Nieuwsarchief
Academiejaar 2009 - 2010
Johan Thaens verrast het NIKO!
Neerpelt Vorige week kwam er in het NIKO een brief aan waarin de NIKO-Academie vermeld stond als trotse winnaar van een professionele geluidsinstallatie L1 van het merk BOSE. Doorheen de brief konden we opmaken dat collega Johan Thaens, docent piano en praktijkbegeleiding aan het NIKO, voor de school had deelgenomen aan een wedstrijd in het tijdschrift "Klasse".
Diezelfde dag pronkte deze verrassing reeds in de school.
Uiteraard wil de directie Johan hiervoor hartelijk danken! Vanaf het volgende schooljaar zal hij met deze aanwinst zijn lessen praktijkbegeleiding nog creatiever kunnen invullen!
Hieronder zie je het wedstrijdartikel uit de nieuwsbrief van "Klasse" (lerarenkaart):
Win een sound system (wedstrijd)
Een toespraak van de directeur. De sportleraar die een wedstrijd begeleidt. Commentaar bij een diavoorstelling in de polyvalente zaal. Op school verheft een leraar zijn stem. Wil jij je stem sparen met een geluidssysteem dat kwaliteitsgeluid geeft, draagbaar is, eenvoudig aan te sluiten en simpel in gebruik? Op het Bose L1 compact systeem sluit je een micro, een muziekinstrument, een mp3-speler, een computer of ander audiotoestel aan en het geluid verspreidt zich tot in alle hoeken. Info: www.boseL1.be.
Simsalabim...
Schoolvoorstelling voor het tweede en derde leerjaar
van de basisscholen in Noord-Limburg.
Productie en uitvoering: Leraren van het NIKO
Zaal De Zinne - CC Palethe - Overpelt
Maandag 21 juni om 13.30u Volzet!
Dinsdag 22 juni om 9.15u Volzet!
Dinsdag 22 juni om 10.45u Volzet!
Dinsdag 22 juni om 13.30u Volzet!
Woensdag 23 juni om 9.15u Volzet!
Woensdag 23 juni om 10.45 Volzet!
Ruim 2.000 kinderen uit de lagere scholen van Noord-Limburg bezochten de schoolvoorstelling "Simsalabim". Dank zij de hulp van deze kinderen slaagde Wouter erin om alle opdrachten te vervullen, om zo de vieze vuile heks Brucha te verjagen van de zolderkamer.
Dank je wel voor jullie hulp!
En ... de muziekinstrumenten musiceerden nog lang en gelukkig!
Leerlingenconcert...
Peer Zondag 9 mei 2010 - 10u30
In de euforie van NIKOdroom op 8 mei, zouden we bijna vergeten zijn dat NIKO-Peer op 9 mei een leerlingenconcert had in samenwerking met de harmonie van Peer.Tjeu Soors dirigeerde de jongste musici van Peer in het mini-jeugdorkest. Dankzij dit schitterende initiatief kunnen de leerlingen reeds op zeer jonge leeftijd het plezier ontdekken van het samenspelen, hetgeen ongetwijfeld een extra stimulans is bij het individuele studeren van het instrument.Het optreden van het jeugdorkest werd afgewisseld met instrumentale optredens van enkele leerlingen van het NIKO. Een groot deel van het concert werd ingevuld door leerlingen uit de woordklas van dhr. Marc Van Moer. Op zeer verrassende en sprankelende wijze werd "De Kunst van het Woord" voorgedragen aan het talrijke publiek.De voorzitter van de harmonie van Peer bedankte zeer uitdrukkelijk alle leerkrachten van het NIKO alsook Tjeu Soors voor zijn permanente inspanningen om zoveel mogelijk podiumervaring te creëren voor de musicerende jeugd van Peer.Ook Dhr. Van Moer werd nadrukkelijk in de bloemetjes gezet voor het welgesmaakte programma dat hij voor dit concert voorbereidde met zijn leerlingen.Ook vanwege de directie van het NIKO een welgemeende proficiat aan alle uitvoerders en leerkrachten. Tevens wensen we de harmonie van Peer te danken voor de jarenlange constructieve samenwerking.
Jeugd op het podium...
Bocholt Op zondag 9 mei 2010 -amper 12 uur nadat de laatste medewerker het NIKOdroomterrein in Neerpelt verliet- was er weer een nieuw concert waar het NIKO van zich liet horen.In Bocholt vond immers een aperitiefconcert plaats met als titel "Jeugd op het podium". Het werd een afwisselend concert van drumband en harmonie Sint-Laurentius, jeudorkest the Fun-Tunes en leerlingen van het NIKO. De aanwezigen luisterden naar klarinet (Bart Coomans), hobo (Kimberley Heynickx en Anne Willem) en trompet (Pekka Heynen, Sammy-Jo Mertens en Hanne Fransen). Ook de AMV-klassen stonden geprogrammeerd om samen met het harmonieorkest te musiceren.
NIKOdroom...
Neerpelt
Met het project NIKOdroom organiseerden de NIKO-academies een kunsthappening waarop ze naar buiten traden met al hun disciplines: muziek, woord, dans en beeldende kunst werden aan het brede publiek voorgesteld aan de hand van concerten, workshops, rondleidingen en open ateliers.
Waar?
Op diverse locaties van het Dommelhof- en NIKO-terrein.
Toekomstlaan 5, 7 en 9 te Neerpelt
Wat viel er zoal te beleven?
1. De NIKO academie voor muziek, woord en dans organiseerde volgende workshops:
- Ecopercussie
- Djembé
- Dans
- KinderNIKO
- CD-opname
- Klankenfestijn
- Muzikale typemachine
- Met handen en voeten
- Muziek zien
2. De NIKO academie voor muziek, woord en dans presenteerde volgende voorstellingen:
- 'Kasjtanka' van A. Tsjechof
- Jong Talent
- Frédéric Chopin
- NIKO-ensembles
- Klasconcerten
- Salon Chopin
- Volwassenenconcert
- Woordkraam
- KinderNIKO
3. De NIKO academie voor beeldende kunst organiseerde volgende open ateliers:
- Droomolifantjes
- Parels voor de olifanten
- VER-BEELDING
- VER-TEKENING
- VER-KLEURING
4. Tentoonstelling:
De leerlingen middelbare graad 2 (AMC) van de NIKO academie voor muziek, woord en dans stelden tentoon met een project rond de componist Wolfgang Amadeus Mozart.
5. Klankenbos presenteerde:
- Muzikale schattentocht
- Rondleiding met gids
6. Kunstveiling : VEILING OLIFANTEN
Exclusieve kunstolifantjes van de leerkrachten Beeldende Kunst werden te koop aangeboden net voor de slothappening van NIKOdroom. De opbrengst van deze kunstveiling werd geschonken aan onze zusterschool in India.
7. SLOTHAPPENING
Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer: samen zijn we het NIKO!
De NIKOdroom bracht alle NIKO-afdelingen samen op één plaats en op één zelfde moment! Dit resulteerde in een mega-happening met honderden musicerende leerlingen en leraren. Ze zongen uit volle borst het NIKOdroomlied, begeleid door het NIKO-harmonieorkest met daaraan een muzikale ketting van blazers gekoppeld. Nu was de NIKO-cirkel rond.
De NIKOdroom was geen droom maar werkelijkheid!
NIKOdroom was een initiatief van het NIKO met de steun van het Dommelhof, het Oud-Dommelhof, Musica, de gemeenten Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer.
Weet je wat ik wou?
Neerpelt Op zaterdag 8 mei stelden de leerlingen van het kinderNIKO zichzelf en hun liedjes voor in het concertje "Weet je wat ik wou?"
Tevens konden alle kinderen van 5 tot 7 jaar tijdens de workshops kennis maken met het KinderNIKO.
Er werd dapper geklingeld en geklangeld!
Academie broedt gezelschap uit!
‘Wild van Zinnen’ is een klein gezelschap ontstaan uit de lessen van woord. Vier volwassen cursisten uit de klas voordracht, Martien De Belder, Marijke Lux, Ilse De Ceuster en Paula Verhees, hebben de microbe om te spelen stevig beet. En om tegemoet te komen aan hun ‘zin’ om te spelen, te spreken, emoties te delen en verhalen te vertellen die ook na de lessen bleef bestaan, hebben zij hun genootschap opgericht. Inspiratie voor de toepasselijke naam vonden zij bij de rederijkerskamer uit Sint-Winoksbergen (Frans-Vlaanderen). Intussen hebben zij hun eerste reeks voorstellingen achter de rug. Het betrof een ode aan Herman De Coninck (1944-1997), een avond vol van poëzie met hier en daar een woordje uitleg over de auteur zelf. Zeer geschikt voor gezellige huiskamers. Het publiek werd er wild enthousiast van en ook wel muisstil. ‘Wild van Zinnen’ werd daardoor aangemoedigd snel een volgend project op poten te zetten. Waarover de volgende voorstelling zal gaan is echter nog niet bekend. Wij zijn benieuwd en wensen ‘Wild van Zinnen’ veel succes!
Eivol podium in De Kroon te Kaulille...
Bocholt Het NIKO-harmonieorkest en het koor De Piccolo’s zorgden niet alleen voor een tjokvolle zaal ‘De Kroon’ in Kaulille : ook het podium was méér dan gevuld voor een mooi concert met harmonie- en koormuziek.
De avond werd geopend door het harmonie-orkest onder leiding van Tom D’Joos. Met een 6-tal composities overgoten zij de zaal met instrumentale klanken.
Na een pauze nam het jeugdkoor De Piccolo’s de zaal in met originele en enthousiaste koorklanken. Voor het koor was dit een mooi try-outconcert voor de deelname aan het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt rond 1 mei.
De avond werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van het orkest en het koor. "Celtic child" en "A disney silly sing along". Beide composities werden fel gesmaakt door het enthousiaste publiek.
De avond werd aan mekaar gepraat door Michiel Claes. Na het concert werd er nog gezellig nagekaart in de foyer van de Kroon.
ZZZZZzzzoem...
Lommel SuperVlieg streek neer in Lommel... Supervlieg? Wat is dat? Een bruisende familie en gezinshappening vol met kunsten en kunstjes voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun mama’s, papa’s, oma’s en opa’s, tantes, peters, meters en andere vrienden en vriendinnen.
Ook de NIKO-academie van Lommel was van de partij op deze bruisende happening.
In de benedenverdieping van het Raadhuis op het marktplein gaven leerlingen van het kinderNIKO twee maal een klein concertje met liedjes en dansjes.
Op het gelijkvloers van datzelfde Raadhuis gaven jonge leerlingen hun ‘eerste concertje’ voor een gevulde zaal. Op het podium toonden zij hun kunsten op piano, gitaar, zang, saxofoon en dwarsfluit.
De bovenverdieping van het Raadhuis was gereserveerd voor Charlotte Lathouwers en Inne Lommers. Deze beide jongedames vertelden het verhaal van Floris en Blancefloer. Dat gebeurde onder de vorm van Kamishibai-verteltheater. Dat is in oorsprong een traditionele Japanse vertelvorm. ‘Kami’ betekent ‘papier' en ‘shibai’ betekent ‘drama’. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen (A3-formaat) passen. Elk blad geeft een scène weer uit het verhaal.
De verteller verschuift de tekeningen en vertelt intussen het verhaal. Leerlingen uit de NIKO studierichting Beeldende Kunst maakten de mooie tekeningen.
Het verhaal werd afgewisseld met enkele korte muzikale intermezzi op blokfluiten, trompet, gitaar en dwarsfluit. De ruimte was mooi aangekleed in Oosterse sfeer: dat zorgde voor extra stemmigheid.
En het publiek ? Dat zag en hoorde dat het goed was.
Afdelingsconcert Zitin...
Overpelt "Zitin" was de originele titel van een viertal concertjes op zondag 21 maart 2010 in De Zinne van cultuurcentrum Palethe van Overpelt.
De concertjes kon je eerder vatten onder de term "kleine en poëtische muziektheaterproducties". In een mooie setting op het podium van 'De Zinne' zorgden leerlingen en leraren van de NIKO-afdeling Overpelt voor artistieke pareltjes aan het begin van deze lente 2010.
Het publiek zat mee op het podium: intiem rondom de uitvoerders. Daardoor werd iedere beweging, iedere klank en ieder woord intens ervaren. Publiek en uitvoerders waren daardoor voor de volle 100 % met mekaar verbonden.
"Zitin" werd daarmee een geslaagde voorstelling over schoonheid en verwondering, over verrassing en over 'zitten'.
Veerle Huskens kwam, zag en overwon...
Een goed gevulde zaal van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel was op zaterdag 20 maart 2010 ‘the place to be’.
Gedurende de hele zaterdagmiddag (van 13.30 tot 17.30) waren er promenadeconcerten, verspreid over de diverse zalen van de Munt.
Om 18.00 uur vond in de grote zaal de prijsuitreiking en slotconcert plaats van de Belgische Kamerfilharmonie onder leiding van Ben Haemhouts. Als solisten traden de 3 best gerangschikte laureaten op van de wedstrijd ‘Dexia classics’ 2009. Veerle Huskens, oud-leerlinge uit de hoboklas van Griet Bols, was één van deze laureaten.
Op een voortreffelijke manier vertolkte ze het Concerto voor hobo en orkest (H 353) van Bohuslav Martinu. Het publiek applaudiseerde dolenthousiast voor haar schitterende prestatie.
Onder het publiek ook een fiere lerares (G. Bols) en een trots directieteam van het NIKO (D. Celis en B. Permentier).
Limburg was trouwens goed vertegenwoordigd bij de 3 beste laureaten : ook Vincent Moermans (leerling uit de slagwerkklas van Tessenderlo van Geert Helsen) liet zich van zijn beste kant horen.
Het was reeds de 45ste keer dat deze Nationale Wedstrijd plaatsvond. De organisatoren spraken van een groot aantal kandidaten. Ook de kwaliteit van de uitvoerders was van een zeer hoog niveau.
De grappen en grollen van WODAMU...
Bocholt De eivolle zaal van De Kroon werd op woensdag 10 maart overgoten met dans, muziek en woord tijdens het jaarlijkse leerlingenconcert van de afdeling Bocholt-Kaulille. Dat concert kreeg als naam "De grappen en grollen van WODAMU". Daarmee werd gerefereerd naar de drie grappige figuren die tussen de optredens door het podium eventjes onveilig maakten.
Het uitgebreide programma vermeldde optredens van de allerkleinsten (KinderNiko), de leerlingen uit de jongste afdeling van het NIKO (dans) en ook van leerlingen muziek en woord. Afwisseling was er daarmee genoeg!
De talrijke toehoorders bewonderden het enthousiasme van de jonge dansertjes, luisterden aandachtig naar het verhaal van 'De kleren van de keizer' en beluisterden saxofoon, hobo, althobo, klavecimbel, viool, drums, klarinetten, trompet, dwarsfluit, hoorn, gitaar, marimba en piano.
Speciaal te vermelden is toch wel dat de dansertjes ook dansten op live-muziek van enkele leerlingen klarinet.
Het geduld van de leerlingen uit de klassen algemene muzikale vorming werd beloond met een mooi optreden aan het slot. Zij brachten twee olijke liedjes om de lange concertavond af te sluiten.
Kunst op pad...
Meeuwen-Gruitrode Met 'kunst op pad' leverden leraren en leerlingen van Meeuwen-Gruitrode een origineel concept af voor hun jaarlijkse afdelingsconcert.
Om 14.00 uur was het verzamelen geblazen aan het Cultuurpunt Gruitrode. Na een welkomstwoordje van directeur Diederik Celis openden de leerlingen algemene muzikale vorming het concert. Na enkele solistische optredens werd het publiek opgesplitst in 3 groepen. Vanaf dan volgde het publiek een apart parcours. Ze wandelden afwisselend naar de kerk, de basisschool of het Johan Clijsterspad voor mooie en gesmaakte muziek- en woordoptredens.
De hartverwarmende optredens op de diverse locaties zorgden -in combinatie met de frisse maar wel zonnige buitenlucht- voor een aangename zaterdagnamiddag voor het bijna 200-koppige publiek.
De leerlingen beeldende kunst stelden in hun klas van het Cultuurpunt Gruitrode gelijktijdig hun werkjes tentoon.
Als afsluiting kon datzelfde publiek terug verzamelen in het Cultuurpunt waar leden van de harmonie van Gruitrode zorgden voor koffie en vlaai.
Proficiat : Meeuwen-Gruitrode !!!
4de nationale hoorndag...
Op 28 februari 2010 werd in het conservatorium van Gent de 4e nationale hoorndag georganiseerd.
Niet minder dan 150 deelnemers van alle leeftijden waren ingeschreven aan de verschillende concerten, workshops en masterclasses.
Het overweldigend succes van dit hoornfestijn is grotendeels te danken aan de grote inzet van zowat heel hoornspelend Vlaanderen. Een nooit gezien aantal professionele hoornisten deelt de verantwoordelijkheid van de realisatie van het event.
Eén van de stuwende krachten is o.a. Marie-Paule Verlinde, onze leerkracht hoorn aan het NIKO. In Gent leidde ze het ensemble van de lagere graden, dat op het slotconcert succesvol de spits afbeet.
De leerlingen van het NIKO waren met 14 aanwezig, waarmee ze ongeveer 10% uitmaakten van het totaal aantal deelnemers!
Hedendaagse muziek is boeiend...
Neerpelt Met die slogan in gedachten sloegen het NIKO en Musica (impulscentrum voor muziek en ook naaste buur van de academie in de Toekomstlaan in Neerpelt) de handen in mekaar.
De leerlingen algemene muziekcultuur middelbare graad 3 maakten met het project "Appealing Music confrontations" kennis met muziekstromingen uit de 20ste eeuw.
Op zaterdag 27 februari volgden zij daarom een 2,5 uur durende workshop in het Dommelhof . Het werd een parcours van ‘actief doen’, ‘intensief luisteren’ en ‘begrijpen’. Docenten van Musica en het NIKO zorgden voor de praktische invulling. Naast optredens op piano, saxofoon en percussie kwamen de leerlingen in enkele praktische sessies in aanraking met aleatoriek, minimalisme en andere hedendaagse muzikale geluiden.
Nikopolis...
Hamont-Achel Het leerlingenconcert, afdeling Hamont-Achel, vond plaats op vrijdag 26 februari. Als thema werd filmmuziek gekozen omdat dit perfect aansloot bij de locatie van het gebeuren, de gerestaureerde cinema Walburg te Hamont.
Het programma was een geslaagde afwisseling tussen muziek en woord. Bij elk optreden werden ook enkele beelden geprojecteerd van de films waaruit de muziek of woordfragmenten kwamen. Zo kwamen volgende films aan de beurt Star Wars, Batman, The Pink Panther, Joe Tucker most die en vele andere.
Na afloop van het concert was het publiek zeer positief. Het volledige concert werd in beeld gebracht door TV Noord en er verscheen een leuk artikel in de Goednieuws krant van het Belang van Limburg.
Leerlingen spelen solo met symfonisch orkest...
6 jonge talenten met STIP... 6 jonge musici, geselecteerd uit de 12 Limburgse Academies concerteerden samen met het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek o.l.v. Rik Ghesquière.
Dit unieke concert vond plaats op zaterdag 13 februari 2010 om 20.15 uur in de VELINX, Dijk 111, Tongeren.
Vanuit het NIKO concerteerde
Jasper Mertens (uit de klas van Geert Helsen) als solist op marimba in een werk van Ney Rosauro. De organisatie van dit concert was in handen van de Academie Tongeren, het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek en Verdi Limburg, ondersteund door de Stad Tongeren en de Provincie Limburg.
Dag van het DKO - Beestig Bezig...
Hechtel-Eksel Peer Zaterdag 6 februari was voor het DKO (Deeltijds KunstOnderwijs) in gans Vlaanderen een Beestig Bezige feestdag!
- De afdeling Hechtel-Eksel organiseerde workshops muziek en woord voor kinderen (vanaf 5 jaar) van de basisscholen Hechtel en Eksel. Deze kinderen konden hiervoor inschrijven d.m.v. een tekenwedstrijd. Deze creatieve namiddag werd afgesloten met een kindervoorstelling om 16u in zaal ‘De Viejool’ te Eksel.
- In Peer waren we getuige van een 'Beestig Bezig' leerlingenconcert waarbij de steeds wederkerende tune van de Muppetshow met zijn twee oude mannetjes op het balkon zorgden voor de grappige noot in een gevarieerd en geslaagd programma. Gelukkig werden die twee ouwe knorren vervangen door vijf jeugdige commentatoren.
De klokkenluider van de Notre Dame...
Overpelt Leraren, leerlingen, muzikanten, woordkunstenaars en dansers verenigd in wervelend NIKO-spektakel!!
Zaterdag 30 en zondag 31 januari bruiste het cultuurcentrum Palethe van het leven. Een grote groep uitvoerders brachten er hun musicalversie van "De klokkenluider van de Notre-Dame". Tot tweemaal toe werd de zaal tot de nok gevuld door publiek. Iedereen was het erover eens : het werd een opvoering van de bovenste plank met indrukwekkende, spannende maar ook ontroerende momenten. De leeftijd van de uitvoerders varieerde van 6 tot 56 jaar. De regie was in handen van Karla Deroost (lerares woordkunst). Leerlingen uit de woordklassen, de zangklassen en ook de dansafdeling van het NIKO verleenden hun medewerking. Het koper- en slagwerkensemble werd gevormd door leerlingen en leraren en stond onder leiding van dirigent Tom D’joos. De pianobegeleiding werd verzorgd door Koen Wellens.
De immense inspanningen van leerkrachten en leerlingen werden beloond met een daverend applaus van het enthousiaste publiek. Diegenen die niet aanwezig konden zijn in Overpelt, kunnen nog steeds het spektakel gaan bekijken in zaal Rex te Mol op 7 februari. Daar zijn het de leerlingen van de academie van Mol die de cast zullen verzorgen.
De vier jaargetijden...
Overpelt Op het winterconcert van "de 4 jaargetijden" werd op zondag 31 januari een schitterend en afwisselend programma gebracht.
Het talrijk opgekomen publiek reageerde uiterst enthousiast op de verrassende en variërende invalshoeken op klassieke muziek die de musici onder de titel "Net iets anders" brachten.
Wij zijn vanuit het NIKO dan ook oprecht fier dat één van onze leerkrachten, met name klarinettist Kris Vuylsteke, de bezieler is van dit prachtige ensemble. Op www.netietsanders.be staat uitgebreide informatie over het ensemble te lezen&
Naast Kris kregen ook nog twee leerlingen piano van het NIKO de kans om hun artistieke kunnen te laten horen aan het publiek.
De jonge pianotalenten Laura Sallaerts en Martijn Van Den Dungen werden door de NIKO-leerkrachten Koen Evens, Erik Fuchs, Johan Thaens en Vera Baliko pianotechnisch en samenspeltechnisch schitterend voorbereid op dit concert!
Lerarenconcert...
Neerpelt Op zondag 24 januari speelden niet minder dan 12 leerkrachten op het lerarenconcert in het Dommelhof, atrium, Neerpelt.
Dankzij het creatief variëren met verschillende bezettingen werd een attractief pallet aan muziekstijlen geserveerd gaande van Purcell tot filmcomponist Nino Rota.
Joost Vermeiren (klavecimbel) en Carine Rinkes (blokfluit) zorgden in afwisseling met gitariste An Vranken voor een intieme kamermuzieksfeer tijdens het eerste deel van het concert.
Het tweede deel werd op virtuoze wijze ingezet door Johan Bols, Johan Mertens (fluit) en Ann-Marie Beks (piano) met "Three Dances" van Gary Schocker. In de finale "Coffee Nerves" kwam even het verborgen talent van Johan Bols als zanger aan bod&
Ook fluitist Johan Mertens had in het volgende trio van Franz Doppler de kans om zijn verborgen slagwerktalent aan het talrijke publiek te tonen.
Met het trio van componist Nino Rota belandden we vervolgens in de twintigste eeuw. Nino Rota, bekend door de prachtige filmmuziek die hij schreef voor de The Godfather - films, toont in zijn trio op meesterlijke wijze hoe klarinet, cello en piano op frivole wijze kunnen versmelten tot een "Felliniaans" klinkend meesterwerk.
Voor de ontroerende noot zorgde zangeres Reinhilde Weytjens in de Gershwin sampler voor harp, zang en klarinet.
Wendy Monten (fluit) en Kris Nihoul (piano) beëindigden het concert met de "Fantasie brillante sur Carmen". Wendy en Kris brachten doorheen de ongelofelijk virtuoze variaties de capriolen van Carmen op schitterende wijze tot leven!
Dag van het DKO - TEKENWEDSTRIJD...
Hechtel-Eksel Op zaterdag 6 februari is het de Dag van het DKO! Dit is de nationale feestdag van het Deeltijds KunstOnderwijs!
Elk jaar wordt er nationaal een thema vastgelegd. Dit jaar heeft het DKO voor zijn jaarlijkse feestdag inspiratie gehaald bij de wondere wereld van het dierenrijk.
Met het thema "Beestig bezig" organiseren de NIKO leerkrachten muziek en woord tal van activiteiten waaronder een heuse tekenwedstrijd.
Basisscholen van Hechtel en Eksel die aangeschreven werden voor deelname aan de Dag van het DKO TEKENWEDSTRIJD :
De Zandkorrel (Hechtel) Gemeentelijke Basisschool (Eksel) Ter Duinen (Hechtel)De Viejool (Eksel)
De kinderen van de lagere scholen te Hechtel en Eksel hebben zich in januari kunnen inschrijven voor deelname aan workshops Muziek en Woord door deel te nemen aan een tekenwedstrijd.Op vrijdag 15 januari 2010 werd de tekenwedstrijd afgesloten.De voorzitter van de jury, Stijn Lauwers (leraar Beeldende Kunst van het NIKO) heeft de tekening van Samara geselecteerd als mooiste tekening. Deze tekening prijkt nu op de "Beestig bezig" affiche.
Music for life...
Kids cover hits, vol. 1: YES, WE CARE!
Leerkrachten Bran Mondelaers en Johan Thaens zijn met een aantal van hun leerlingen de strijd tegen Malaria aangegaan....
Ze hadden het lumineuze idee om een cd-tje op te nemen ten voordele van de actie "Music for Life" van Studio Brussel.
De CD bevat 22 nummers, zowel solo als quatremain. Ze werd grafisch ontworpen door Hugo Mondelaers.
Het project heeft heel wat geld in het laatje gebracht!
Ons (1e ...) cd project zit erop. Het was een vermoeiende maar wel een zeer aangename ervaring. De leerlingen hebben er met veel enthousiasme aan meegewerkt. En gelukkig niet zonder resultaat. We hadden slechts een tiental dagen om te verkopen, maar we geraakten er toch een 680-tal kwijt, goed voor een netto opbrengst van 4.600 euro. Op woensdag 23/12 brachten we de opbrengst met een hele delegatie jonge pianisten naar het "Glazen Huis" in Gent. (Bran Mondelaers)
Volkschfeest in Boschland...
Lommel NIKO-Leerlingen uit de blokfluitklas van Carine Rinkes en de woordklas van Karla Deroost maakten op zaterdagavond 12 december deel uit van het spektakel 'Volkschfeest in Boschland' in Lommel.De bezoekers (volgens sommige bronnen meer dan 10.000 mensen !!) waanden zich in de Middeleeuwen in de bossen aan de Soeverein.Het publiek werd eerst met de huifkar van de parking naar de ingang van dit spektakel gebracht, waarna een voettocht volgde door de schaars verlichte bossen.Onderweg kwam je als toeschouwer oog in oog te staan met een rattenvanger, heksen en ridders te paard, een sterrenwichelaar, een kruidenvrouwtje, ...
Op een platform, tussen de bomen en boven de grond, vergastten onze leerlingen blokfluit de wandelaars met muziek en brachten hen zo in middeleeuwse stemming.De leerlingen woord riepen diezelfde middeleeuwse stemming op met hun bijdrage van middelnederlandsche teksten.
Eerste prijs in Dexia Finale voor Veerle Huskens..
Op vrijdag 20 november schitterde Veerle Huskens (hobo, oud-leerling van Griet Bols) in de Dexia-Classics Finale te Brussel. Ze behaalde een Eerste Prijs met 94% én tevens is ze geklasseerd als één van de drie beste finalisten!
Daarom mag Veerle Huskens als soliste optreden met de Belgische Kamerfilharmonie:
- 20/3/10 in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel
- 26/3/10 in Hasselt
- 22/4/10 in Kortrijk
- 11/5/10 in Namen
Het huis van de 1000 klanken...
Neerpelt Ongeveer 70 blokfluitisten musiceerden enkele dagen lang in het Dommelhof. Tijdens diverse repetities en workshops (en ingedeeld in groepen van divers niveau) floten en zongen de deelnemers van 7 tot 70 dat het een lieve lust was. Er werd overnacht in de accommodatie van het Dommelhof en ook de keuken van het Dommelhof werd gesmaakt. De deelnemers kwamen uit een groot deel van Vlaanderen. Naast NIKO-leerlingen waren er blokfluitisten uit academies van Limburg, Antwerpen, Brabant en Oost-Vlaanderen.Het blokfluitweekend eindigde met een geslaagd slotconcert op zondag 15 november in een afgeladen volle NIKO-zaal. Een fotoreportage volgt nog maar wie echt niet kan wachten, kan alvast kijken op facebook onder blokfluitweekend 09 en foto's concert 15/11/2009.
AMV-klassen namen deel aan Gospels voor Damiaan...
Lommel Voor een goedgevulde Soeverein traden onze klassen AMV van de afdeling Lommel op in het begeleidingskoor van de Amerikaanse gospelzangeres Lea Gilmore.
Het concert werd een enthousiast en wervelend spektakel voor deelnemers en publiek. Halleluia!
Kijk&Luisterkaart...
Muziek, woord en dans zijn podiumkunsten. Het lijkt ons daarom vanzelfsprekend dat
het concertpodium een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de opleiding die
we onze leerlingen aanbieden. Bovendien wil iedere leerling wel eens laten horen en zien wat hij of zij kan.Het doet ons plezier u te mogen uitnodigen.Maak uw keuze uit het rijke aanbod en laat u verwennen.
In de Kijk&Luisterkaart geven wij u graag een overzicht van de geplande publieke optredens voor het schooljaar 2009-2010. De verschillende concerten bieden u als kijk en luisteraar een bijzonder gevarieerde keuze.
Uitvoerders van allerlei pluimage tonen het beste van hun kunnen en zullen u ongetwijfeld niet onberoerd laten.