Historiek harmonieorkest

 

Het harmonieorkest van de academie ontstond op 8 januari 1977 uit de klas samenspel van Nico Neyens. Het harmonieorkest was een middel om het té hoge aantal leerlingen toch de kans te geven om samen te musiceren. 
Tot op heden worden het hele schooljaar wekelijks repetities gehouden met het oog op 'het samen leren musiceren'. 
Elk jaar zijn er verschillende uitvoeringen.

Overzicht van enkele optredens in België:

- Concerten en activiteiten van de NIKO-academie (vooral leerlingenconcerten).
- Optredens te Neerpelt, Eksel, Overpelt, Kaulille, Sint-Huibrechts-Lille, Peer, Lommel, Achel, Hechtel, Herentals, Genk en Bocholt.
- Nationale Muziekdagen voor Jeugdkorpsen te Sint-Lievens-Houtem in 1979 en te Neerpelt in 1980 als organisator.
- Deelname aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt in 1979, 1981, 1983, 1987, 1989, 1991, 1993, 1995, 2001 met steeds een eerste prijs CUM LAUDE en een eerste prijs in 1985. We behaalden een eerste prijs SUMMA CUM LAUDE in 1997 en 1999.
- Huisorkest van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd tijdens proclamaties.
- Opname van een LP, waarvan meer dan duizend exemplaren geperst werden en die volledig werd uitverkocht.
- Optreden ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Z.M. Koning Boudewijn te Genk in 1991 (Koningsklapstuk).
- Concert in O.C. "De Kroon" te Bocholt i.s.m. met de Kapel van de Belgische Rijkswacht in 1994.
- Optreden in het Antwerpse Sportpaleis ter gelegenheid van het Vlaams Nationaal Zangfeest in 1994 en 1995.
- Optreden in de kathedraal van Brugge i.s.m. de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren en John Rutter. Uitvoering van de "Missa Brevis Pacem" van Edward Gregson.
- Huisorkest van de eerste Neerpelter Proms in 1996.
- 1997 en 1998: feestelijkheden naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van het orkest. Opname CD "Overture to a new age" bij het label "De Haske" in Nederland, met hoofdzakelijk Vlaamse muziek.
- Begeleidingsorkest van Will Tura tijdens de tweede editie van de Neerpelter Proms in 2000.
- Huisorkest in de derde editie van de Neerpelter Proms, genaamd "Liefde Voor Muziek". Een evenement i.s.m.  Cantuccini, de Piccolo's, Just Music, schutterij St-Sebastiaan, Imago Tijl en Maarten Cox in 2007.
- Jubileumconcert "30 jaar NIKO-Harmonieorkest" in CC Palethe op 11 februari 2007.
- Europees Muziekfestival Voor De Jeugd Neerpelt op 27 - 29 april 2007. Huisorkest tijdens de proclamatie en deelname aan de happening "Odysseus achterna" (o.l.v. Bert Minten); deelname (o.l.v. Tom D'Joos) aan de wedstrijd in de wimpelreeks met als resultaat een 1e prijs Cum Laude. Tevens titel 'Ambassadeur van het E.M.J.' gekregen voor de jarenlange inzet en samenwerking met het E.M.J.
- Europees Muziekfestival Voor De Jeugd Neerpelt op 1 - 4 mei 2008. Huisorkest tijdens de proclamaties o.l.v. Tom D'Joos. 
- Europees Muziekfestival Voor De Jeugd Neerpelt 2009 en 2011. Deelname aan de Wedstrijd in de A-reeks, met telkens een 1e prijs als resultaat en tevens huisorkest tijdens proclamaties. In 2013 en 2015 werd opnieuw deelgenomen in de Wimpelreeks en verdiende het orkest een eerste prijs 'CUM LAUDE'.

Optredens in buitenland: 

- 1978: Muziekfestival te Cheb in Tsjechoslowakije, als enig West-Europees korps. Er was een deelname van korpsen uit de DDR, Polen, Bulgarije, Roemenië, USSR en Hongarije. We concerteerden in Cheb Karlovy Vary, Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne.
- 1979: Concertreis naar West-Duitsland. Optredens in Bonn (Bundesgartenshow), Hannover (voor méér dan twee miljoen toeschouwers!), Hamburg (Blumen und Plantenpark), Bremerhaven en Nieheim.
- 1980: Concertreis naar Duitsland en Denemarken met optredens te Bremerhaven en Oldenburg (D) en Sonderborg en Legoland te Billund (DK).
- 1980: Deelname aan de "Fêtes du Lac" te Annecy, Frankrijk.
- 1980: Deelname aan de Internationale Folkloristische Parade te Brunsem, Nederland, voor meer dan tweehonderdduizend toeschouwers. Tevens een TV-opname die werd uitgezonden op éénendertig juli 1980 op Nederland I.
- 1981: Concertreis naar Duitsland met optredens te Hamburg, Bremen, Bremerhaven en Helgoland (op uitnodiging van de burgemeester van dit prachtige eiland).
- 1982: Opluisteren van de Sint-Felixfeesten te Vilafranca (nabij Barcelona) in Spanje. We brachten onder andere zes avondconcerten voor een uitverkochte arena (duizendvijfhonderd zitplaatsen).
- 1984: Deelname aan het Internationaal Muziekfestival te Shrewsbury, Engeland. Ook optredens in Rhyl (Wales), Manchester en Londen (Epsom).
- 1985: Deelname aan het muziekfestival te Rostock (DDR) en tevens winnaar van de hoogste onderscheiding (Silbener Greif).
- 1987: Concertreis naar Scandinavië. Optredens te Rostock (DDR), Halmstad en Husqvarna (Zweden), Turku, Runosmäki, Altersheim, Paimio en Helsinki (Finland).
- 1989: Deelname aan het muziekfestival (F.I.J.O.) te Cheb (CS), met verschillende succesvolle optredens.
- 1990: Concertreis naar de Sovjet-Unie, met optredens in Lund (Zweden), Vantaa (Finland), Tallinn (Estland), Riga (Letland) met als hoogtepunt een TV-opname in Leningrad (Rusland).
- 1992: Deelname aan het tweede Weltmusikfestival für Jugend in Zürich, Zwitserland. We behaalden een eerste prijs CUM LAUDE met 94% en een derde plaats op drieënveertig deelnemers. Van dit festival werd een live-cd opgenomen met 'onze' Carmina Burana.
- 1993: Concertreis naar de Balkan. We traden op in Rybnick (Polen), Abony en Szentendre (Hongarije), verloren onze aanhangwagen in Roemenië en speelden in Varna en Lovéc (Bulgarije).
- 1994: Deelname met een enorm succes aan de Purmerade te Purmerend, Nederland.
- 1995: Concertreis naar Eksjö (Zweden), Riga (Letland) en Tartu (Estland). In Tartu waren we de enige West-Europese gasten op het groots opgezette muziek- en dansfestival Gaudeamus. We traden er op in open lucht voor meer dan twintigduizend toeschouwers.
- 1996: Onze droomreis ging in vervulling: een zeventiendaagse concert- en ontspanningsreis naar Zuid-Afrika, waar we met een overdonderend succes concerten gaven in Roodepoort, Potchefstroom, Kimberly, Bloemfontein, Port Elisabeth, George en Kaapstad. In Kaapstad namen we onverwacht deel aan de Tygerberg Fanfare, waar we als klap op de vuurpijl algemeen laureaat werden.
- 1998: Concertreis naar Scandinavië en Duitsland met optredens te Rostock, Hamburg (D), Helsingborg, Västeräs en Boräs (S), Hjørring (DK) en als hoogtepunt onze deelname aan het First International Wind Orchestra Competition te Seinäjoki (SF), waar we algemeen laureaat werden.
- 2001: Concertreis naar Hongarije met optredens in Boedapest, Balatonmeer, Szentendre, ...
- 2004: Deelname aan muziekfestival te Zweden
- 2006: Concertreis naar Toscane (Italië).
- 2010: Weekend Saarbrücken (D).
- 2011: Concertreis naar Toscane (I) met optredens in Firenze, Lamporecchio en Montespertoli.
- 2012: Weekend Luxemburg.
- 2013: Concert- en ontspanningsreis naar Zuid-Bohemen en Praag.
- 2014: Weekend Traben-Trarbach (D).
- 2015: Concertreis naar Barcelona, met optredens in Palafolls en Cadaquès

De historiek van het harmonieorkest zou niet volledig zijn zonder een speciaal woord van dank aan stichter-dirigent Nico Neyens, Marcel Vandormael, Rik Hendriks en wijlen Mathieu Cox, Maurice Wils en André Aerts voor hun inzet voor het orkest. 
Al deze mensen vormden jarenlang de ruggengraat van het orkest door deel uit te maken van de werkgroep.Tevens wensen wij Bert Minten te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het orkest. In september 2014 werd hij als dirigent-coördinator opgevolgd door Kristien Schuurmans.