Nieuwsarchief
Academiejaar 2018 - 2019

Marijn Geers geselecteerd voor kunstwedstrijd 2018

Marijn Geers geselecteerd voor kunstwedstrijd 2018 Marijn Geers, leerling schilderkunst aan de Kunstacademie Noord-Limburg is met dit abstracte werk geselecteerd voor de kunstwedstrijd van cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Uiteraard vinden wij het fijn om (…) Lees het hele bericht »

Forum van de Rechten van de Mens ingehuldigd

Forum van de Rechten van de Mens ingehuldigdLommel Vrijdag 7 december 2018 werd het kunstproject ‘Forum van de Rechten van de Mens’ ingehuldigd. Initiatiefnemer daarvoor is de stichting Charlotte van der Seijs. Ter gelegenheid daarvan vond er een plechtige academische (…) Lees het hele bericht »

Uitgewuifd …

Uitgewuifd …Lommel Op vrijdag 7 december vond in WZC Hoevezavel een feestje plaats naar aanleiding van de nakende pensionering van Ludo Vander Mierde. Ludo Vander Mierde volgde namens de stad Lommel het hele bouwproject van de (…) Lees het hele bericht »

Noord-Limburg loopt 12 jaar vooruit op de tijd...

Noord-Limburg loopt 12 jaar vooruit op de tijd... Met ingang van 1 september 2018 werd het door het nieuwe decreet Deeltijds KunstOnderwijs voor leerlingen mogelijk om zich in te schrijven voor het instrument "klavier" en niet verplicht te kiezen voor piano, (…) Lees het hele bericht »

Het bieden is begonnen!

Het bieden is begonnen! In het kader van De Warmste Week organiseert de Kunstacademie Noord-Limburg een kunstveiling met werken van leerlingen, leraren en lokale kunstenaars. We wisten zelfs enkele bekende namen te strikken. De opbrengst gaat (…) Lees het hele bericht »

5 top-pianisten …

5 top-pianisten …Lommel Op zondag 2 december concerteerden 5 geselecteerde leerling-pianisten uit het Vlaamse land tijdens een aperitiefconcert in het Raadhuis in Lommel. De zesjarige Akari Bastiaens zette het prachtige programma met barokke, (…) Lees het hele bericht »

Slagwerkers SlaEn perfecte mix!

Slagwerkers SlaEn perfecte mix!Neerpelt Op zaterdag 1 december werd de Toonzaal van de Kunstacademie Noord-Limburg ingepalmd door de slagwerkers.  De klas groepsmusiceren ‘SlaEn’ van Nico Camps speelde een kort en licht programma. Het publiek werd verwend (…) Lees het hele bericht »

Vijftig tinten grijs ...

Vijftig tinten grijs ... Op 25 november - een typisch mistig grijze novemberzondag - trok een volle bus cursisten én kunstliefhebbers vanuit Neerpelt naar het verre Zwolle. Alle ateliers vierde graad (én zelfs het nieuwe Kunstatelier) (…) Lees het hele bericht »

Cellisten op het podium

Cellisten op het podiumNeerpelt Het podium van de Theaterzaal in het Dommelhof (Neerpelt) kleurde op zondagavond 25 november dieprood en warm roestbruin. Daarvoor zorgden de cello’s van een 90-tal leerlingen uit de klassen van Vera Baliko en Katrien (…) Lees het hele bericht »

Min Hee geeft masterclass dans

Min Hee geeft masterclass dansLommel In een organisatie van CC De Adelberg gaf Min Hee Bervoets op zaterdag 24 november een meer dan inspirerende masterclass aan dansleerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg. Min Hee Bervoets is bij het grote publiek (…) Lees het hele bericht »

Jong talent blaast, strijkt en tokkelt ...

Jong talent blaast, strijkt en tokkelt ...Neerpelt Op vrijdag 23 november was de zoektocht naar extra stoelen voor het talrijk opgekomen publiek, de start van een nieuwe editie van ‘Jong Talent’ die naar jaarlijkse traditie plaatsvond in de Toonzaal in het KANL-gebouw (…) Lees het hele bericht »

Tekenkunst treint naar Antwerpen

Tekenkunst treint naar AntwerpenOp donderdag 22 november trok atelier tekenkunst op studiereis naar Antwerpen. In museum de Reede verbaasden ze zich over grafische kunstwerken van o.a. Munch, Goya en Rops, die hier samengebracht zijn door verzamelaar (…) Lees het hele bericht »

Kunstendag voor kinderen!

Kunstendag voor kinderen!Lommel In het kader van 'Kunstendag voor Kinderen' viel er op zondag 19 november in Cultuurcentrum De Adelberg in Lommel heel wat te beleven. Kinderen genoten van het fantasierijke danstheater 'Alice' van dansgezelschap De (…) Lees het hele bericht »

Den Grooten Oorlog

Den Grooten Oorlog

Op zaterdag 17 november 2018 vond op initiatief van de fanfare "Nut en Vermaak" van Overpelt een bijna interactief spektakel plaats ter gelegenheid van de 100-jarige verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog.

Voor dit groots opgezette evenement werden kosten noch moeite gespaard om meer dan 600 mensen te laten genieten van een geschiedkundig gefundeerde terugblik op die eerste wereldoorlog die ook in Overpeltse families zijn sporen naliet.

Ook leerlingen en oud-leerlingen uit de theaterafdeling van de Kunstacademie onder begeleiding van Karla Deroost werkten mee: er werden verhalen verteld die gebaseerd waren op historische documenten en brieven.

Het publiek liep tussen vechtende soldaten in hun loopgraven en legde zo een parcours af van de kapel van Mater Dei, de pastorietuin, de straten in het centrum van Overpelt naar de kerk van Overpelt-centrum.

De combinatie van muziek, theater en beeld maakte van het geheel een beklijvende gebeurtenis die het publiek deed stilstaan bij de gedachte : “nooit meer oorlog…” 

 

Foto's: Albert Loos. Klik hier voor het volledige album.Gezocht: Kunstenaars met warm hart!

Gezocht: Kunstenaars met warm hart!Neerpelt In het kader van “De Warmste Week” gaat de Kunstacademie Noord-Limburg 50 kunstwerken veilen voor het goede doel. De opbrengsten gaan naar de goede doelen "vzw Akindo" en de "Maranghada school in India". Wij zoeken (…) Lees het hele bericht »

Rode draad kwijt? Atelier tekenkunst helpt!

Rode draad kwijt? Atelier tekenkunst helpt!Neerpelt Op vrijdag 9 november werd de tijdelijke tentoonstelling van het atelier tekenkunst in de Kunstacademie Neerpelt met een vernissage geopend. Directeur Beeldende Kunsten Michel Wellens verwelkomde de aanwezigen. (…) Lees het hele bericht »

Kunstendag voor kinderen!

Kunstendag voor kinderen!Lommel

Op zondag 18 november is het "Kunstendag voor Kinderen". In Lommel organiseert CC De Adelberg voor deze gelegenheid een kunstige namiddag die zich afspeelt in de droomwereld van 'Alice in Wonderland'. Uiteraard is de Kunstacademie Noord-Limburg van de partij.

Het programma:  

14u00 dansworkshop voor kinderen tussen 6 en 9 jaar, begeleid door danscompagnie 'De Stilte'

14u30 voorlezers uit de Bib

15u00 dansvoorstelling 'Alice' door danscompagnie 'De Stilte'

 

Aansluitend creatieve workshops begeleid door leraren van de Kunstacademie Noord-Limburg:

  • Knutsel het huisje van Alice
  • Knutsel een dansende speelkaart 

 

Klik hier voor tickets en info! 

 


11.11.18 KANL

11.11.18 KANLLommel Neen: het gaat hier niet om een mystieke code, maar om een verwijzing naar een uniek project van de stad Lommel waar de Kunstacademie Noord-Limburg intensief aan samenwerkte. Naar aanleiding van het einde van de 1ste (…) Lees het hele bericht »

Iedereen welkom op vernissage tekenkunst

Iedereen welkom op vernissage tekenkunstNeerpelt

De leerkrachten van Beeldende Kunsten zullen vanaf dit schooljaar op regelmatige basis een welbepaald atelier of graad naar voren schuiven. Kunstwerken van hun leerlingen zullen gedurende een maand of twee exposeren in de gangen en in De Toonzaal van Kunstacademie Neerpelt. 

De spits is deze maand afgebeten door enkele leerlingen uit het Atelier Tekenkunst van de leerkrachten Herman Vandelaer en Dominik Martin.

U bent van harte uitgenodigd op de vernissage vrijdag 9 november om 19u00 in De Toonzaal, waar directeur Michel Wellens de tentoonstelling zal openen. Uiteraard is er een drankje voorzien.

Wie niet in de gelegenheid is om naar de vernissage te komen, kan gedurende de maand november de tekeningen bewonderen in onze Kunstacademie (tijdens openingsuren).


Kleine portretten tegen de grOOte oorlog

Kleine portretten tegen de grOOte oorlogLommel "Kleine portretten tegen de Groote Oorlog" is een scholen-kunstproject ontworpen door Stijn Lauwers, leerkracht aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Lommelse leerlingen van het vijfde leerjaar (en enkele (…) Lees het hele bericht »

Lommelse Kunstacademie beeft mee ...

Lommelse Kunstacademie beeft mee ... Op zaterdag 27 oktober werd in het kader van het jaarlijkse 'Lommel Beeft' door de wijk Heeserbergen gestapt. Tijdens die halloweentocht passeerde het publiek ook de Kunstacademie: daar waren optredens van leerlingen (…) Lees het hele bericht »

Grrriezelgroetjes uit HeXel

Grrriezelgroetjes uit HeXelHechtel-Eksel Op vrijdagavond 26 oktober 2018 werd Hechtel-Eksel heel eventjes HeXel. In het ontmoetingscentrum “De Schans” sloegen leerlingen muziek, theater en beeld van de Kunstacademie Noord-Limburg de handen in elkaar voor een (…) Lees het hele bericht »

Spiegelpaleis ...

Spiegelpaleis ... De afdeling "dans" kreeg in de loop van de maand juni 2018 minder leuk nieuws vanwege het Sint-Hubertuscollege. Wegens verbouwingswerken kunnen de lessen dans immers niet langer doorgaan in de oude vertrouwde (…) Lees het hele bericht »

KANL meets Musica ...

KANL meets Musica ... Op zaterdag 20 oktober namen leerlingen uit de klas van Philippe Baeken (groepsmusiceren vocaal) deel aan het optreden van het "Groot Pelts Fusiekoor". Dat koor werd speciaal samengesteld voor een optreden in het bos (…) Lees het hele bericht »

Voorzitter en directeur kijken diep in het glas

Voorzitter en directeur kijken diep in het glasNeerpelt De voorzitter en de directeur Beeldende Kunsten van onze kunstacademie keken diep in het glas tijdens de tentoonstelling "Kunstroute Neerpelt" op 14 oktober. Ze werden op de gevoelige plaat vastgelegd in de Sint-Niklaaskerk te Neerpelt.

Beeldatelier is trying to have a conversation

Beeldatelier is trying to have a conversationNeerpelt

Zaterdag 20 oktober hebben de leerlingen Beeldatelier van leerkracht Leen Gys een klank-performance gegeven in het Klankenbos aan het Dommelhof in het kader van het Festival "OORtreders". 

De leerlingen hadden met hun eigen gemaakte en beschilderde fluitjes onder de begeleiding van kunstenaars Maike Garnica en Lukas de Cleck een fluitconcert opgevoerd onder de titel "We are trying to have a conversation". 

Het publiek werd geacht hun ogen te sluiten. Enkel de fotograaf kon kiekjes maken...


Atelier Tekenkunst naar Tim Burton

Atelier Tekenkunst naar Tim Burton Donderdagnamiddag 18 oktober hebben de cursisten van het Atelier Tekenkunst de internationale tentoonstelling "The World of Tim Burton" bezocht in de creatieve erfgoedsite C-mine te Genk.  Deze rondreizende (…) Lees het hele bericht »

Fluiten voor OORtreders

Fluiten voor OORtredersNeerpelt De leerlingen uit de klas beeldatelier van Leen Gys volgden twee zaterdagen lang een workshop onder begeleiding van de kunstenaars Maike Garnica en Lukas de Clerck. De opdracht was om fluitjes te maken in klei en die (…) Lees het hele bericht »

Drie 'sneeuwhappers' krijgen een tweede leven!

Drie 'sneeuwhappers' krijgen een tweede leven!

Vorig schooljaar hebben de kinderen van de eerste en tweede graad beeldatelier van Juffen Lind en Dominik een tekening gemaakt over de winter. 

Het zijn de "sneeuwhappers" geworden. Vier tekeningen waren uitgekozen om een seizoen lang loeigroot op te hangen in het centrum van Overpelt. 

Drie van deze uitvergrote tekeningen op zeildoek hebben nu een tweede leven gekregen aan één van de muren van het directielokaal aan de Kunstacademie Noord-Limburg. 


De Adelberg goes “urban”!

De Adelberg goes “urban”!Lommel

Vrijdag 12 oktober: de leerlingen van het derde jaar dans graad 3 in Lommel bereiden zich tijdens de les dansatelier voor op een voorstelling die ze samen gaan bekijken. Na een stevig improvisatiespel krijgen de leerlingen de opdracht om met choreografische patronen te spelen en deze ook te herkennen. Met die ervaring trokken ze daarna samen met de begeleiders naar CC De Adelberg voor een voorstelling van het ‘WANP Urban Dance Theatre’!

Sinds 2014 ontpopt WANP zich tot een autonoom gezelschap en is zo de eerste Urban Dance Theatre Company in België. Onder leiding van regisseur Yves Ruth en onder supervisie van geliefde choreograaf Ish Aït Hamou brengt het dansgezelschap de productie “We Are Not People”, uitgevoerd door acht dansers (waaronder zeker enkele bekende gezichten). In een mix van urban en hedendaagse dans krijgt de complexe relatie tussen individu, menselijkheid en maatschappij vorm.

“We Are Not People” werd een dansante schreeuw naar menselijkheid en neemt de verantwoordelijkheid om te spreken, dansen, dromen, zingen en bewegen in naam van alle minderheden. 

Het was een voorstelling om van te snoepen: vooral de mix van urban en hedendaagse dans kon het publiek zeer bekoren!

Smaakt naar meer...


Boerenloeren met Klankkunst en Striptekeningen

Boerenloeren met Klankkunst en StriptekeningenNeerpelt Gespot op TV-Limburg: Jun Daems (leerling muziek schrijven) demonstreert met verve het nagelnieuwe klankkunstwerk dat Musica plaatste naast de al even nieuwe fietsroute "Boerenloeren" in Neerpelt.  Tijdens deze (…) Lees het hele bericht »

Tussen Twee Werelden in Glas

Tussen Twee Werelden in GlasYvette Ickmans studeerde vorig schooljaar af in onze opleiding Glaskunst. In "Glas", het kwartaalblad van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas, verscheen  dit mooie artikel van Piet Augustijn over haar (…) Lees het hele bericht »

Jacqueline Kee laureaat Key Colours

Jacqueline Kee laureaat Key Colours

Toen Jacqueline Kee drie jaar geleden tekenkunst ging volgen aan de Kunstacademie Noord-Limburg, werd het al snel duidelijk dat ze een bijzonder talent had om illustraties voor kinderboeken te tekenen.

Enthousiast en met heel veel werklust tekende ze op nog geen half jaar tijd een heel kinderboek bij mekaar voor een opdracht in de les rond beeldverhalen. De 'goesting' was gemaakt, het talent ontsproten en nog geen half jaar later tekende ze opnieuw een boek, waarvan ze overigens telkens ook het verhaal zelf verzon. 

Dat ze nu met dit werk geselecteerd is voor de tweejaarlijkse internationale illustratorenwedstrijd 'Key Colours' is geen toeval. 

Key Colours wordt uitgeschreven door de stad Hasselt in samenwerking met Clavis Uitgeverij voor professionele en beginnende illustratoren en kent intussen internationale faam en uitstraling.

Uit 423 inzendingen werden 43 werken geselecteerd die in aanmerking kwamen voor de hoofdprijs. Deze werken zijn te bezichtigen in de tentoonstelling 'Kleurboel' in het Stadsmus in Hasselt nog tot 1 november. 

Ook Jacqueline's werk kan je daar gaan bewonderen.  We zijn heel erg fier op haar en hopen voor haar op een mooie carrière als kinderillustrator.


Mobiele glasstudio in Lommel

Mobiele glasstudio in LommelLommel Op zaterdag 22 september streek de mobiele glasstudio van het Glazen Huis neer aan de gloednieuwe Kunstacademie in Lommel. Leerlingen en passanten genoten van demonstraties glasblazen en mochten ook zelf aan de slag. (…) Lees het hele bericht »

De Constghesellen stellen tentoon

De Constghesellen stellen tentoonNeerpelt Kunstacademie Noord-Limburg is trots op deze oud-leerlingen Schilderkunst. Afgelopen weekend openden "De Constghesellen" hun tentoonstelling "Dubbelzinning" in De Vliering boven het Oud Dommelhof in Neerpelt. U kan nog (…) Lees het hele bericht »

Pelt-logo's in de Kunstacademie

Pelt-logo's in de KunstacademieNeerpelt Het atelier tekenkunst van de Kunstacademie Noord-Limburg liet zich bij het oefenen van handen inspireren door het gloednieuwe logo van Pelt. Het resultaat? 'Eigenhandige' Pelt-logo's. Picobello!

Audiogids Teseum gebruikt de stem van Kaat!

Audiogids Teseum gebruikt de stem van Kaat! Kaat Gorssen, leerling theater uit de klas van Karla Deroost in Hamont-Achel heeft jullie iets spannends te vertellen: "Hallo,  Ik ben Kaat en ik heb iets fantastisch beleefd. Ik heb de audiogids van het Teseum in (…) Lees het hele bericht »

Lerarententoonstelling toont dialoog

Lerarententoonstelling toont dialoogOverpelt Het is ondertussen een mooie traditie die om de twee jaar de leerkrachten, de interimarissen en zelfs enkele ex-leerkrachten van onze academie samenbrengt in een tweejaarlijkse lerarententoonstelling. We kunnen deze (…) Lees het hele bericht »

Nieuwe Kunstacademie in Lommel geopend!

Nieuwe Kunstacademie in Lommel geopend!Lommel De nieuwe Kunstacademie in Lommel is helemaal klaar en werd feestelijk geopend op de eerste dag van het schooljaar, 1 september 2018.  “Vanaf 1 september kunnen de ruim 1.300 Lommelse studenten van de academie én de (…) Lees het hele bericht »

Promoclowns op stap in Lommel

Promoclowns op stap in LommelNaar goede traditie verdeelde de Kunstacademie Noord-Limburg in de eerste week van september brochures uit via de vele basisscholen van Noord-Limburg. In sommige scholen gebeurt dat digitaal, in andere gaat het boekje (…) Lees het hele bericht »

Ponticello in Barcelona

Ponticello in BarcelonaOp woensdag 4 juli vertrok Ponticello, het strijkorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg met 56 enthousiaste strijkers, één pianist en enkele begeleiders naar Barcelona om er 3 concerten te geven in combinatie met een (…) Lees het hele bericht »

Harmonieorkest winnaar in Wenen!

Harmonieorkest winnaar in Wenen! Afgelopen zomer reisde het Harmonieorkest Kunstacademie Noord-Limburg naar Wenen, een hele belevenis voor onze jonge leerlingen. Hun talenten gingen niet ongemerkt voorbij. Onder leiding van Tom D'Joos kaapten ze de (…) Lees het hele bericht »

Competentiegericht evalueren is trendsettend ...

Competentiegericht evalueren is trendsettend ...Voor wie het nog niet wist : Kunstacademie Noord-Limburg begon een 6-tal jaar geleden te experimenteren met het competentiegericht evalueren van haar leerlingen. Dat gebeurde onder impuls van leraar Erik Schrooten. (…) Lees het hele bericht »