Nieuwsarchief
Academiejaar 2008 - 2009

Strijkorkest Ponticello op zomerstage...

Strijkorkest Ponticello op zomerstage...Van 10 tot 16 augustus 2009 ging het strijkorkest Ponticello op zomerstage naar het zonnige Poitiers in Frankrijk.  

WEDSTRIJD: Tweede Lommelse beiaardtune

WEDSTRIJD: Tweede Lommelse beiaardtuneLommel


TWEEDE LOMMELSE BEIAARDTUNE
Wedstrijd Beiaard, altijd een beetje feest!  

 

Na een succesvolle eerste editie in 2006, organiseerde Stad Lommel i.s.m. Cultuurcentrum De Adelberg, Cultuurdienst, Dienst Toerisme en het NIKO opnieuw een compositiewedstrijd voor beiaardtune.

De prijsuitreiking vond plaats op woensdag 1 juli 2009 in het Burgemeesterspark van Lommel. Deze prachtige avond werd geopend met een optreden van de Nieuwe Harmonie o.l.v. Dhr. Diederik Celis. Na een concertje van 45 minuten werden de winnaars bekend gemaakt van de beiaardtune-wedstrijd:   

 • 1ste prijs: Laurens Deckers
 • 2de prijs: Hermien Van Groeningen
 • 3de prijs: Steven Renckens
 • 4de prijs: Publieksprijs: Filip Turtelboom  

Tijdens de pauze werden alle winnende tunes op een digitaal beiaard-klavier gespeeld en kon het talrijk opgekomen publiek de publieksprijs toekennen. Het optreden van Imago Tijl was een kleurrijke afsluiter van deze schitterende zomeravond.


Proclamaties 2009

Neerpelt

Jaarlijks worden de overgangsattesten of diploma's plechtig uitgereikt tijdens een mini-concertje. 
Deze proclamaties luiden steevast het begin in van een welverdiende zomerse rust...  
 

 • Zaterdag 27 juni 2009 om 14.30 uur 
  Proclamatieconcert middelbare 3
  Dommelhof - Kwadrant, Neerpelt
 • Zaterdag 27 juni 2009 om 17.00 uur
  Proclamatieconcert hogere 3      
  Dommelhof - Kwadrant, Neerpelt
 • Maandag 29 juni 2009 om 18.00 uur 
  Proclamatieconcert lagere 4 (afdeling Bocholt-Kaulille, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Peer)        
  Dommelhof - Kwadrant, Neerpelt
 • Maandag 29 juni 2009 om 19.30u  
  Proclamatieconcert lagere 3 volwassenen en 
  lagere 4 (afdeling Hamont-Achel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Overpelt)
  Dommelhof - Kwadrant, Neerpelt

Schoolvoorstellingen 't Tovermedaillon

Schoolvoorstellingen 't Tovermedaillon   

Wat gebeurt er als de koningin de zwarte fee vergeet uit te nodigen op het verjaardagsfeest van haar dochtertje prinses Christelle?  Ruim 2.000 kinderen uit de lagere scholen van Noord-Limburg kennen hierop het antwoord. Zij bezochten een van de schoolvoorstellingen die gespeeld werden door de leraren van het NIKO op maandag 22 juni, dinsdag 23 juni en woensdag 24 juni.

 

Schoolvoorstelling voor het tweede en derde leerjaar 
    van de basisscholen in Noord-Limburg.
Productie en uitvoering: Leraren van het NIKO  
    Zaal De Zinne - CC Palethe - Overpelt            


Volwassenen imponeren...

Volwassenen imponeren...Neerpelt Zaterdag 20 juni was een spannende avond voor de volwassen leerlingen van het NIKO. Ze verwenden het talrijk opgekomen publiek met een fris en gevarieerd programma.

Floris Willem: tweede finalist EGTA-gitaarconcours

Floris Willem: tweede finalist EGTA-gitaarconcoursDe Finale van het EGTA-Soloconcours voor amateurgitaristen 2009 vond plaats op zondag 14 juni 2009 in de Overtoomzaal van het Fulcotheater te IJsselstein (Utrecht). Dertig finalisten traden op voor een goed gevulde zaal. 
Tijdens deze finale heeft Floris Willem (leerling van Karel Ooms) een prachtprestatie neergezet in de leeftijdscategorie tot 17 jaar, hij plaatste zich als tweede finalist.

Ergens in het Spaanse land...

Peer Woensdag 13 mei hebben de kinderen uit Neerpelt, Lommel, Bocholt en Meeuwen van het KinderNIKO een bezoek gebracht aan het 'Museum voor Muziekinstrumenten' te Peer samen met de juffen Kelly en Reinhilde.
Na een korte rondleiding, waar ze kennis maakten met oude muziekinstrumenten - de voorlopers van de huidige instrumenten, volgden de kinderen met veel enthousiasme de workshop 'Ergens in het Spaanse land'.
Tijdens de workshop gingen de kinderen met de tele-tijdmachine terug in de tijd, naar Spanje in de Middeleeuwen, waar verschillende volkeren samen leefden en de kinderen samen op straat speelden.
Actief en speels, aan de hand van kleine opdrachtjes, ritme, melodie en harmonie ontdekten ze de zogenaamde Sefardische muziekstijl.

Kweenie...

Kweenie...Lommel

Donderdag 30 april was een spannende avond voor de leerlingen 'woord'  middelbare 1 van de afdeling Lommel (lerares Karla Deroost). Die  avond speelden zij -samen met de balletschool Pantarei van Lommel-  Kweenie van Joke Van Leeuwen. Een afwisselende voorstelling die je een vol uur meenam naar een rijke fantasiewereld, mooi in scene gezet door de beide scholen.  De samenwerking tussen beide instituten verliep vlekkeloos en leverde een mooie avond op voor de uitverkochte Adelberg.

Foto: Internetgazet


Tutti Flutti: winnaar Benelux Fluitconcours

Tutti Flutti: winnaar Benelux FluitconcoursOp zaterdag 28 maart 2009 heeft het flutechoir "Tutti flutti" onder leiding van Johan Mertens voor de derde maal deelgenomen aan het Benelux concours in Ittervoort en net zoals vorig jaar hebben ze de hoofdprijs mee naar België genomen.
(Het was dan ook meteen een primeur om twee maal na mekaar de hoofdprijs te winnen.)

Het was een spannende wedstrijd met een hoog niveau. De jury (die bestond uit Wout van den Berg, Silveer van den Broeck en Francien Post) was erg tevreden met het optreden van het orkest en gaf dat ook te kennen met veel lovende commentaren.

De jury hanteerde de volgende criteria bij de beoordeling: muzikale voordracht, toonkwaliteit, techniek, samenspel, presentatie en uitstraling.
Voor de winnaars in elke categorie waren geldprijzen beschikbaar. Voor het ensemble met de hoogste puntenscore was er een wisselprijs "de Zilveren Fluitkop".
Er was een speciale prijs voor het ensemble dat volgens de jury "de meest opmerkelijke prestatie" heeft geleverd.
De website van het concours vermeldt: "Fluitorkest Tutti Flutti uit het Belgisch-Limburgse Nederpelt (sic!) is algeheel winnaar geworden van het 26ste Benelux Fluitconcours 2009.
Algeheel winnaar is het ensemble dat van alle deelnemende groepen het hoogste puntentotaal behaalt. Aan het 26ste Benelux Fluitconcours hebben 16 groepen deelgenomen."

KinderNIKO viert feest!

KinderNIKO viert feest!Neerpelt Voor een volgelopen atrium in het Dommelhof vierde het jonge volkje van KinderNiko met een lentefris en optimistisch verhaaltje het vijfjarig bestaan van KinderNiko.
De namiddag begon met een kort woordje van directeur Diederik Celis ter gelegenheid van dat jubileum(pje).
Juffen Reinhilde Weytjens en Kelly Esch staken een mooie voorstelling in mekaar waar de 6- en 7-jarige kinderen toonden wat ze allemaal leerden tijdens hun wekelijkse uurtje muzische vorming.
Na de voorstelling was er een receptie en voor de jongsten was er een ijsje. Dit feestje maakte deze tweede lentedag nog mooier dan hij al was.

Bruisende Haydnhappening...

Bruisende Haydnhappening...Tijdens een dag vol lezingen, workshops en concerten brachten leerlingen en leraren een ode aan componist Joseph Haydn, die 200 jaar geleden overleed.  
Dat alles gebeurde in een disciplineoverschrijdend project waar allerhande klassen de handen in mekaar sloegen om het NIKO-gebouw en het Hubertustheater te vullen met muziek van Haydn.  De leerlingen muziekgeschiedenis zorgden dat de bezoeker van het NIKO-gebouw ook visueel werd ondergedompeld in het leven van de componist. Haydn vergezelde het talrijk opgekomen publiek zelfs tot in het ingerichte cafetaria.

De dag werd afgesloten met de uitvoering van een hoboconcerto, pianoconcerto en symfonie Nr. 63. Het was de eerste maal in de geschiedenis van het NIKO dat een symfonisch orkest werd samengesteld.

De dag was zoals de muziek van Haydn zélf: sprankelend en bruisend levendig...  

'STOUT' ?

'STOUT' ?Kinderen van de lagere graad volop aan de slag voor
hun eindejaarstentoonstelling 'STOUT' die van 6 - 12 juni 2009 a.s. 
in het PCT Dommelhof zal doorgaan.


Afdelingsconcert - Paradis de l'ille...

Bocholt Op woensdag 11 maart 2009 ging het jaarlijkse leerlingenconcert van de afdeling Bocholt-Kaulille door in het vernieuwde G.C. DE KROON te  Kaulille. De titel "Paradis de l’Ille" is niet alleen de naam van een  dure Franse wijn, maar verwijst ook naar Kaulille (lees ook Lozen,  Reppel en Bocholt). Het is goed om te wonen in Groot-Bocholt. De  leerkrachten Muziek en Woord werd gevraagd om teksten en muziek te kiezen in functie van het thema 'Paradijs'. Ook de leerlingen Dans toonden voor het eerst hun kunsten aan het grote publiek.


Soirée zangklas...

Neerpelt Tijdens een Soirée in het Dommelhof op 16 februari zongen een twintigtal  leerlingen zang een mooi en verpozend programma bijeen.  Ook het  meisjeskoor en het volwassenkoor droegen hun steentje bij en zorgden  voor een mooie afwisseling tussen de solistische optredens door.  Opvallend was de grote vertegenwoordiging van de dames en het relatief  kleine aandeel van de mannen in het programma.  Nochtans stonden de vijf  mannelijke zangers wel degelijk hun mannetje tussen al dit vrouwelijk  schoon. Het Kwadrant (Dommelhof) was mooi gevuld met publiek dat genoot  van klassieke liederen, licht-klassieke pareltjes en filmmuziek. Dat  alles gebeurde stijlvol zoals dat hoort op een Soirée. U weet het  intussen: zij die er waren genoten; zij die afwezig waren hadden ongelijk...

Afdelingsconcert

AfdelingsconcertOverpelt Op zondag 15 februari gonsde het van de activiteiten in CC Palethe.  Daar streek SUPERVLIEG neer van 13.00 tot 17.30.  In allerhande workshops, concertjes en voorstellingen konden kinderen van 4 tot 12 genieten van allerlei moois.  Het NIKO was alom tegenwoordig met muziek, woord, dans en beeldende kunst.
Ook de talrijk aanwezige ouders en grootouders waren erbij en zagen dat het goed was.  

Dag van het DKO...

Dag van het DKO...Ook in het NIKO-gebouw te Neerpelt laat de Academie Beeldende Kunst het beste van zich zien en krijg je de mogelijkheid je artistieke kunnen te toetsen in verschillende workshops

Jong talent Veerle Huskens schittert...

Jong talent Veerle Huskens schittert...In de Begijnhofkerk van Sint-Truiden vond het concert 'Jong Talent' plaats.  Veerle Huskens (uit de hoboklas van Griet Bols) speelde er als soliste het hoboconcerto in C van Joseph Haydn.

Dag van het DKO

Dag van het DKOPeer

 

 

 

 

De blokfluitklas van het NIKO musiceert
grenzeloos met de blokfluitklassen uit de
academies van Schijndel (Nederland), Oss (Nederland),
Hasselt (België) en Maasmechelen (België)

SLOTCONCERT : Zaterdag 14 februari om 19u
                             Harmoniezaal - PEER 


Weekend rond figurentheater was schot in de roos..

Weekend rond figurentheater was schot in de roos..Neerpelt Op zaterdag 6 en zondag 7 februari heeft Gert Dupont leerlingen uit de klassen woord ondergedompeld in een bad van figurentheater.
Gert Dupont is onder andere bekend van Theater Froe Froe. Hij gaf deze workshop op uitnodiging van lerares An Melis. De leerlingen uit de hogere graad van de diverse klassen woord konden zich inschrijven. Een 13-tal onder hen gingen op de uitnodiging in.

 

Lerarenconcert...

Neerpelt Op zondag 1 februari verzorgden verschillende leraren een kwalitatief hoogstaand aperitiefconcert met mooie muzikale momenten in het Kwadrant van het Dommelhof. De vele luisteraars genoten van muziek voor hobo (Griet Bols), piano (Koen Evens, Erik Fuchs, Ann-Marie Beks), fagot (Wannes Cuvelier), zang (Reinhilde Weytjens, Reinhilde Mertens), klarinet (Kris Vuylsteke), fluit (Johan Mertens), marimba (Geert Helsen) en viool (Jules Conings).
De aanwezigen konden nagenieten van dit concert op deze mooie eerste dag van februari met een welgesmaakt aperitiefje.

Walter Rits...

3de voordrachtwedstrijd
Walter Rits 2009

Voor de derde maal organiseerde de Stedelijke Academie Muziek en Woord van Herentals i.s.m. de plaatselijke Rotary Club een voordrachtwedstrijd. In de categorie van 9- tot 12-jarigen deden ook vijf leerlingen van onze academie mee. Het waren Anne-Sophie Bormans, Flore Engels, Pieter Gythiel, Birgit en Jana van den Broek. Leerlingen AVV-L4 van Marc Van Moer uit de afdeling Bocholt.

De schiftingsronde vond plaats op zaterdag 17 januari. Jana van den Broek werd geselecteerd voor de finale. Op zaterdag 31 januari werd ze in haar categorie verdienstelijk derde. Ze werd in de Lakenhalle van Herentals beloond met een waardevolle boekenbon.

Afdelingsconcert

Lommel Voor een overvolle Adelberg toonden leerlingen muziek en woord op vrijdag 30 januari hun kunsten. Het talrijk opgekomen publiek genoot duidelijk van het plaatselijke jonge en beloftevolle talent. Vooral de mooie mix tussen korte en vaak grappige teksten en aangename stukjes muziek vielen in de smaak.  

Monique en Luc Bogaerts maakten schitterende foto's van het leerlingenconcert op vrijdag 30-01-2009. 

NIKO vierde collega met 25 jaar dienst

NIKO vierde collega met 25 jaar dienstNeerpelt

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bestuurders en het personeel van het NIKO werd dit jaar Herman Vandelaer in de figuurlijke bloemetjes gezet.
Herman begon 25 jaar geleden aan het NIKO als leraar lagere graad en heeft gedurende de vijf laatste jaren de nieuwe optie Tekenkunst tot een volwaardig atelier uitgebouwd. Als blijk van waardering onder de collega's werd de inmiddels traditionele "Liber Amicorum", ditmaal een zelfgemaakte box met daarin een aantal persoonlijke kunstwerkjes, aan de jubilaris overhandigd. 

 


Kerstkaart met mini CD...

Kerstkaart met mini CD...

  Kerst- en nieuwjaar  ...
*  *       Ben je er klaar voor ?  * *
*

 

We naderen het seizoen van de jaarlijkse goede voornemens en de daarbij horende kerst- en nieuwjaarswensen aan familie, vrienden en kennissen. Daarbij stel je jezelf wel eens de vraag:
Hoe kan ik mijn persoonlijke wensen op een originele manier aan de man brengen?
Dit jaar heeft het NIKO dé oplossing voor jou gevonden. 


In een samenwerking tussen de NIKO Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Academie voor Beeldende Kunst werd een schitterend kunstzinnig kerstkaartje gemaakt. Leerlingen en leraren uit de disciplines woord, muziek en beeldende kunst sloegen de handen in mekaar een maakten een 100% eigen product. Het resultaat mag gezien én gehoord worden.
Al van bij het openen van het envelopje word je in een typische eindejaarssfeer ondergedompeld. Steek je het bijgevoegde CD-tje in je speler, dan vergroot dat sprankelende decembergevoel alleen maar.
Het NIKO-hebbedingetje werd in een beperkte oplage gemaakt; snel zijn is de boodschap... Deze kerstkaart (incl. mini-cd) is verkrijgbaar op het NIKO-secretariaat tegen € 5,00/stuk.