geheel werd een vertederend mooie kerstvoorstelling van 30 minuten. Ook de juffen Eveleen Cuyvers en Tessa Prinsen waren terecht trots op hun jonge spruiten...  

    Klankkristal voor Harmonieorkest...

    Klankkristal voor Harmonieorkest...Neerpelt Tijdens het komende Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (mei 2017) zal een kersverse compositie van oud-leerling Nick Van Elsen weerklinken wanneer het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg haar jury-optreden zal spelen.
    De compositie is een kleiner broertje van de eerder opgevoerde Klankspiegelingen die eerder dit jaar gespeeld werden in de kerk van Neerpelt.
    Klankkristal belooft een mooi muzikaal rustpunt te worden in het optreden van de harmonie onder leiding van Tom D'Joos.

    Eindejaarsconcert...

    Eindejaarsconcert...Neerpelt Op zondagmiddag 4 december gaven verschillende studenten van het Lemmensinstituut uit Leuven en het conservatorium van Maastricht een sfeervol en intiem concert in De Toonzaal van de Kunstacademie Noord-Limburg. Op het programma stonden werken van onder andere Brahms, Chopin, Stravinsky en Muczynskid. Daarmee werd een erg gevarieerd programma gespeeld met van uiteenlopende stijlen. Het publiek kon dit erg smaken: na het concert werd meermaals gevraagd wanneer het volgende concert zou plaatsvinden.
    De uitvoerders spraken hun dank uit naar de Kunstacademie Noord-Limburg voor het ter beschikking stellen van de Toonzaal en de kwaliteitsvolle Bösendorfer.

    Uitvoerders waren Elise Bevers, Goor Ubaghs, Reinout Pauwels, Matthias Nauwelaerts en oud-NIKO-leerling Axel Freier.

    Er was eens... een land vol dromen...

    Er was eens... een land vol dromen...Neerpelt

    Het podium van de theaterzaal in het Dommelhof was op donderdag 1 december een avond lang gevuld met dromen. Leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg uit de gemeente Neerpelt brachten er voor een goedgevulde zaal muziek, dans en theater rond het thema 'sprookjes, dromen en vertellingen...'
    Dat leverde een uiterst gevarieerd programma op dat fel gesmaakt werd door het sympathiserende publiek: er was piano, viool, klavecimbel, koor, fagot, blokfluit, een heus jazzcombo en een optreden van de leerlingen algemene muzikale vorming.
    Het geheel werd kunstig aan mekaar gesproken en afgewisseld met optredens theater uit de Neerpeltse klassen van die studierichting.
    Na de optredens kon het publiek nog wat napraten in de foyer van Dommelhof die speciaal voor de gelegenheid geopend werd.

    Foto's Jean Vandijck


    Project verTAALen...

    Project verTAALen...Overpelt De happening van het project verTAALen van de afdeling Overpelt op zaterdag 26 november was geen gewoon concert: hier werd met klank, beeld, dans en woord geëxperimenteerd.

    In drie kleine concerten met elk een eigen sfeer werden de toeschouwers ondergedompeld in de wereld van cross-over: beeld werd muziek, woord of dans, muziek werd beeld en beweging werd verTAALd in muziek. Hier liet de academie zich van haar meest avontuurlijke kant zien.

    In aanloop naar het project hadden leerlingen beeldende kunst van Leen Gys een muzikale compositie van oud-student Nick van Elsen omgezet naar een schilderij. Tijdens de happening verTAALden leerlingen woord, muziek en dans dit beeld dan weer op hun manier.

    In de namiddag namen 50 kinderen deel aan workshops van 'soundpaintkunstenaar' Johan Sabbe. Het was verbazend hoe snel de leerlingen de gebarentaal van 'soundpainting' (een soort van 'dirigeren met lichaamstaal') opnamen. En het viel op met hoeveel aandacht en focus ze bij de zaak bleven.
    Zo ontstonden er prachtige en grappige klanklandschappen: zowel voor de actieve deelnemers als de toeschouwers werd het een mooie muzische activiteit. 

    Muziek van XS tot XL...

    Muziek van XS tot XL...Lommel In alle maten en gewichten klonk er op vrijdag 25 november muziek in het Raadhuis van Lommel. Daar werd een concert georganiseerd met de steun van -en in nauwe samenwerking met- de Raad voor Cultuur en Kunst van Lommel.
    Getalenteerde leerlingen speelden er van piccolo tot contrabas en het hele scala daartussen. Je kon zo ook nog luisteren naar cello, dwarsfluit, gitaar, piano, altviool, harp, hoorn, contrabas, hobo en viool.
    De jongste deelnemer was 8 jaar, de oudste 19: allemaal lieten zij op een schitterende manier horen wat je kan bereiken door aanleg en ... veel oefenen.
    Het werd een muzikale topavond voor het 100-koppige publiek die afgesloten werd met een drankje aangeboden door de Raad voor Cultuur en Kunst van de stad Lommel.

    Foto’s Jan Buyens 

    The colour of the mind...

    The colour of the mind...Neerpelt Met een veertigtal AMC-cursisten en liefhebbers zaten we op die avond in de Toonzaal om te luisteren naar Bert Cornelis als sitar-kunstenaar. Hij begon na het stemmen van zijn instrument, dat enige tijd in beslag nam, met een inleidend stukje sitar. Met deze korte muzikale introductie had hij letterlijk de toon gezet om ons in te wijden in het sitarspel. Eerst vertelde hij over de bouw van het instrument. Zo heeft de sitar naast melodiesnaren, ook ritmesnaren en resonatiesnaren. Hij liet ons ook kennismaken met de typische structuur van de klassieke Indiase muziek die op de sitar gespeeld wordt. Het belangrijkste element van deze muziek is de raga. Dit is het kader of het raamwerk van noten en intervallen waarbinnen de sitarspeler volgens bepaalde regels kan improviseren. De verschillende ragas worden verbonden aan bepaalde emoties en uren van dag. De emotie noemt men rasa en geeft aan de toehoorder de “colour of the mind”.

    Typisch voor de speelwijze van de sitar is dat de speler letterlijk verbonden is met het instrument. Dit komt door de speciale lotushouding waarin de speler zit. Van kop tot teen voelt de muzikant zijn instrument. Het klanklichaam rust op de wreef van de voet en heeft van boven een zogenaamde tumba, een bol om de klank te laten resoneren met een opening naar zijn eigen oor. Bert heeft de sitar leren bespelen bij de Indiase grootmeester Pandit Ashok Pathak en beschreef dat de band met de meester-leraar heel bijzonder is. De leerling wordt letterlijk ingewijd in de muzikale geheimen van zijn leraar en belooft hem te volgen .

    Tot slot speelde Bert Cornelis een raga die bestemd is voor het negende en tiende uur van de avond en die nauw aansloot bij het licht van dat tijdstip en de sfeer die dan in de lucht hangt. Een kwartier lang kon hij ons boeien met subtiele klanken die ons deden wegzinken. Soms zacht en intiem, dan weer een waterval aan klanken waarbij we de indruk kregen dat er meerdere muzikanten op het podium zaten.

    Met een zeker licht gevoel in mijn hoofd heb ik afscheid genomen van Bert die onze muzikale en emotionele wereld heeft verbonden met dit wonderlijk instrument.

    Pol Fransen (cursist AMC M3)

    Vertellen in de bib...

    Vertellen in de bib...Neerpelt Met veel enthousiasme brachten 3 leerlingen Theater uit de klas middelbare graad 3 van Tom Maurissen op dinsdag 22 november een fragment uit hun vertelvoorstelling 'Linus' in de bib van Neerpelt.
    Jette, Lisa en Mirre deden dit in het kader van de voorleesweek. Het jonge publiek volgde aandachtig en reageerde enthousiast. Vooral het stukje waarin de wolf de hoofdrol toebedeeld kreeg, werkte op de lachspieren.
    Aangezien deze try-out heel erg positief ontvangen werd, belooft dit alvast veel goeds voor de uiteindelijke voorstelling in februari!

    'Imagine' onder de spoorwegbrug...

    'Imagine' onder de spoorwegbrug...Neerpelt Ruim een jaar geleden werd de ondertunneling van de spoorlijn op Boseind gerealiseerd.
    Vrijdagavond 14 oktober werd het kunstwerk onthuld dat leerlingen Beeldende Kunst daar hebben aangebracht. Het is een groepswerk van de middelbare graad van de afdelingen Neerpelt en Bocholt, onder leiding van Lind Rabijns, Els Vrints, Nele Plessers en Lisa Janssen. Het lied “Imagine” van John Lennon is de aanzet geweest voor de jongeren. Zij hebben hun imaginaire ideale wereld uitgedrukt. (Foto Anita De Jonge)  

    Leraren Beeldende Kunst stellen tentoon...

    Leraren Beeldende Kunst stellen tentoon...Overpelt

    Doceren, kijken, denken in beelden en zich zo ook nog uitdrukken: ze kunnen het nog steeds niet laten! 

    Op zondag 13 november werd in CC Palethe de tentoonstelling met werken van de leraren Beeldende Kunst geopend. Je kan er nog tot 18 december de kunst van Franklin Naus, Leen Gys, Dominik Martin, Lind Rabijns, Igor Verpoorten, Mieke Reymen, Martine Van Bedaf, Sus Pellens, Herman Vandelaer, Jan Cox, Ine Theuwissen, Joke Dirckx, Stijn Lauwers, Nele Plessers, Christa Clerix, Marijke Rondelez en Eric Vanmechelen gaan bewonderen. En Warre, de zoon van Dominik Martin, speelde tijdens de opening een héél overtuigende rol als levend standbeeld (foto). 
    Een aanrader om een bezoekje te brengen in CC Palethe.


    'Klankspiegelingen' maakte indruk...

    'Klankspiegelingen' maakte indruk...Neerpelt In twee uitverkochte voorstellingen heeft de wereldpremière van ‘Klankspiegelingen’, in de Sint-Niklaaskerk gisteravond, een grote indruk nagelaten. Het publiek was erg in de ban  van de muziek, een nieuwe compositie van Nick Van Elsen, maar ook van het totaalbeeld dat gecreëerd werd door regisseur Luc Morren. Als toeschouwer kwam je ogen en oren te kort. Je werd meegezogen in het verhaal, dat je van de ene emotie in de andere bracht. Een prachtprestatie van alle deelnemers en helpende handen. We zetten ze nog eens op een rij: dansgroep Imago Tijl, vertelster Charlotte Dyckmans, het harmonieorkest van de Kunstacademie, het jeugdkoor de Piccolo’s, organiste Myriam Rabijns en beiaardier Jan Verheyen.
    Dit ambitieuze project werd door de vzw beiaard Neerpelt gerealiseerd n.a.v. de eerste verjaardag van de beiaard in de toren van de kerk. In Klankspiegelingen werd gespeeld op de mobiele beiaard van de Mechelse beiaardschool. Het instrument versmolt prachtig in het totaalspektakel. Dit smaakt naar meer…
    Artikel Internetgazet
    Fotograaf Marc Ras 
    Klik hier voor de volledige fotoreportage

    Klasoptredens toneel...

    Klasoptredens toneel...Meeuwen-Gruitrode Neerpelt Deze week stonden er klassen toneel van Wouter Fimmers op het podium. Ze sloten daarmee een productieve periode af. De lagere graad uit Neerpelt en Meeuwen en de middelbare graad uit Meeuwen brachten hun eerste toonmoment. Zonder maskers en griezelfiguren toonden de leerlingen toneelstukjes vol van angst en dreiging. Omdat dit optreden alleen toegankelijk was voor de ouders, toonden de jongste groepen ook nog in het kort hoe het er in zo’n les toneel nu eigenlijk aan toe gaat. De oudste groepen uit de lagere graad bedachten een bijzondere manier om hun publiek te ontvangen. Zonder iets te zeggen, bedreigden ze hun publiek nog voor ze een stoel hadden gevonden. Gelukkig durfde iedereen te blijven kijken, want het was de moeite waard! Ook de voorstelling van de middelbare graad werd gesmaakt. Aangrijpende teksten bij verteltheater en een tiental verschillende versies van dezelfde korte toneeltekst waarmee ze hun ouder inwijdden in de wereld van statussen en emoties. 

    Ter plaatse rust...

    Ter plaatse rust...Neerpelt Tijdens de derde mooie herfstige week van oktober planden de juffen van basisschool Boseind een lange herfstwandeling met hun pupillen. Tijdens die wandeling doorkruisten ze een groot stuk van Neerpelt, op weg naar het bos rond Dommelhof. Tijdens de terugweg naar hun school was het even tijd om de beentjes te laten rusten en waar kon dat beter dan op het 'zitklavier' voor onze Kunstacademie ?
    Het jonge volkje poseerde eventjes voor een foto en trok daarna onder begeleiding van de juffen dapper verder op weg naar hun school.
    En ons zitklavier ? Dat was net groot genoeg om iedereen een plaatsje te geven...


    lerarententoonstelling

    lerarententoonstelling

    Initiatiecursus beiaard...

    Initiatiecursus beiaard...Neerpelt

    Beiaard? Iedereen hoort het, niemand ziet het… Ben jij benieuwd naar de magie van dit instrument? Wil je zelf ook eens spelen?

    Dan heb je hiervoor in de week na Klankspiegelingen (5/11) de uitgelezen kans. De mobiele beiaard van de Mechelse beiaardschool staat dan in Neerpelt en beiaardier Jan Verheyen wil je graag inwijden in de kunst van het beiaardspel. 


    Er zijn twee mogelijkheden:

    1. Kennismakingcursus:
      Eén groepsles van 1,5 uur  op woensdag 9/11 voor iedereen die nog niet goed weet wat een beiaard is en die vooral eens wilt kennis maken met het instrument. Je wordt ook uitgenodigd om op zaterdag 12/11 (om 10.30 uur) de toren te bezoeken. Muziekkennis is niet vereist, maar wel aanbevolen.
      Kostprijs: 5 € per persoon
      (uur op woensdag wordt met de deelnemers afgesproken)

    2. Initiatiecursus:
      Twee lessen in kleinere groepen (1-5 mensen) op maandagavond 7/11 en woensdag 9/11. Op dinsdag kunnen de deelnemers zelf oefenen op de mobiele beiaard in de kerk. Op zaterdag 12/11 (om 10.30 uur) krijg je dan de kans om je eerste mini-beiaardconcert op de torenbeiaard van Neerpelt te spelen.. Basis van muziekkennis is vereist.
      Kostprijs: 20 € per persoon.
      (uren van de lessen en oefensessies worden met de deelnemers afgesproken)


    Voor inschrijving of meer informatie kan je terecht bij Jan Verheyen via mail (verheyenjan@gmail.com) of telefonisch op 0486/51 21 16

    Met welluidende groeten
    Jan Verheyen
    (Beiaardier van Hasselt en Neerpelt)


    Jong Talent verzamelde zich in Sint-Truiden...

    Jong Talent verzamelde zich in Sint-Truiden...Op zaterdag 15 oktober musiceerden 17 uitmuntende leerlingen met hun pianobegeleider uit diverse Limburgse muziekacademies om zo een plaatsje te bemachtigen op het podium met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek in februari 2017.

    De audities vonden plaats in de gekende en mooi klinkende Academiezaal in Sint-Truiden.  Naast leerlingen uit de academies van Tessenderlo, Genk, Haspengouw, Beringen, Maasmechelen en het conservatorium van Hasselt, waren er ook 4 leerlingen van de Noord-Limburgse Kunstacademie van de partij: dat waren Dorus Uijt de Willigen (altsaxofoon), Manou Schouteden (harp), Cedric Honings (gitaar) en Dries de Haas (viool).

    Op het concert in februari 2017, waarvoor afgelopen zaterdag de selecties plaatsvonden, is slechts plaats voor 6 solisten. Onder hen ook Cedric Honings, die de Kunstacademie Noord-Limburg zal vertegenwoordigen.

    Dat neemt niet weg dat de hele afgelopen zaterdag een feest was voor het gehoor: iedere leerling die zich presenteerde, bewees zijn of haar muzikale kunde op een schitterende manier !

    Klankspiegelingen

    KlankspiegelingenNeerpelt

    Oud-leerling Nick Van Elsen schreef een compositie voor harmonie-orkest, koor, orgel, beiaard en vertelling.
    De wereldpremière van die muziek zal plaatsvinden ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Neerpeltse beiaard.

    In een regie van collega Luc Morren vindt een heuse muzische happening plaats met dans en beeldprojecties.
    Naast het harmonieorkest van de academie zijn er nog heel wat leerlingen van de partij.

    • plaats: Sint-Niklaaskerk, Neerpelt
    • datum: zaterdag 5 november 2016
    • uur: om 19u00 EN om 20u30 (deuren gaan een half uur voor de voorstelling open)
    • prijs: € 8 in voorverkoop via mail (beiaardneerpelt@gmail.com) met vermelding van gewenst uur, 
      € 10 aan de kassa als het niet uitverkocht zou zijn. 

    OORtreders...

    OORtreders...Neerpelt Op 21 en 22 oktober 2016 organiseren Musica en TAKT Dommelhof de eerste editie van OORtreders, een nieuw festival voor transdisciplinaire kunst met focus op geluid. OORtreders is Afrikaans voor ‘overtreders’. OORtreders dwalen rond op verboden terrein of in niemandsland, ver weg van de platgetreden paden.

    Op het programma staat een zeer mooie ‘pianovoorstelling’ waarbij een pianist geleidelijk bedolven geraakt door een asregen. 
    Zie: http://www.oortreders.com/mars-ii

    Deze voorstelling kost 8 euro, maar wordt voor de leerlingen van de Kunstacademie aangeboden voor 5 euro (zorg dat je je leerlingenkaart in bezit hebt).

    Reserveren kan via Dommelhof (011 80 50 00).

    Igor Verpoorten droomt...

    Igor Verpoorten droomt...Collega Igor Verpoorten stelt dezer dagen tentoon in het Jacob Smitsmuseum in Mol. Met als titel 'Dreamer' kan je van 15 oktober tot 4 december zijn werk gaan bekijken.
    De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 15 oktober om 15:00 uur.


    Kunstacademie en basisscholen brengen verkeerslied

    Kunstacademie en basisscholen brengen verkeersliedMeeuwen-Gruitrode Tijdens de laatste week van augustus verzamelden 15 leerlingen van de kunstacademie in de harmoniezaal te Gruitrode om er het verkeerslied op te nemen. Ondanks de hitte werd er druk geoefend o.l.v. AMV- leraar Joost Vrolix.
    Wijkagent Ludo Quintiens filmde de uitvoering van het lied 'veilig naar school'.
    Tijdens de eerste week van oktober was het resultaat te zien in elke basisschool van Meeuwen-Gruitrode. Alle kinderen zongen het verkeerslied mee dat op groot scherm begeleid werd door de muzikanten van de kunstacademie.
    Voor de muzikanten was het een hele beleving om samen met andere kinderen te musiceren. Zo ontstond er een mooi samenwerkingsproject tussen de wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode, Kunstacademie Noord-Limburg en alle basisscholen. Samen nu veilig op weg naar de lessen.

    Beeldende kunstenaars gespot in Olmense zoo...

    Beeldende kunstenaars gespot in Olmense zoo...De cursisten schilderkunst uit het atelier van Mieke Reymen trokken afgelopen zaterdag naar de Olmense zoo. Het was niet zo evident om de bewegende dieren te schetsen. Sommige dieren maakten het de cursisten dan ook heel moeilijk. Een leerrijke dag dat zeker nog een vervolg zal krijgen.

    Prijsuitreiking 3de Lommelse Beiaardtune Wedstrijd

    Prijsuitreiking 3de Lommelse Beiaardtune WedstrijdLommel

    Op woensdag 28 september werd in de bibliotheek van Lommel de prijsuitreiking georganiseerd van de 3de beiaardtune wedstrijd: die vond plaats naar aanleiding van de installatie van een nieuwe speelcomputer op de beiaard in de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel.

    De nieuwe en volautomatische computer laat toe om heel gemakkelijk nieuwe composities en melodieën te laten weerklinken op de prachtige Lommelse beiaard. 

    De organisatie lag in handen van CC De Adelberg en gebeurde in samenwerking met de stadsbeiaardier en onze Kunstacademie Noord-Limburg. 

    Er waren maar liefst 17 inzendingen die door de jury, bestaande uit Diederik Celis (voorzitter, directeur Kunstacademie Noord-Limburg), Joost Vermeiren (organist, docent Kunstacademie), Erik Vandevoort (stadsbeiaardier Peer, docent Koninklijke Beiaardschool Mechelen), Jan Verheyen (stadsbeiaardier Hasselt en Neerpelt) en Liesbeth Janssens (stadsbeiaardier Lommel en Antwerpen) beoordeeld werden. Het genodigde publiek kon deze avond ook een publieksprijs toekennen.

    Winnaars werden:

    • 1ste prijs: "30 meter wals" van Martin Rommes (ook leerling AMT bij Peter Testelmans)
    • 2de prijs: "Mantra" van Peter Greve (Nl) 
    • Publieksprijs: "Carillon" van Ashley Vanduffel (ook leerling AMT bij Peter Testelmans)


    Binnen afzienbare tijd worden de melodieën op de beiaard geplaatst en zullen deze te horen zijn in het centrum van Lommel. 


    Nieuw concertseizoen 4 jaargetijden geopend...

    Nieuw concertseizoen 4 jaargetijden geopend...Neerpelt

     Talent van eigen bodem opende op zondag 25 september het nieuwe concertseizoen van de 4 jaargetijden in het Hubertustheater te Neerpelt.
    Lindsay Gijbels (dwarsfluit), Marie François (piano) en Floris Willem (viool) brachten werken van componisten die gelinkt zijn met Wenen. Het was een zeer gesmaakt concert. Achteraf kon het publiek samen met de muzikanten nagenieten van een glaasje in de mooie binnentuin van het Sint-Hubertuscollege.

    Fotograaf: Zjuul Devens 
    Zijn volledige fotoreportage vind je bij Neerpelt.in


    Workshop zang...

    Workshop zang...Neerpelt

    Post uit India!

    Post uit India!Naar jaarlijkse gewoonte verzamelden we ook vorig schooljaar weer een mooi bedrag bij elkaar ten voordele van het meisjesinternaat in Maranghada in India! Vorig schooljaar deden we dat grotendeels met de verkoop van de NIKO-tassen. Het is altijd weer een fijne ervaring om post van hen te mogen ontvangen. Met warme foto's tonen ze welke investering ze met onze gift doen. Dit jaar hebben ze nieuwe zonnecellen geplaatst. 
    We danken nog eens iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen en ook dit jaar zullen er verschillende acties zijn om geld in te zamelen, want we zouden onze steun graag blijven voortzetten. We doen dit immers al vele jaren!

    Terug tekenlessen op vrijdagavond in KANL Lommel !

    Terug tekenlessen op vrijdagavond in KANL Lommel !Lommel

    Op donderdag 22 september werd beslist om de lesuren 'lagere graad Beeldende Kunst' in Lommel gedeeltelijk aan te passen. Zoals vorig schooljaar is er terug de mogelijkheid om de gekende 'tekenles' te volgen op vrijdag van 15u45 tot 18u25 in Lommel-Heeserbergen. Dit jaar worden deze lessen niet georganiseerd in 't Zand (zoals vorig schooljaar), maar aan de overzijde van de straat in het vernieuwde gebouw van de Kunstacademie Lommel (het vroegere WZC Hoevezavel) Jan Davidlaan 9.

    Inschrijven kan online of via het secretariaat (tel. 011/80.87.10). De lessen starten op vrijdag 30 september. Graag zo snel mogelijk inschrijven: klik hier. 

     


    Indian Summer met oud-leerling...

    Gert Peeten, oud-leerling uit de klas van Karel Ooms, maakte een mooie opname op een originele locatie die schitterend aansluit bij de mooie nazomer van deze dagen... 



    Over Lost Opia, Levensloop en de Kunstacademie

    Over Lost Opia, Levensloop en de KunstacademieLommel Charlotte Dijckmans (zang), Jasmijn Vandenberk (piano) en Shalina Vromans (gitaar) vormen samen de muziekgroep 'Lost Opia'. Zij volgen alle drie les aan de Kunstacademie Noord-Limburg en speelden op zondag voormiddag tijdens Levensloop Lommel. Levensloop is een groots opgezette actie waar geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek. 24 uur lang wordt er gelopen en gewandeld voor dat goede doel: Lost Opia ondersteunde met een optreden van 30 minuten niet alleen de vele lopers. Het was het eerste officiële optreden van de groep en dat bracht veel sympathisanten en publiek op de been: zij zagen en hoorden dat het goed was...  

    Filmregisseurs in de klas !

    Filmregisseurs in de klas !Filmregisseur zijn van een film die op termijn misschien tot de wereldbekende klassiekers gaat behoren: wie zou dat niet eens willen zijn ? De leerlingen van Nele Plessers uit de middelbare graad waanden zich even Steven Spielberg in Los Angeles toen ze hun eerste beelden maakten voor het grote witte doek. Ze fabriceerden eerst allerlei figuurtjes en regisseerden daarna elkaars ideeën. Kijk hier voor het resultaat

    Creatievelingen gespot !

    Creatievelingen gespot !Meeuwen-Gruitrode Ook in Meeuwen-Gruitrode zijn de lessen beeldende kunst weer van start gegaan. De leerlingen lagere graad van Nele Plessers lieten hun kunstzinnige ideeën helemaal de vrije loop. Dankzij het mooie weer en de creaties van de leerlingen kreeg de speelplaats aan het begin van dit schooljaar extra mooie kleuren.

    GAlandART

    GAlandARTHamont-Achel

    GAlandART is een tweejaarlijks kunstevenement in het groene hart van de Warmbeekvallei in Hamont-Achel. Verspreid over een wandel-fietsroute van 5 kilometer tonen kunstenaars uit binnen- en buitenland hun artistieke werken. Door de diverse disciplines van de verschillende kunstenaars wordt de kunstroute een evenement dat elke bezoeker zal prikkelen. Uitgangspunten van de kunstwerken zijn de natuur en thematische onderwerpen: elk getoond werk is uniek.
    Ook enkele leraars van de Kunstacademie Noord-Limburg participeren aan GAlandART met eigen creaties of workshops voor kinderen uit de basisscholen uit Noord-Limburg.


    Hoera...

    Hoera...Lommel Dinsdag 13 september werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van de eerste danszaal in de Kunstacademie Lommel: een zwevende balletvloer, spiegelwand, balletbaren en een degelijke geluidsinstallatie zorgen ervoor dat in optimale omstandigheden les gegeven kan worden.
    In afwachting van de tweede fase, doet de voormalige kapel voorlopig dienst als kleedruimte. In de toekomst zijn daar aparte ruimtes voor voorzien...


    Illusie...

    Illusie...Lommel

    Ook de leerlingen hogere graad schilderkunst van Mieke Reymen zijn gestart met een fonkelnieuw schooljaar. Omdat hun atelier in Neerpelt momenteel verbouwd wordt, is de hele klas verhuisd naar de Kunstacademie in Lommel: een groene omgeving die -zoals uit de foto mag blijken- veel inspiratie oplevert. 
    Inschrijven is nog steeds mogelijk: dat kan online of via het secretariaat. 

     

     

     


    Over piraten, kabouters en andere collega's...

    Over piraten, kabouters en andere collega's...Bocholt Hechtel-Eksel Lommel Geen Pokémons, maar piraten, kabouters of andere vreemde figuren kon je de afgelopen week 'spotten' over heel Noord-Limburg. In werkelijkheid waren het collega's uit de Kunstacademie Noord-Limburg die zo hun liefde voor de kunsten wilden tonen aan de jeugd in de basisscholen van Noord-Limburg in de hoop hen te overhalen om zich in te schrijven aan onze academie.
    De foto's mogen alvast getuige zijn van de leuke sfeer aan onze academie. Hopelijk ervaren de kinderen uit de basisscholen dat ook zo en schrijven ze zich massaal in aan onze kunstzinnige academie...


    Workshops

    WorkshopsTijdens de zomervakantiemaanden gaf Leen Gys in verschillende gemeenten in Noord-Limburg workshops. Via tekenen, knutselen en kleien, ...  kwamen de deelnemende kinderen in contact met onze kunstacademie. De workshops werden telkens afgesloten met een kleine tentoonstelling voor de ouders en sympathisanten.

    WIJZIGING LESLOCATIES...

    WIJZIGING LESLOCATIES...Lommel Peer

    Zoals al eerder werd meegedeeld wijzigt er voor nogal wat leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg iets betreffende hun lesplaats.

    • PEER

      Alle lessen die vorig schooljaar plaatsvonden in basisschool Preud'Homme zullen vanaf 1 september doorgaan in de spiksplinternieuwe basisschool De mAgneet (volg de bordjes naar 'Basisschool'). Het adres is Albertus Morrenstraat 6 in Peer.

    • LOMMEL

      Onderstaande lessen vinden plaats in de nieuwe leslocatie Kunstacademie Lommel (Jan Davidlaan 9 te Lommel-Heeserbergen) :

      - Beeldende Kunst op woensdag en zaterdag (vorig jaar in Huis van de Jeugd of 't Zand)
      - Dans op donderdag (klas L1 B - L2 A - L3 A)
      - Dans op maandag (klas L3 E -  L4 A)
      - Dans op zaterdag (klas L1 C - L3 C - L4 C)