Nieuwsarchief
Academiejaar 2007 - 2008

'In de Gloria'...

Neerpelt Afdelingsconcert Neerpelt
Woensdag 16 april 2008 om 20u00
Sint-Niklaaskerk - Neerpelt


Op woensdag 16 april werd het "Gloria" van Antonio Vivaldi uitgevoerd in de Sint-Niklaaskerk te Neerpelt. Dit prachtige barokwerk is één van de hoogtepunten die Antonio Vivaldi geschreven heeft voor koor en orkest.
Het koor en het orkest, dat volledig was samengesteld met leerlingen van de NIKO-Academie, stond onder de deskundige leiding van Nadia Loenders.
Verder werd het dubbelconcerto voor cello en strijkorkest van Antonio Vivaldi uitgevoerd, en dit onder de professionele leiding van Vera Baliko.
Tenslotte hoorden we tijdens dit concert ook nog de koperklassen, AMV-klassen, klavecimbel, harpensemble en het orgel.
De sfeervolle en kwalitatief hoogstaande muziek bekoorde het talrijk aanwezige publiek.  


Voordracht- en poëziewedstrijd Lions Club

GROTE PRIJS LIONS CLUB INTERNATIONAL 2008
VOOR VOORDRACHT EN POEZIETwee leerlingen van het NIKO behaalden mooie resultaten! Elk jaar organiseert de Lions Club International een grote voordrachtwedstrijd. Tot nu toe was die enkel voor Franstaligen. Vanaf dit jaar werd de wedstrijd ook voor Nederlandstaligen opengesteld.
Vier van mijn leerlingen hebben meegedaan aan de schiftingen op 17 februari ’08 in Brussel. Twee van hen mochten door naar de finale op zaterdag 1 maart in het Holiday Inn Hotel aan de Heysel in Brussel. Zij behaalden er mooie resultaten.
Marc Van Moer


Op zaterdag 1 maart ben ik naar Brussel gegaan voor een voordrachtwedstrijd. Het was van de Lions Club International.
(Eerst hebben we ook voorrondes moe-ten doen.)
Ik heb gewonnen in de categorie van 8 tot 11 jaar. Ik kreeg een prachtige beker, 2 boeken, een diploma en een geldprijs. Ik vond het heel leuk.
Ferre VandaelIk heb de 2e prijs behaald bij de finale van DE GROTE PRIJS VOORDRACHT & POEZIE Lions Club International 2008. De finale was op 1 maart in Holliday Inn in Brussel. Het was zowel een Franstalige als een Nederlandstalige wedstrijd. In mijn categorie van 12 tot 15 jaar waren we met slechts twee laureaten overgebleven na de halve finale. Voor de finale hebben we 3 teksten moeten leren waarvan 1 proza en 2 in versvorm. Minstens 1 tekst moest van een Belgisch auteur zijn. Een tekst werd door de jury gekozen en de andere tekst mocht ik vrij kiezen. Het was dus heel spannend en ik was zenuwachtig. De voorzitster van de jury was mevrouw Matcheld RAMOUDT, de actrice die ik ken als Mimi uit de kotmadam. Ik kreeg mijn beker en mijn diploma, twee mooie boeken en een geldprijs van de gouverneur van Brussel. Er was voor iedereen een receptie met drank en hapjes. Ik ben blij met mijn gedeelde 2e prijs. Het is ook een heel leuke dag geweest in Brussel.
Vicky Bormans


MET EEN TROON IN DE KROON...

MET EEN TROON IN DE KROON...Bocholt

Leerlingenconcert van de afdelingen Bocholt en Kaulille
Verslag door de leerlingen Woord van Bocholt

 • Het was wel fijn. En het was leuk dat we met zijn allen zo’n mooi geheel hebben gemaakt.
  Edith
 • Het concert was heel mooi. De kleren waren dan iets minder. Ze had snoepjes bij en dat was ook heel leuk. Er was ook veel muziek met instrumenten. Het was gewoon prachtig.
  Michelle
 • Ik vond het een mooie kans om eens zo iets te doen, ook al was mijn rol zo klein. Ik zou graag nog eens zo iets doen. Ik denk dat het optreden in het algemeen een groot succes was.
  Toon
 • Humulus, de kleinzoon van de hertogin, kan maar 1 woord per dag zeggen. De hertogin wil elke dag een nieuw woord horen van hem. De gouvernantes helpen hem hierbij. Later als hij verliefd wordt, spaart hij dertig woorden waarvan de gouvernantes de liefdestekst maken. Toch gebruikt hij zijn eigen woorden om zijn liefde te verklaren en het meisje vraagt of hij het nog eens wil herhalen.
  Birgit
 • Humulus kan maar 1 woord per dag zeggen, de hertogin wil elke dag voor haar een mooi woord. Humulus wordt verliefd en spaart zijn woorden een jaar voor zijn liefde, maar dan gebeurt&
  Jana
 • Het was NIKO concert in ‘De Kroon’. We hadden veel geoefend ondanks onze kleine rol! Maar toch waren we even hard nodig dan de hoofdrolspelers! Chris Peters had allemaal hele mooie kleren voor ons bezorgd. En toen eindelijk na al dat repeteren was het de voorstelling. Het was heel druk, maar het was heel goed gegaan. Het was een fijne belevenis!!!
  Lotte
 • Ik vond het geweldig en mijn mama vond het leuk. Op het laatste vooral. Iedereen heeft het goed gedaan. Maar de pauzes duurden wat lang.
  Wout
 • Het concert op 27 februari in de Kroon te Kaulille was heel goed. Iedereen had zijn best gedaan. Ik vond het fijn dat er zo velen waren komen kijken. Na de voorstelling waren de mensen zeer enthousiast. Ook een pluim voor de organisatie, want het optreden is zeer goed verlopen.
  Laura
 • Het was een heel leuk concert. Voor zover ik weet is niks misgelopen. Mijn ouders vonden het een heel mooi concert. Dit moeten we zeker nog eens overdoen.
  Valerie
 • Ik vond het concert heel leuk, omdat alles goed was verlopen. We hebben ook veel moeten oefenen. Achter de schermen was het nogal druk. En daardoor werd ik soms nog zenuwachtiger.
  Emily
 • Het optreden was super leuk! De kostuums waren mooi en er is gelukkig niets fout gegaan. We waren allemaal heel zenuwachtig. Het was echt heeeel leuk!
  Kelly
 • Ik persoonlijk vond het heel goed gaan. Behalve dan met die micro’s & De kostuums waren heel mooi en pasten er perfect bij. En iedereen is het vast met mij eens dat het een geweldige ervaring was!
  Julia
 • Ik vond het fijn. Zo zie je eens hoe de acteurs dat doen. Het was een nieuwe beleving. Het is iets waar je veel tijd in steekt. Het werken eraan was fijn.
  Danitsja

Aan tafel...

Aan tafel...


De "Dag van het DKO" werd naar goede gewoonte weer een feest voor alle zintuigen. Dit jaar stond de smaak voorop met het thema: "Aan tafel".

Onze Academie voor Muziek en Woord is een samenwerking aangegaan voor één dag met restaurants uit de regio Noord-Limburg en maakte er een culinair-kunstzinnig feest van! 
 

 
 

 • 19u tot 21u : Restaurant De Groote Hoef te Lommel
 • 14u tot 19u : Koffiehuis ’t Schuurke te Hechtel
 • 19u tot 23u: Restaurant Kompenhof te Neerpelt
 • 15u tot 17u: Taverne De Witte Vleugel te Meeuwen
 • 17u30: Vertrek culinaire route van ’t Poorthuis naar Harmoniezaal  
                  en Scherpe Steen te Peer

Alle zintuigen van het publiek werden geprikkeld:
- de chef-kok verwende de smaakpapillen van zijn klanten.
- de leerlingen van het NIKO lieten hun publiek proeven van de smaak van piano, dwarsfluit, gitaar, hoorn, harp, vibrafoon en woord.

Je vond op de menukaart niet enkel culinaire lekkernijen, maar ook KUNST à la carte. Wat dacht je van een toestenbord vol smakelijke klanken of een zoete begeleiding van dansende harmoniën of een strelende afsluiter van het NIKO-huis met luistersnoepjes?