Historiek 'Ponticello'

In 2005 startte celliste Vera Baliko binnen haar opdracht als lerares samenspel aan de Kunstacademie Noord-Limburg met een klein strijkorkest. Hetgeen bij aanvang slechts een wekelijkse verplichte les was met op het einde van het schooljaar een publieke proef, groeide heel snel uit tot een dynamisch strijkorkest met een eigen concertkalender. 
Dat strijkorkest kreeg de naam Ponticello en biedt een groot aantal leerlingen de gelegenheid om in een aangename sfeer samen te musiceren en op een podium te kunnen schitteren. 
Dirigente Vera Baliko streeft niet alleen naar muzikale kwaliteit, maar hecht ook veel belang aan de sociale en culturele ontwikkeling van de deelnemende jongeren uit het orkest. Dat is dan ook de voornaamste drijfveer voor haar om jaarlijks een (buitenlandse) concertreis te organiseren. Ruim 50 leerlingen - variërend in leeftijd van jonge tieners tot volwassen - musiceren tijdens die muzikale uitstap niet alleen, maar gaan ook de uitdaging aan om intensief samen te leven.
Er werden onder andere concertreizen georganiseerd naar Italië, Frankrijk en Luxemburg. 
In juli 2016 reisde het gezelschap af naar Polen om er drie concerten te geven. Afgelopen zomer was Ponticello te gast op de eerste editie van het internationaal festival “JAZEE” in Oostende.

WERKGROEP

Al verschillende jaren wordt dirigente Vera Baliko ondersteund door een team van enthousiaste vrijwilligers voor de organisatie van haar strijkorkest. Die werkgroep bestaat uit Vera Baliko, Fryderyk Sevens, Monique Kelchtermans, Peter Honings en Peter Testelmans.